500 miljard dollar subsidie voor fossiele brandstoffen in 2011

Foto: Jonas Clemens, Flickr

Fossiele brandstoffen werden afgelopen jaar voor meer dan 500 miljard dollar gesubsidieerd. Fossiele brandstoffen krijgen 6 keer meer subsidie dan hernieuwbare bronnen. Dat blijkt uit de nieuwste World Energy Outlook van de International Energy Association.
De subsidies worden vooral gebruikt om de brandstofprijzen laag te houden.
Het rapport biedt verder slecht nieuws voor klimaatverandering: het lukt de wereld niet om de CO2 uitstoot te beperken. De wereld ligt op een koers van 3,6 graad Celsius opwarming. Om onder de 2 graden Celsius opwarming te blijven, kunnen we slechts 1/3 van de bewezen voorraden aan kolen, olie en gas gebruiken, aldus het rapport.
Het gebruik van hernieuwbare bronnen groeit snel, vooral zonne- en windenergie. Binnen 3 jaar, in 2015, zullen hernieuwbare bronnen na kolen de belangrijkste bron voor het produceren van elektriciteit zijn. Het IEA verwacht dat in 2035 hernieuwbare bronnen bijna evenveel energie opwekken als kolen, terwijl met kolen nu nog meer dan twee keer zo veel energie wordt opgewekt.
Bron: IEA, The Guardian
Lees ook
Zo verdien je aan duurzame energie
Tieners maken generator die op urine werkt
Duitsers trekken zich terug uit zoncentrale in Sahara

Over de schrijver

4 reacties op “500 miljard dollar subsidie voor fossiele brandstoffen in 2011”

  1. Laat ik nou toch altijd gedacht hebben dat ik dik meer dan een euro belasting betaal op een liter fossiele brandstof.
    IDat is toch wel even wat anders dan er subsidie op krijgen.

  2. "De wereld ligt op een koers van 3,6 graad Celsius opwarming"
    Deze schijn nauwkeurigheid – niet 3.4 of 3.7? – maakt ook de rest van het stuk ongeloofwaardig.
    "Het IEA verwacht dat in 2035 hernieuwbare bronnen evenveel energie opwekken als kolen, terwijl met kolen nu twee keer zo veel energie wordt opgewekt".
    Voor een verdubbeling van het hernieuwbare aandeel vergt blijkbaar meer dan 20 jaar.

Reacties zijn uitgeschakeld.