50 gezinnen in Soerendonk leven (bijna) afvalloos

Beeld: Still Youtube
Beeld: Still Youtube
Afvalloos leven lijkt een illusie maar Evelien Matthijsen bewees met haar gezin dat het heel goed mogelijk is. In het hele jaar 2014 produceerde zij slechts één afvalzak. Ze kocht geen nutteloze verpakkingen, verspilde niets en probeerde zoveel mogelijk te recyclen.

Toen wij hierover onlangs berichtten, werden we door Pieter Reus via Twitter geattedendeerd op een ander initiatief: Soerendonk Afvalloos. Al in 2011 gingen 50 gezinnen in het dorp Soerendonk, gemeente Cranendonck, de uitdaging aan om te leven zonder grijze afvalbak.

Binnen een half jaar nam de gemiddelde hoeveelheid restafval van de gezinnen in het ‘leukste gat van Nederland’ af van 170 naar 7 kilo per inwoner. Een reductie die eigenlijk voor onmogelijk werd gehouden, en in veel steden nog steeds als onhaalbaar wordt beschouwd. Maar het kan wel, dat blijkt uit dit experiment waarover ook een filmpje is gemaakt dat je hieronder kunt zien.

Ik wist niet dat ik zoveel rookte

Aan het woord komen twee deelnemers en Pieter Reus zelf, van de SRE Milieudienst. “We hadden de luxe om drie maal in de week het spul voor aan de weg te zetten en dan werd het door de gemeente opgehaald. Dat is echt de enige reden dat ik heb meegedaan. Ik ben de grootste weggooier van heel Nederland”, zegt Annemie van Tulden. “Ik had 1000% niet gedacht dat ik zoveel minder restafval zou produceren, en ik wist ook niet dat ik zoveel rookte. Want in het restafval gingen alleen nog peuken.”

“Iedereen zei dat we de grijze container niet konden missen, en dat dacht ik ook. Maar het geeft me een ontzettend goed gevoel dat het lukte. Ik heb hem in de hele proef geen één keer gemist.”

Volgens Pieter Reus zijn dankzij dit experiment de 41.500 inwoners van Horst aan de Maas koplopers in afvalscheiding. Sinds 2012 produceren zij per inwoner slecht 23 kilo restafval per jaar. Een knappe prestatie, want de gemiddelde Nederlander zorgt jaarlijks voor het tienvoudige.

Over de schrijver

6 gedachten over “50 gezinnen in Soerendonk leven (bijna) afvalloos”

  1. Dat het kan is geen nieuws. Meerdere gemeenten/inzamelaars hebben dit al aangetoond. Het probleem is echter de bewustwording van de bevolking dat het kan zonder veel extra inspanning. We leven in een consumptie maatschappij waarbij het ‘gewoon’ weggooien makkelijker lijkt dan het te scheiden. Volgens mij is het ook niet zo dat de mensen geen afval meer hadden maar waar het volgens mij over gaat is het te verbranden afval. De rest kan namelijk heel goed gerecycled worden.

  2. Het is zeker een prachtig initiatief met zeer aantrekkelijke resultaten.
    Wat ik jammer vind is dat er totaal geen duidelijkheid wordt gegeven over het waarom, wat en hoe en hoe het houdbaar kan worden voortgezet. Waar blijft het afval nu het geen afval meer is, maar voedsel?
    Graag meer info zodat we het uit kunnen rollen in bijvoorbeeld Assen, waar we ook circulair willen gaan werken met alle afval, dus ook apparaten etc.

  3. Ik zet mijn kleine rol-container wel regelmatig aan de straat, maar die zit maar voor een heel klein deel gevuld. Omdat ik hier in Bilthoven het gewone tarief voor grijs afval moet betalen, vind ik dat ze die container ook maar moeten legen. Nu ook nog de verpakkingen van yoghurt bij het plastic (pmd) afval mogen, is er echt nog heel weinig grijs afval.
    Ik koop mijn boodschappen voor het grootste deel op de biologische markt met meegebrachte verpakkingen. Zo voorkom ik dat ik iedere keer afval (verpakkingsmateriaal) moet gaan kopen of mee krijg.

  4. Ik zou het ook ‘gisteren’ al in Hilversum zo willen zien… Hoe realiseer je dat…? Ik prrobeer nu zelf het grijze afval te scheiden en heb a. een kleinere bak dan mijn straatgenoten en b. ik zet hem veel minder vaak dan zij aan de weg. Maar ik vind het vaak zo onduidelijk wat waar in moet bij het scheiden en ik kan ook niet zo gemakkelijk naar het scheidingsstation.

Reacties zijn gesloten.