Je denkt misschien dat alles wat je in de winkel koopt en op je huid smeert of spuit goed voor je is. Het zijn immers ‘verzorgingsproducten’ en ze zijn getest door diverse organisaties. Toch blijkt dat geen garantie te zijn voor een gezond product. Veel verzorgingsproducten werken goed, omdat ze agressieve stoffen bevatten. Die stoffen kunnen de werking van het product versterken, maar ook zorgen voor irritaties of zelfs de kans op kanker vergroten. Wij zetten de 6 belangrijkste boosdoeners voor je op een rijtje.
Natriumdodecylsulfaat
Natriumdodecylsulfaat – ook wel bekend onder de Engelse naam sodium lauryl sulfate – wordt niet alleen gebruikt in verzorgingsproducten, maar ook in schoonmaakmiddelen en motorontvetters. Het stofje kan leiden tot huidschade, permanente oogschade en leververgiftiging. De Canadese overheid heeft het daarnaast zelfs aangemerkt als stof die mogelijk giftig is voor het milieu.
Parabenen
Parabenen worden met name gebruikt als conserveringsmiddel. In 2004 ontdekten onderzoekers echter dat de kans op borstkanker groter wordt naar mate het lichaam meer in aanraking komt met parabenen. Bijna 90% van de cosmeticaproducten bevat parabenen; het is onder meer te vinden in huidverzorgingsproducten en deodorant, zelfs als deze claimen natuurlijk te zijn.
Talk
Talk wordt onder meer gebruikt in oogschaduw, gezichtspoeder en babypoeder. Daarmee lijkt het heel onschuldig, maar dat is het niet. Dit goedje heeft namelijk sterke overeenkomsten met asbest en kan tumoren veroorzaken in de eierstokken en longen. Tegenwoordig zouden de meeste soorten talk asbestvrij moeten zijn, maar er is nog geen sluitend bewijs geleverd voor de veiligheid van het product.
Propyleenglycol
Propyleenglycol is een kleurloze en geurloze vloeistof die met name gebruikt wordt in massageolie en deodoranten. Het zorgt ervoor dat de stoffen in het product makkelijker door de huidlagen heen komen. Het goedje komt echter ook voor in antivries en middelen om auto’s en boten ijsvrij te maken. Blootstelling aan grote hoeveelheden kan leiden tot uitslag, irritatie, en ademhalingsproblemen.
Minerale olie
Minerale olie is een ruwe olie die ontstaat bij het destilleren van petroleum. Deze olie is kleur- en geurloos en wordt onder meer gebruikt in babylotion en crèmes. Deze olie kan onder meer acne en verstopte poriën veroorzaken, maar blijkt ook kankerverwekkend te zijn.
Ftalaten
Ftalaten, ook wel bekend als weekmakers, zijn chemische stoffen die ervoor zorgen dat verzorgingsproducten langer blijven zitten. Blootstelling aan deze stof kan leiden tot beschadigingen aan nieren en longen en een grotere kans op borstkanker.
Lees hier welke cosmeticamerken biologische producten verkopen.
Bron: Ecouterre.com
Lees ook:
[adrotate group=”1″]
Maak je eigen natuurlijke shampoo
5 modemerken met een goed verhaal
22 gedachten over “6 giftige ingrediënten in cosmetica die je moet vermijden”
Ewald, chapeau voor het aanbrengen van nuance.
Maar tegelijkertijd….wat vertrouw je vreselijk naïef op de eerlijkheid van de fabrikanten.
Waar baseer je dat op?
Het is toch internationaal wettelijk verplicht een ingrediëntenlijst te publiceren?
Tot op zekere hoogte heb je gelijk. Volgens mij is er een grens op gehalte, maar vraag me niet om die grens.
wij zullen nooit weten wat er daadwerkelijk in cosmetica zit, in de oogschaduw of mascara weten we lang niet alles wat er geschreven staat op de verpakking, dan nog maar niet over de gezicht cremes te spreken..
Geen gebruik is nog veiliger. Waarom kunnen kinderen en mannen wel zonder?
Spreek voor jezelf.
Mijn gezichtshuid wordt na het douchen dermate droog, dat ik echt wel een crême nodig heb, waar een aantal van de genoemde stoffen in kunnen zitten.
Mensen die wielrennen, kunnen wel last hebben van irritaties door schurende huid, waartegen talkpoeder vaak gebruikt hebben.
Natriumdodecylsulfaat, beter bekend als natrium lauryl sulfaat of SLS, wordt in producten op de Nederlandse markt vrijwel niet gebruikt. Maar als je het op vakantie in de VS een schoonmaakmiddel gekocht hebt, zou het er in kunnen zitten.
Ik denk trouwens dat je de term "cosmetica" beperkter opvat dan hij feitelijk is. Ik vermoed dat je deze opvat als "middelen om je mooi te maken", maar feitelijk horen shampoo, zeep en andere cleaners ook tot de cosmetica.
Als Ewald een link moet toevoegen, dan moet bovenstaand artikel dat natuurlijk ook doen….
Elke keer lees ik weer vol interesse dit soort artikelen, maar vervolgens staat er geen bronvermelding bij om na te kunnen gaan op welke onderzoeken de inhoud gebaseerd is (Behalve in dit geval ecouterre, waar ik het originele artikel niet zo snel kan vinden).
De nuance die Ewald aanbrengt zeer nuttig, omdat het de balans in de discussie terugbrengt en aangeeft dat het helemaal niet zo makkelijk is kwaadaardige ingredienten aan te wijzen. En voor diezelfde discussie is het niet handig om artikelen van andere sites te kopieren als daarin geen 'bewijzen' genoemd worden.
Zelf gebruik ik zo min mogelijk make up (maar ik draag het wel) die ik koop bij eco winkels in de hoop dat die net iets veiliger zijn dan de gangbare merken… maar of dat waar is weet ik nu nog steeds niet!
Aha type maar over zo'n citaat, KWF zo'n raadselachtige club…. Kom op zeg.. 50 jaar onderzoek en alleen maar meer kanker!!!!!! …. en de ogen sluiten voor natuurlijke kankerremmers zoals Cannabis, Laetrile, Kurkuma, zwarte zalf, etc etc. en maar zonnebrandmiddelen aanprijzen die ervoor zorgen dat het ozo gezonden vit D3 niet wordt aangemaakt in het lichaam. Doe es een link naar zo'n ONAFHANKELIJK dubbelblind gerandomiseerd onderzoek als je zo stellig bent!
Kom jij eerst maar eens met die links naar al die onderzoeken die aantonen dat parabenen kanker veroorzaken. Dat gaat je niet lukken, want er is maar één enkel onderzoek waarin slechts de *mogelijkheid* van een verband *gesuggereerd* wordt. Het is telkens dat éne onderzoek waarnaar verwezen wordt door mensen die zeggen dat parabenen kanker veroorzaken.
Minerale olie is misschien beter bekend onder de naam Vaseline. Het wordt gebruikt in cosmetica met als functie de huid af te dekken, waardoor het problemen met puistjes kan verergeren. In cosmetica wordt het in gezuiverde vorm gebruikt, die ontdaan is van mogelijk kankerverwekkende stoffen. Het is dus onzin dat deze ingrediënt kankerverwekkend zou zijn.
Doe es een link naar zo'n ONAFHANKELIJK dubbelblind gerandomiseerd onderzoek als je zo stellig bent!
Wat er kankerverwekkend is in aardolieproducten is ruimschoots bekend. Dat zijn allerlei aromatische koolwaterstoffen, zoals bijvoorbeeld benzeen. Het is niet zo heel moeilijk aan te tonen of die wel of niet in producten aanwezig zijn.
Dat is een iets te ruime uitleg.
Dieselolie is ook een minerale olie….. en ik gooi geen vaseline in mijn tank.
Propyleenglycol is volstrekt veilig bij gebruik van de hoeveelheden zoals die in cosmetica voorkomen. Het maakt het mogelijk minder water in cosmetica te gebruiken, waardoor er minder conserveermiddel nodig is (veel bacteriën voelen zich namelijk goed thuis in water).
Proplyleenglycol is een veiliger alternatief voor ethyleenglycol, dat ook veel in antivries en ruitewisservloeistof gebruikt wordt. Dat het als antivries gebruikt wordt, zegt natuurlijk niets over de veiligheid als cosmetica-ingrediënt. Alcohol wordt bijvoorbeeld ook in antivries gebruikt, en in antivries zit ook vaak water.
"een veiliger alternatief'??? Waarom staat er niet gewoon dat het veilig is?
Omdat alles uiteindelijk giftig is. Ook water, als je er maar genoeg van drinkt.
Dank! Maar staan deze stoffen ook onder deze namen op de potjes en flesjes?
Nee, natuurlijk niet….. ze zijn zo trots op hun ingrediënten dat ze ze vooral niet kenbaar maken…. en alleen daarom mag je je al achter de oren krabben!
Natuurlijk staat dat wel in de ingrediëntenlijsten. Dat is wettelijk verplicht.
Het moet gedaan worden volgens het INCI-systeem, wat staat voor International Nomenclature of Cosmetic Ingredients.
Je vergeet dat ze dan wel andere namen gebruiken of gebruiken E-nummers, die mensen toch niet veel zeggen.
Zowel de namen uit het INCI-systeem, als de E-nummers, zijn gemakkelijk op te zoeken voor mensen die daarin geïnteresseerd zijn. De verplichte standaardisatie (INCI en E-nummers) maakt het juist makkelijker om erachter te komen wat er precies aan ingrediënten in cosmetica aanwezig zijn.
Reacties zijn gesloten.