6 doe-tips voor de kerstvakantie

3290901509 52157B7F89
Lekker Offline Met Scrabble. Foto: Garlandcannon, Flickr

De kerstdagen zijn misschien wel de drukste tijden van het jaar. Maar ook: een paar dagen vrij, om tijd door te brengen met je familie en vrienden. En die tijd wil je natuurlijk goed besteden met elkaar. Kan je nog wel wat inspiratie gebruiken? Lees dan hier Ode’s doe-tips voor tijdens de kerstvakantie.

1. Maak een (nachtelijke) boswandeling.
Staatsbosbeheer organiseert door heel Nederland prachtige wandeltochten of ontdek-routes door natuurgebieden. Zo is er op 23 december ‘s avonds een kaarsjesroute door het donkere Waterlandsebos van Almere, met gluhwein of warme chocomelk. Ook leuk voor kinderen. Bekijk een overzicht van de winter-activiteiten op staatsbosbeheer.nl

2. Zoek je schoenendozen met oude foto’s bij elkaar.
Bekijk ze weer eens samen en haal (familie)herinneringen op. En zijn het nog losse stapels? Een mooi moment om ze gelijk te sorteren en in te plakken.

3. Maak met elkaar een heerlijk slow diner.
Neem de hele avond de tijd om te koken en maak bijvoorbeeld een winterse stoofpot met alleen seizoensgroenten. Voor december is er keus genoeg, bijvoorbeeld pompoen, knolselderij, paddenstoelen, pastinaak, raap, rode biet, rode kool, schorseneren. En heb je geen zin om naar de winkel te gaan? Maak dan gebruik van de kerstdiner-restjes.

4. Speel weer eens een ouderwets gezelschapsspel.
Nouja, ouderwets – scrabble is weer hipper dan ooit door de mobiele app ‘Wordfeud’, waarmee je op je telefoon kunt scrabblen. Kinderen of kleinkinderen haal je dus makkelijk over om hun favoriete spel ‘offline’ te spelen met de familie die geen smartphone heeft.

5. Haal het moois uit de tuin naar binnen.
Met de donkere kerstdagen zit je natuurlijk lekker warm bij de kachel, en niet in de tuin, op het balkon of in het park. Maar er is nog genoeg moois buiten wat je nu misloopt. Kijk eens in de tuin en maak een mooi winterboeket of kerststuk van ruwe takken, hulst en de altijd groene klimop. Helemaal in kerstsfeer is de welbekende ‘mistletoe’, die als een ronde bol op bomen groeit. Als je buiten de stad woont kun je ze misschien zelfs in het wild vinden.

6. Knutsel zelf kleine cadeautjes
Laat je creativiteit los en maak simpele cadeautjes voor je vrienden en familie. Van een oude stropdas maak je bijvoorbeeld in een handomdraai een opvallend brillenhoesje. Meer ideeen vind je hier.

Lees ook

Leef langzaam, geniet meer

Eerste hulp bij restjes

Kerst zonder stress: 7 tips

Over de schrijver