6 cosmetische ingrediënten die je niet op je huid moet smeren

Cosmetica
Foto: Lilieks, Stock.xchng

Als je iets op je huid smeert, moet het wel goed voor je zijn. Maar uitzoeken welke ingrediënten in cosmetica slecht voor je zijn is een ingewikkeld kwarei. Om het je makkelijk te maken hier een top 6 van ingrediënten die je beter kunt mijden omdat ze agressief, irriterend of zelfs giftig kunnen zijn.
Monoethanolamine (MEA), Diethanolamine (DEA) en Triethanolamine (TEA)
Afkomstig van ethyl alcohol en amine en worden toegepast als conserveermiddel, oppervlakkige reiniger, bindmiddel, emulgator of om de PH-waarde te neutraliseren. Toegestaan in kleine hoeveelheden, maar in de basis zijn het irriterende stoffen die bij teveel gebruik tot contactallergie kan leiden. Ze kunnen reageren met nitrosamines en op die manier kankerverwekkend zijn. Nitrosamines worden in Europa en de Verenigde Staten uit cosmetica verwijderd, maar kunnen wel voorkomen in namaakproducten of door resten van een product van twee verschillende merken bij elkaar te voegen. Voor de zekerheid is het raadzaam om deze stoffen hoe dan ook te vermijden. Je kunt ze herkennen aan de volledige naam of als afgekorte toevoeging aan een ander ingrediënt.
Parabenen (ethyl-, methyl-, propyl- en butylparabenen)
Bekend conserveermiddel dat bacteriën en schimmels doodt waardoor producten langer houdbaar zijn. Mensen met een gevoelige huid kunnen sterk allergisch reageren op parabenen. Eenmaal een allergie opgebouwd, kun je niet meer tegen die stof. Parabenen mogen nooit op een beschadigde huid worden gebruikt.
Diazolidinyl Urea, Imidazolidinyl Urea
Is na parabenen het meest gebruikte conserveermiddel. Hebben een hoge allergiegraad en zijn slechts in lage hoeveelheden toegestaan. Deze ingrediënten bestaan uit twee verschillende stoffen waarbij door een chemische reactie het giftige formaldehyde vrij kan komen.
Sodium Lauryl Sulfate (SLS) en Sodium Laureth Sulfate (SLES)
Sulfaten zijn gemaakt uit palm- en kokosolie en zijn extreme ontvetters die ook worden toegepast om industrievloeren, motoren en auto’s schoon te maken. Het zijn goedkope agressieve reinigers met een sterk schuimend vermogen en worden daarom veelvuldig in producten zoals shampoos, douchegels, handzeep en badschuim verwerkt. De Laureth variant is iets milder, maar je kunt er alsnog een droge en geïrriteerde huid van krijgen. Er zijn genoeg mildere alternatieven zoals Disodium Cocoamphodiacetate en Coco glucoside.
Triclosan
Een antibacterieel en schimmelwerend middel dat onder meer wordt gebruikt om acné tegen te gaan en antiseptische producten zoals zeep en scheercrème. Kan onder invloed van zon of licht een (phototoxische) reactie veroorzaken en is irriterend voor lever en nieren.
Polyethylene Glycol (PEG)
PEG’s hebben een waxachtige substantie en worden onder meer gebruikt als binder, oplosmiddel en als geleider voor andere ingrediënten. Hoe hoger het nummer, des te sterker en compacter. PEG’s met een nummer dat hoger is dan 200 kan eczeem en allergie veroorzaken. PEG’s worden meestal goed verdragen, maar omdat ze een geleider zijn kunnen ze andere schadelijke stoffen beter binnen laten dringen. Tijdens de fabricage is er een groot risico dat ze het kankerverwekkende dioxine ontwikkelen.
 
Bronnen:
Overzicht van cosmetische ingrediënten INCI
Artikel over cleanserreinigerstensiden, indewatten.nl
Wikipedia.nl
Skin Deep Cosmetics Database
Marieke Schutte, Lexicon van cosmetische ingrediënten, vijfde druk, 2006
 
Bij hetkanWel zijn we zo groen, dat we zelfs onze artikelen recyclen. In de zomer publiceren we artikelen uit ons archief opnieuw:  omdat jij ze misschien gemist hebt en het mooie verhalen zijn die, evtentueel met een kleine update, nog steeds actueel zijn. Het originele artikel vind je hier.

Over de schrijver

1 gedachte over “6 cosmetische ingrediënten die je niet op je huid moet smeren”

Reacties zijn gesloten.