6 gezonde redenen om een baard te laten staan

Bron: Zonder baard geen koning

Op Facebook is een groep die ervoor pleit dat onze aanstaande koning een baard laat staan. De groep ‘zonder baard geen koning’ heeft inmiddels ruim 60.000 vrienden. Mocht onze prins besluiten een baard te laten staan, dan is hij in goed gezelschap. Ben Affleck en George Clooney gaan ook niet meer baardloos door het leven. Een baard kan een nogal koninklijk effect geven, daarnaast blijkt uit onderzoek dat het ook wonderen doet voor de gezondheid.
Beschermt tegen zon
Volgens een recente studie van de Universiteit van Zuid-Queensland geeft een harig gezicht biedt bescherming tegen de zon en huidkanker. Baarden bleken 90 – 95% bescherming, afhankelijk van de lengte van het haar. Dermatoloog Dr. Lowe vult aan: “Het is ook een kwestie van de dikte van het haar. Dit is vergelijkbaar met een factor SPF: hoe hoger het haardichtheid en dikte, hoe hoger de beschermingsfactor.”
Voorkomt astma-aanval
Mannen die astma krijgen van pollen en stof, kunnen dankzij het laten staan van een grote snor de astma-symptomen verminderen. Snorren stoppen de allergenen die door de neus worden ingeademd, aldus Carol Walker, medisch expert en eigenaar van Birmingham Trichology Center.
Remt vergrijzing
Het haar houdt het water tegen, waardoor het de huid gehydrateerd houdt en beschermt tegen de wind die de huid uitdroogt en de beschermende huidbarrière verstoort, aldus Dr. Lowe. Na verloop van tijd helpt gezichtshaar dus om de huid jong en in goede staat te houden.
Helpt bij verkoudheid
Dikke baarden onder de kin en hals verhogen de temperatuur van de nek en helpen in de strijd tegen verkoudheid, stelt Walker. “Haar is een isolator die je warm houdt. Lange baarden houden koude lucht tegen en zijn een extra bonus als je niet helemaal fit bent.”
Voorkomt uitslag
Niet meer scheren betekent geen vervelende huiduitslag meer. Scheren is meestal de belangrijkste oorzaak van bacteriële infecties in het baardgebied, aldus Martin Wade, dermatoloog van de Londen Huid en Haar Kliniek. “Scheren kan leiden tot scheermesuitslag, ingegroeide haren en infectie van haarzakjes. Mensen kunnen dus profiteren van een baard.”
Hou het schoon!
Mocht onze kroonprins besluiten om zijn baard te laten staan, dan is hem aan te raden om het goed schoon te houden. Dit om verspreiding van infecties te voorkomen. Microbioloog van de Londense Queen Mary Universiteit Ron Cutler zegt hierover: “Mannen moeten snor en baard regelmatig wassen en trimmen. Zo voorkomen ze pijnlijk ingegroeide haren en blijft het baardgebied vrij van infecties.”
Bron: Daily Mail, Zonder baard geen koning
Lees ook
Hollandse kaas: een sprookje?
100% duurzame energie minder ver dat het lijkt
Paardenvleesschandaal toont duistere kant van onze samenleving

3 reacties op “6 gezonde redenen om een baard te laten staan”

Reacties zijn uitgeschakeld.