Zes groenten waarmee je nu een moestuin kan beginnen

Groenten en fruit moeten vaak, vooral in de winter, van over de hele wereld vervoerd worden om op jouw bord te belanden. Dit kost veel fossiele brandstoffen, wat weer slecht is voor de opwarming van de aarde.

Daarom huren wij – mijn ouders, broertje, buren en ik – een moestuintje in de buurt. Voordat we konden zaaien, moesten we, als beginners, natuurlijk wel wat onderzoek doen. Want welke groenten zijn geschikt om vroeg te zaaien in de lente? De volgende 6 groenten kun je al vrij vroeg in het jaar (als het nog koud is) zaaien.

1. Spinazie

Spinazie kan opvallend goed tegen de winterkou, maar doet het helemaal goed in het voor- en najaar. Niet alleen zit er veel ijzer in spinazie; deze bladgroente is ook rijk aan verschillende mineralen. Vaak groeit spinazie (en dan vooral de scherpzadige rassen) heel snel. Van spinazie kan je ook een heleboel lekkere maaltijden maken. Laatst heb ik bijvoorbeeld spinazieravioli gegeten.

2. Snijbiet

Snijbieten zijn er in verschillende kleuren: naast groene bestaan er ook rode, gele en witte soorten. Ook zijn snijbieten lentegroentes die makkelijk te kweken zijn vanuit een zaadje. Het kweken van een snijbiet kan bijna niet misgaan, en een bijkomend voordeel is dat je vanaf de lente tot in de late herfst steeds van dezelfde plant kan blijven oogsten.

3. Sla

Sla komt in heel veel verschillende soorten en vormen voor. Zo heb je rode en groene sla, maar ook verschillende soorten texturen en vormen. De eerste paar weken nadat je de sla hebt geplant, moet je er wel goed voor zorgen dat de grond vochtig blijft en niet uitdroogt. Je moet er ook rekening mee houden dat de jonge slaplantjes erg kwetsbaar zijn voor ziektes en beestjes, zoals slakken.

4. Radijs

Vorig jaar heb ik ook al een keer radijsjes geplant, die erg goed gelukt waren. Het is helemaal niet moeilijk om radijzen te kweken, en ze zijn ook nog eens erg lekker. In Frankrijk heb ik bijvoorbeeld radijzen met brood, roomboter en een snufje zout gegeten. Simpel, maar toch lekker. Bij het kweken hoef je eigenlijk alleen maar om de zoveel tijd water te geven.

5. Boerenkool

Boerenkool is een groente die niet snel ziek is en goed tegen de winter kan. En, ook al zou je het niet snel zeggen, boerenkool is familie van bijvoorbeeld spruitjes, broccoli en bloemkool. Als je boerenkool wilt zaaien moet je goed opletten; als je wilt dat de boerenkool in de herfst klaar is om geoogst te worden, zaai je in mei een herfstras. Als je pas in de winter boerenkool wilt eten, zaai je in juli een winterras.

6. Erwten

Erwten zijn net als de voorgaande groenten goed bestendig tegen de kou van de winter (en minder bestendig tegen de warmte van de zomer). In het voorjaar groeien ze het best. Als je de erwten heel laat zaait, loop je een groot risico op insecten die zeer veel interesse hebben in jouw plantjes. Je hebt verschillende soorten zaadjes voor erwten: ronde en gedeukte. Voor het vroege zaaien zijn ronde zaadjes het meest geschikt. Verder heb je lage en hoge soorten erwten, de hoge hebben tijdens het groeien steun nodig.

 

Bron: Treehugger
Diana’s mooie moestuin.

3 gedachten over “Zes groenten waarmee je nu een moestuin kan beginnen”

  1. Goed idee om met een moestuin brandstof te besparen tegen de opwarming van de aarde!
    Wel raar dat op dezelfde pagina een reclame staat om met het vliegtuig het Lido van Venezia te bezoeken…

    1. Vrees dat ze aan de inhoud van reclames niet zoveel kunnen doen.. 😉 Maar ik zie ze al niet meer door de add-blockers op mn pc.. Maakt het rustiger.. 😉

    2. Goed opgemerkt Jan, het staat wel los van het onderwerp maar het is een feit, de luchtvaart heeft zich flink ‘ingekocht’ op websites en TV programma’s. Deze grootverbruiker van energie zit zelfs met advertenties op de site van sommige Weerstations. Geen wonder dat we dus nooit een objectief verhaal horen over de invloed van vliegtuigbewolking op ons weer en het klimaat. En weer terug naar het onderwerp, eigen groente verbouwen kan zeker bijdragen tot minder milieu belasting door het luchtverkeer.

Reacties zijn gesloten.