5x duurzame jeans

Nederland is een echt spijkerbroekenland. We hebben binnen Europa de meeste jeansbedrijven per vierkante kilometer. In Amsterdam vindt jaarlijkse hét festival voor denim lovers plaats: Denim Days. We hebben een MBO-opleiding tot denim developer. En de Nederlander heeft met een gemiddelde van 5,4 paar een opvallend grote collectie aan spijkerbroeken in z’n kledingkast hangen. Tijd om deze denim liefde te voeden met een lijst van duurzame jeans.

Kuyichi

Het Nederlandse Kuyichi verkoopt al sinds 2001 duurzame jeans voor mannen en vrouwen. Gaandeweg zijn ze zich meer gaan richten op slow fashion en produceren ze geen seizoenscollecties meer. De jeans worden gemaakt van gerecycled denim, gerecycled PET, biologisch katoen, biologisch linnen en Tencel. Ook leuk, op de website kun je zien wie de jeans van Kuyichi maken en waar de fabrieken staan. In 2016 werd het failliete Kuyichi overgenomen door Schuitema & Dessing, die ook de winkel Nukuhiva in Utrecht runnen. Kuyichi is sinds 2018 lid van de Fair Wear Foundation (op de site zijn nog geen rapporten beschikbaar). Op de app Good on You is het merk voor het laatst gecheckt in 2018 en krijgt het een great score.

MUD Jeans

Na jaren te hebben gewerkt in de reguliere mode industrie besloot Bert van Son dat het anders moest. Hij richtte Mud Jeans op om duurzame denim te produceren voor mannen en vrouwen. De spijkerbroeken van MUD Jeans worden gemaakt van biologische en gerecyclede materialen waarbij het de bedoeling is om de gehele productie circulair te maken. Zo introduceerde ze in 2013 het ‘Lease a Jeans‘ programma. Hiermee kun je een jeans een jaar lang leasen en als hij is versleten, of je bent er op uitgekeken, stuur je hem gewoon terug naar MUD Jeans.
MUD Jeans gebruikt geen leren labels maar print deze op haar broeken. De spijkerbroek is daarmee dus ook geschikt voor veganisten. Verder laat ook MUD Jeans op haar website zien waar haar jeans worden gemaakt en geeft het veel informatie. Op Good on You scoort Mud Jeans dan ook een great, met drie keer een 5 out of 5 (voor Planet, People en Animals).

Kuyichi Duurzame Jeans
Kuyichi

Mud Jeans Duurzame Jeans
Mud Jeans

Nudie Jeans

Het Zweedse Nudie Jeans gebruikt enkel biologisch en veelal Fair Trade katoen voor haar jeanscollectie. Het bedrijf houdt zich aan de gedragscode van de Fair Wear Foundation en produceert het merendeel van haar denim in Europa. Leuke extra is dat je jouw Nudie Jeans gratis kunt laten repareren in een van de Nudie Jeans Repair Shops. In Nederland vind je die in de 9 straatjes in de Amsterdamse Jordaan. Hier kun je ook je oude jeans inleveren. Deze wordt dan opnieuw verkocht of gerecycled. Ze hebben een mannen- en een kleine vrouwen- en kindercollectie. Good on You heeft het bedrijf in de zomer van 2019 nog gecheckt en geeft het een good score.

Kings of Indigo

In 2013 startte het Nederlandse Kings of Indigo met een kleine denim collectie. De combinatie van Amerikaans design met Japanse oog voor detail sloeg aan en inmiddels hebben ze een uitgebreide collectie voor mannen en vrouwen. Voor de productie van de jeans gebruikt Kings of Indigo biologisch katoen, gerecycled katoen en linnen. Ook hier is op de site heel duidelijk terug te vinden waar de spijkerbroeken gemaakt zijn.
Kings of Indigo is aangesloten bij de Fair Wear Foundation, die het bedrijf in 2019 nog heeft gecontroleerd en goed heeft bevonden. Bij Good on You krijgt Kings of Indigo in 2018 een good, hoewel ze het met 5 out of 5 bij Planet beter doen dan Nudie Jeans.

Nudie Jeans Duurzame Jeans
Nudie Jeans

Monkee Genes Duurzame Jeans
Monkee Genes

Monkee Genes

Ook de Britse Phil Wilbourne was gefrustreerd over de stand van zaken in de denim wereld en besloot zijn eigen merk op te richten. In 2006 zag Monkee Genes het licht. Het bedrijf maakt spijkerbroeken voor mannen en vrouwen van katoen, dat Gots-gecertificeerd is. De jeans worden in Engeland gemaakt door arbeiders die daarvoor een leefbaar loon ontvangen. Good on You heeft Monkee Genes nog in 2019 gecheckt en geeft het merk op alle fronten (planet, people, animals) een 5 out of 5, oftewel Great!
Wat is jouw favoriete duurzame jeans? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Over de schrijver

13 reacties op “5x duurzame jeans”

Reacties zijn uitgeschakeld.