6 keer opvallend duurzaam design: van woonoplossingen tot natuurhotel

Zaterdag startte de Dutch Design Week in Eindhoven en er is veel duurzaam design te zien. Van hennep als bouwmateriaal tot een werkruimte in de natuur. HetkanWEL zette de meest opvallende ontwerpen op een rij. 

Hideaway hotel

Het hideaway hotel is een verplaatsbaar hotel dat je op mooie plekken in de wereld kan neerzetten, zonder de natuur te beschadigen. Duurzaam, modulair en makkelijk in en uit elkaar te halen. De ‘Hideaway’ is ontworpen door HappyGreen, een ontwerperscollectief uit Eindhoven met als motto voor hun ontwerpen: Happy People, Green World’. Je kunt het bezichtigen op het Ketelhuisplein in Eindhoven.

Duurzaam Design Op De Dutch Design Week 2018
Hideaway Hotel Op De Dutch Design Week 2018

Eerst een koelkast, nu een horloge

Circulair lijkt het toverwoord van deze editie van de Dutch Design Week. Van circular housing tot en met circulaire horloges, gemaakt van gerecyclede koelkasten en televisies.

Vazen en zeep

Ontwerper Foekje Fleur maakte een kleurrijke serie vazen in de vorm van porseleinen schoonmaakflessen zonder etiket, die je nauwelijks kunt onderscheiden van plastic schoonmaakflessen. Pas als je ze vasthoudt en het gewicht van het materiaal voelt, besef je dat je met een bijzonder product te maken hebt.
De flesvazen zijn geinspireerd op de grote hoeveelheid plastic afval in de Maa, dat zich daar sinds de jaren zestig ophoopt. ‘Ik wil mensen bewust maken van het probleem van de plastic soep. Daarnaast ontwierp ze de Bubble Buddy, een zeepbakje gemaakt van gerecycled plastic. Het zeepbakje fungeert ook als rasp, waarmee je een stuk zeep kunt fijnmalen en met water een schoonmaaksopje kunt maken. Zo hoopt ze mensen ook daadwerkelijk in actie te krijgen, want dan zijn er geen flessen meer nodig.

Dsc 6052 1
Flesvazen Ontworpen Door Foekje Fleur

Je gevel van zonnepanelen

Lijkt je dat wat? Je huis voorzien van zonnepanelen op de muur? Als het aan deze creatieven van Dutch Solar Design ligt, kan het binnenkort.

In alle rust werken

In de ‘Buitenpost‘, ook wel een ‘tiny office’ genoemd, kun je werken. Het is een compacte werkplek, voorzien van een bureau, bank en een groot raam. Het biedt volgens de ontwerpers ‘alle ruimte voor het echte denkwerk’. ‘Tijdens het recreeren even iets afmaken, daar is veel vraag naar. In een recreatiewoning heb je niet de rust om even te werken. Daarom hebben wij een ‘tiny office’ bedacht, die je kan gebruiken als je verblijft in een woonpark en even in alle rust wil werken.’

Hennep en plastic in je huis

Het Klokgebouw laat tijdens de Dutch Design Week een diversiteit aan circulaire woon-oplossingen zien. Eén ervan is het gebruik van hennep als materiaal voor de constructie van je huis. Een andere invulling is het voorzien van je keuken of badkamer met ‘plastic stone tiles‘, vervaardigd van plastic afval van consumenten. Maar ook zien we denim op de muur en terrazo tegels gemaakt van gesloopte oude gebouwen.
De Dutch Design Week duurt nog tot en met a.s. zaterdag 28 oktober en vindt plaats in Eindhoven. Meer info is te vinden op DDW.nl
 
 

Over de schrijver

1 gedachte over “6 keer opvallend duurzaam design: van woonoplossingen tot natuurhotel”

Reacties zijn gesloten.