5x het beste van 2016

Er was in 2016, naast alle minder fijne berichten, ook weer genoeg optimistisch nieuws om te delen. Op deze allerlaatste dag van dit veelbewogen jaar blikken we graag terug op wat jullie het beste van hetkanWel vonden: De 5 best gelezen blogs van 2016.
Dat de interesse in alternatieve, duurzamere woonvormen het afgelopen jaar explosief is gestegen blijkt wel uit deze top 5. Van een energieneutraal pop-up huis tot samenwonen in een tiny house, jullie vonden het allemaal even interessant.

1. Het betaalbare, energieneutrale huis

Energieneutraal Huis
Foto: Multiple Studio

Het Franse architectenbureau Multiple Studios wil energiezuinig wonen betaalbaar maken en ontwierp een serie PopUp Houses. Deze woningen zijn snel te bouwen en zo te isoleren dat ze energieneutraal zijn. We schreven er in februari over en het idee sloeg aan! De huizen zijn voorlopig nog alleen te bestellen in Frankrijk maar de rest van Europa volgt snel aldus Multiple Studios.

2. Senioren delen een erf

Erfdelen
Foto: Pieter Parmentier

Het aantal 65-plussers zal de komende jaren alleen maar verder groeien en deze mensen zoeken naar nieuwe manieren om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Pieter Parmentier biedt hier met zijn initiatief Erfdelen een mooie oplossing voor: wonen rond een erf waarbij de senioren samen gebruik maken van de bestaande boerderij en elkaar kunnen helpen. In juli schreven we over dit initiatief en inmiddels is het aantal geïnteresseerden volgens Pieter enorm toegenomen.

3. Een droomwoning voor starters

Heijmans One
Afbeelding: Heijmans

Anneke Timmermans werkt bij Heijmans en is de initiatiefnemer van de Heijmans ONE: een tijdelijke en verplaatsbare huurwoning voor jonge starters. De woning is 38m2, ziet er geweldig uit en is van alle gemakken voorzien. Het huis kan in slechts 1 dag opgebouwd worden en is bedoeld voor plaatsing in leegstaande gebieden. Zo worden er twee problemen opgelost: het tekort aan huurwoningen én het leegstaan van een terrein. In februari schreven we over dit compacte huis en inmiddels zijn de eerste geplaatst in Weert!

4. Samenwonen in een Tiny House

Tiny House Samenwonen
Foto: Tinyhouseproject.nl

Irene en Martijn bouwden dit jaar hun eigen tiny house en wonen inmiddels samen in hun duurzame huisje van slechts 15m2 (!). In april interviewden we hen en vroegen we ze naar het bouwproces en hun inspiratie. “Je kosten zijn laag, je hebt weinig spullen en je bent weinig tijd kwijt aan het schoonmaken van je huisje. Hierdoor hou je meer tijd over voor leuke dingen zoals je hobby’s en passies.” aldus Irene & Martijn over hun beslissing om klein te gaan wonen.

5. Minder spullen, meer geluk

Ontspullen
Foto: Huang Qingjun

2016 was zeker het jaar van ontspullen, minimaliseren en opruimgoeroe’s. Uit psychologisch onderzoek blijkt dat we helemaal niet gelukkig worden van steeds meer spullen om ons heen verzamelen. En dus sloegen we dit jaar onder leiding van Marie Kondo, James Wallman en de Minimalisten aan het opruimen. Onze blog over dit thema was dan ook een grote hit.
 
Welke blog is jou dit jaar het meest bijgebleven? En was 2016 voor jou ook het jaar van de nieuwe wooninitiatieven of was je met iets heel anders bezig? Wij kijken in ieder geval alweer vooruit naar 2017 en zijn heel benieuwd welke onderwerpen en positieve ontwikkelingen er gaan plaatsvinden.
We bedanken jullie voor jullie bezoeken in 2016 en wensen jullie allemaal een optimistisch en duurzaam 2017! 

Over de schrijver