6 dingen die je met je afgedankte kleding kan doen

Foto: Kledingruilfeestje, Pascal Maramis, Flickr, Cc By 2.0
Foto: Kledingruilfeestje, Pascal Maramis, Flickr, Cc By 2.0
(Gastbijdrage van Iris Glas) Een bekende modewijsheid luidt dat vrouwen het overgrote deel van hun garderobe niet of nauwelijks dragen. Niet zo gek: een miskoop ligt immers altijd op de loer. Maar wat te doen met deze miskopen en andere afgedankte kledingstukken? Gooi ze in ieder geval niet zomaar in de prullenbak. Er zijn genoeg andere dingen die je met je afgedankte kleding kan doen.

1. De container
De verzamelcontainer: misschien wel de gemakkelijkste manier om van je afgedankte kleren af te komen. Breng een bezoekje aan de kledingcontainer in jouw buurt en ervaar het geluk van een opgeruimde kledingkast. De gedoneerde oude kleren en textiel komen bijvoorbeeld terecht bij het Rode Kruis. Om de dichtstbijzijnde container te vinden, gebruik je de zoekfunctie van Sympany. Liever je oude kleding per post inleveren? Dat kan ook: stop alles in een doos en verzend deze gratis naar Packmee.

2. De kringloop
Ook kringloopwinkels ontvangen graag jouw afgedankte kledingstukken, mits deze nog enigszins draagbaar zijn. Lever in waar je van af wilt en waag ook nog even een bezoekje aan de winkel zelf. Kringloopwinkelen staat immers gelijk aan duurzaam en verantwoord shoppen voor weinig euro’s. En wie weet vind je net die perfecte saladeschaal of dat ene boek. Op de website kringloop-info zoek je naar de dichtstbijzijnde kringloopwinkel(s) in jouw buurt. Dit moet geen probleem zijn, aangezien Nederland meer dan 700 kringloopwinkels telt.

3. De H&M
Onder de slogan ‘laat fashion geen vuilnis worden’ spant H&M zich in om de hoeveelheid kleding op de vuilnisbelt te verminderen. Om dit te bereiken, mag iedereen zijn oude kleding en textiel inleveren bij elke H&M ongeacht merk, kwaliteit en staat van de kleding. Het is niet alleen geven maar ook een beetje nemen: voor elke volle plastic zak die je inlevert, ontvang je namelijk een korting van 15 procent op je eerst volgende H&M aankoop. Je bent gewaarschuwd: zo’n beloning maakt het natuurlijk moeilijk om alle (nieuwe) koopverleidingen te weerstaan.

4. Ruilen met vriendinnen
Dat jij bent uitgekeken op dat ene kledingstuk of hebt bedacht dat jumpsuits toch niet jouw ding zijn, betekent niet dat de rest van de wereld daar ook zo over denkt. En de jurk die je zus inmiddels heeft afgeschreven, staat jou wellicht perfect. Dè oplossing voor al deze kledingmismatchen: organiseer een kledingruilparty! Nodig je vriendinnen, zussen en buurvrouwen uit voor een gezellige en duurzame avond kleding wisselen. Op ThePerfectYou.nl staat een handleiding hoe je de perfecte kledingruilparty organiseert.

5. Een kledingruilbeurs
Was je eigen georganiseerde kledingruilparty minder succesvol dan gehoopt of heb je behoefte aan meer, ga dan eens naar een kledingruilbeurs. Zo’n kledingruilbeurs bezoeken is ook nog eens minder gedoe. Neem voldoende kledingstukken mee en het grote ruilen kan beginnen. Typ ‘kledingruil’ in op Facebook en kijk bij de evenementen wat er gaande is in jouw stad op het kledingruilgebied. Verschillende evenementen in heel Nederland zijn al aangekondigd, zoals het Kledingruilfeestje (Den Haag, 22 september), Hert Kledingruilparty (Breda, 22 september) of Kledingruil Extravaganza (Rotterdam, 27 september).

6. Je kledingkast
Er zijn dus genoeg manieren om op groene manier je kleding te lozen. Maar niet voor niets bestaat het spreekwoord wie bewaart, die heeft wat en de wijsheid als je lang genoeg wacht, komt het vanzelf weer in de mode. Want had iemand voorzien dat de naveltruitjes weer terug zouden keren in het hedendaagse straatbeeld? En misschien zit die spijkerbroek nu net wat te ruim of te strak, maar een paar seizoenen later als gegoten. Dus ben je niet zo’n weggever of ruiler, geen paniek: ook voor jou is er nog hoop. Zorg wel voor genoeg kastruimte.

Foto: kledingruilfeestje, Pascal Maramis, Flickr, CC BY 2.0

Over de schrijver

3 gedachten over “6 dingen die je met je afgedankte kleding kan doen”

  1. En je kan van oude kleding ook heel makkelijk nieuwe kleding, accessoires of andere leuke dingen maken! Ik maak van lange broeken een korte broek of rokje, en de pijpen die ik overhoud gebruik ik dan op armbandjes, enkelbandjes, of andere leuke dingen mee te maken! Een leuk shirt wat je niet meer draagt? Maak er een kussentje van! Leuke legging die kapot is bij het kruis? Ideaal om te gebruiken als een croptop! Genoeg manieren kleding her te gebruiken! 🙂

  2. en tegenwoordig zijn er weggeefwinkels waar je spullen gratis kan brengen en meenemen!bijvoorbeeld de weggeefwinkel in zeist op de laan van vollenhove 2191.en op facebook zijn er veel weggeef en/of ruilpagina’s 🙂

Reacties zijn gesloten.