500 km met een electrische auto: 4 dagen onderweg

Een van de grootste nadelen van de elektrische auto is de beperkte actieradius. De Engelse journalist Brian Milligan vond het tijd om deze beperking aan de kaak te stellen en stelde zichzelf voor een uitdaging: hoe snel kan ik met mijn elektrische Mini van London naar het Schotse Edinburgh rijden? Gedurende de afgelopen week hield hij een blog bij waarin hij zijn avonturen opschreef. Om meteen maar het antwoord te geven: Brian heeft gehaald, maar het koste heel wat moeite!

Brian noemde een aantal problemen die hij tijdens zijn reis ondervond:
– Zijn totale reistijd was 4 dagen. Het duurde zo lang omdat hij onderweg steeds moest opladen.
– Hij was ijskoud. Hij moest extra warm ondergoed dragen omdat hij de verwarming in de auto niet kon/wilde gebruiken (zou teveel stroom kosten).
– Hij moest een aantal keren expres langzamer gaan rijden om energie te sparen.
– Zijn gemiddelde snelheid was 6 mijl per uur (hij merkt op dat het per koets zou sneller zijn geweest;  in 1830 deed een koets er 2 dagen over).
– De directe afstand van London naar Edinburgh is 404 mijl. Omdat hij op zijn route oplaadpunten moest tegenkomen, moest hij echter verder rijden: 484 mijl.

Wellicht niet verbazingwekkend kreeg Brian’s reisverslag veel kritiek kreeg van (elektrische) auto-fabrikanten. Zij vonden dat Brian alleen maar anti-elektrische auto sentimenten aanwakkert (hij schreef al eerder een kritisch artikel over de aanschafkosten van een elektrische auto).
Meest interessant was echter de kritiek van elektrische auto fabrikant Tesla. Zij besloten tot een ‘geen woorden maar daden’ aanpak en reden zelf met hun eigen elektrische auto (een Tesla Roadster) naar Edinburgh. En wat denk je? Ze reden het precies in EEN dag!

Wie heeft er nu gelijk? Lastig te zeggen, de twee partijen brengen allebei belangrijke punten naar voren.
Hoe dan ook, feit is dat de elektrische auto een grote toekomst wacht. Engeland heeft zichzelf als doel gesteld om eind december van dit jaar 4000 oplaadpunten te hebben.

6 reacties op “500 km met een electrische auto: 4 dagen onderweg”

 1. Interessant verhaal. De auto dus gebruiken voor middellange afstanden (tot 100 km one-way), de langere afstanden met de trein, de korte met de fiets, bus of metro!

  1. Alle draadloze electrische apparaten geven straling af die slecht zijn gebleken voor mens, dier en natuur.
   Denk aan Electro-magnetische straling en Electric Low Freqency-straling).

   Omdat een auto grotendeels uit metaal bestaat werkt het als de ' Kooi van Faraday' wat ervoor zorgt dat bijvoorbeeld een mobiele telefoon in een auto harder moet stralen en alleen door de ramen een uitweg vind.
   Lees bijv. hier meer over de ' Kooi van Faraday' : http://nl.wikipedia.org/wiki/Kooi_van_Faraday

   Om diezelfde rede is een gps-systeem aan boord van een auto, mobiel bellen in een auto of trein en draadloos internet in de trein of auto ook schadelijk…

   Bovendien is CO2 van alle andere schadelijke en giftige stoffen uit uitlaatgassen het minst schadelijk,

   Er zou dus verder gezocht moeten worden naar een beter, schoner, veilig en gezonder alternatief. Voordat men massaal overstapt op electrische auto's. En we met een nog veel groter probleem zitten.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020