5x bijzonder wonen op het water

Zonder twijfel kan ik zeggen dat ik op een bijzondere plek ben opgegroeid. Als klein meisje woonde ik samen met mijn ouders en zus op een woonboot in Arnhem. Inmiddels ben ik uitgevlogen, maar ik kom nog steeds heel graag terug. Wonen op het water is gewoonweg magisch. Ik vond het daarom wel eens tijd voor een inspirerend lijstje.  

Img 5878

Woonboot

Op veel plekken in Nederland liggen woonboten, waaronder dus in Arnhem. Een woonboot is eigenlijk een volledig huis, maar dan op het water. Natuurlijk heb je te maken met hoge en lage waterstanden en andere ongemakken waar je in een rijtjeshuis geen last van hebt, maar je krijgt er ook een heleboel voor terug.
Schoonschip Drijvende Woonwijk

Schoonschip

Met 105 bewoners, 30 warmtepompen, 500 zonnepanelen en 0 gasaansluitingen is Schoonschip de meest duurzame drijvende woonwijk van Europa. Maar daar ging wel tien jaar lobbyen, plannen en voorbereiden aan vooraf. De bouw is nog in volle gang, maar als alles volgens plan verloopt zijn alle 46 woningen in de zomer van 2019 klaar.
Schermafbeelding 2016 08 16 Om 13.14.34 1 E1541765820368

Freedom Cove

Het Canadese koppel Wayne Adams en Catherine King hebben een drijvend eiland gebouwd in Brits-Colombia. Het bestaat uit twaalf platforms die onderling met elkaar verbonden zijn. Op ieder platform vind je iets anders, zoals een huis, een kas of een vuurtoren. Wayne en Catherine verbouwen hun eigen groenten en fruit en leven van de visserij en het verkopen van eigen kunstwerken. HetkanWEL sprak met Catherine.

Schermafbeelding 2018 11 11 Om 17.59.44 E1541955630104
Foto: Tiny Houseboat

Tiny Houseboat

Houd je van varen, maar wil je het een keertje anders doen? Sinds kort kun je op de Loosdrechtse Plassen overnachten op een Tiny Houseboat. Het bootje beschikt over een douche, wc, keuken, centrale verwarming, een dakterras, vier slaapplekken én zonne-energie. Dick Luitjes is het brein achter deze varende mini-huisjes. Hij bouwt ze zelf en laat een ondernemer de bootjes verhuren aan toeristen.

Tinyfloat1 E1541955969193
Foto: Tinyfloat Andijk

TinyFloat Andijk

Deze drijvende studio op het water van de jachthaven van Andijk, aan het IJsselmeer, is ook wel een bezoekje waard. Het kleine bootje is 14 vierkante meter met een tweepersoonsbed, slaapbank voor twee personen, tafel met twee stoelen, een keuken, douche en toilet. Het terras van 20 vierkante meter is wél flink.
Ken jij nog mooie plekken waar je op het water kunt wonen? Laat het ons weten in een reactie!

Over de schrijver

2 gedachten over “5x bijzonder wonen op het water”

  1. allemaal super leuk,ondernemend,spannend, winst gevend,maar vooral on trots op te zijn. ik zou best
    in aanmerking willen komen om een z`n project ( anders bouwen huisje) te starten.

Reacties zijn gesloten.