6 inspirerende boeken voor groene forensen

Foto: Flickr.com

Nu de vakanties voorbij zijn gaat Nederland weer massaal de trein in en de weg op. Om de ‘groene forens’ op weg naar werk of school extra te belonen, hebben wij een top-6 samengesteld van de leukste en meest inspirerende boeken om in de trein te lezen.

1. De wereld veranderen. Hoe doe je dat
John-Paul Flintoff, De Arbeiderspers
Natuurlijk zou je direct ‘ja’ antwoorden als je werd gevraagd of je de wereld zou willen veranderen. Maar de problemen zijn zo talrijk en groot: armoede, oorlog, klimaatverandering… Veel mensen schrikken daarvan al snel terug en denken: ‘wat kan ik daar nou in m’n eentje aan doen?’ Toch zijn we allemaal verantwoordelijk voor hoe de dingen eraan toe gaan en hoeven we ons niet neer te legen bij de status quo, zegt journalist John-Paul Flintoff in dit ‘zelfhulpboek’ uit de serie The school of life van het gelijknamige instituut van filosoof Alain de Botton.
Flintoff neemt daarom zijn lezer aan de hand om te ontdekken wat deze kan doen en welke strategie daarvoor het meest geschikt is. Met behulp van inspirerende voorbeelden van grote en minder grote positieve veranderingen overtuigt Flintoff ons ervan dat we nú al verschil kunnen maken; niet pas als we meer tijd of geld hebben, als politici wetten hebben aangepast of als anderen er klaar voor zijn.
2. Denken op de plaats rust
Henk van der Waal, Querido
We plannen ons leven vol, waardoor we niet meer met aandacht kunnen leven en genieten. Dat is de schuld van de filosofie, stelt Van der Waal. Filosofen zijn volgens hem veel te druk geweest met het bedenken van complexe theorieën in plaats van ons een goede levenshouding te leren. In dit boek maakt Van der Waal een begin om die nalatigheid te herstellen.
3. De ontdekking van de aarde
Peter Westbroek, Uitgeverij Balans
Geoloog Peter Westbroek geeft met dit boek een fascinerende inkijk in een nieuwe wetenschap: earth system science. Hij beschrijft hoe onderzoekers uit verschillende wetenschappelijke disciplines – waaronder natuurkunde, biologie en geologie – er de laatste jaren steeds meer achterkomen dat de aarde niet bestaat uit een reeks op zichzelf staande processen, maar dat de aardbol één samenhangend systeem is dat in de loop van de tijd steeds complexer is geworden. Dat de aarde zelfs kan leren van zijn eigen geschiedenis, is een wonderlijk gegeven.
4. Maktub
Paulo Coelho, De Arbeiderspers
Dit boek van Ode-columnist Paulo Coelho is een verhalenbundel die een schat aan wijsheden biedt uit verschillende culturen. Coelho legt zijn lezers een aantal ervaringen voor die hen de gelegenheid bieden om stil te staan bij het leven.
5. De kunst van het heldere denken
Rolf Dobelli, De Bezige Bij
Onze hersenen zijn prima geschikt voor het leven als jager of verzamelaar. Maar in de huidige maatschappij maakt ons brein veel denkfouten, die verwoestend kunnen zijn voor ons geluk. Dobelli beschrijft de meest geniepige denkfouten en vertelt hoe ze zijn te voorkomen.
En vooruit, toch nog een tip voor de autorijders onder ons:
6. Keuzegids elektrisch autorijden
André van Woerkom en Auke Hoekstra, PixelPerfect Publications
Elektrische auto’s zijn nog een zeldzaamheid op de weg. Maar dat gaat snel veranderen, denken Van Woerkom en Hoekstra. In deze praktische gids geven zij antwoord op vragen als ‘past een elektrische auto bij mij?’ en ‘wat kost een elektrische auto?’ en ontkrachten zij de bekendste fabels over elektrisch rijden. Ook zetten de schrijvers alle modellen die nu verkrijgbaar zijn op een rij.
Meer lezen?
Boeken op recept
“Jongeren lezen heel veel”
Ode’s winterse boeken top 6
Volg Ode ook op Twitter of Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €15,-

Over de schrijver