6 manieren waarop zonne-energie je leven gaat veranderen

Transparante zonnecellen. Foto: UCLA

Door snelle innovaties en hoge olieprijzen wordt de zon steeds aantrekkelijker als bron van energie. hetkanWel zet 6 manieren op rij waarop zonne-energie je leven gaat veranderen.
1. Je gaat overal zonnepanelen (niet) zien
Zonnepanelen zijn nu nog log en zwaar. Maar wetenschappers vinden steeds meer manieren uit om zonne-energie op te vangen. Zo is het mogelijk om zonnepanelen te printen met behulp van inkjet technologie en worden panelen flexibel door plastic te gebruiken. Gevolg is dat zonne-panelen overal terecht kunnen komen, vaak zonder dat je het door hebt: denk aan auto’s, ramen, laptops, en ook kleding.

Lees ook
Transparante zonnecellen worden steeds efficiënter
Eerste laptop op zonne-energie
2. Je kleding laadt je gadgets op
Zou dat niet handig zijn: je ligt op het strand en ondertussen laadt de zon je gadgets op? Goed nieuws, het kan al. De Amerikaan Andrew Schneider verkoopt de “Solar Bikini” die gemaakt is van kleine zonnepaneeltjes. Schneider maakt binnenkort ook een versie voor mannen: de iDrink. Omdat deze een groter oppervlakte beslaat, heb je voldoende stroom om je bier mee te koelen
Lees ook
Zonnepaneel vermomd als bikini maakt het strand nog leuker
Universiteit maakt kleding met zonnecellen
3. Je energierekening gaat omlaag
Iedereen die bang is voor stijgende energieprijzen, vreest niet: zonne-energie gaat stroom goedkoper maken. Volgens experts is stroom van zonnepanelen in 2013 goedkoper dan stroom uit het stopcontact, en de prijzen blijven dalen. Door nieuwe innovaties worden zonnepanelen elk jaar goedkoper én efficiënter.
Lees ook
Hoeveel verdien ik met zonnepanelen?
Veel duurzame energie nu al goedkoper
4. Je huis wordt een energiecentrale
Je bent gewend dat jouw elektriciteit van ver weg komt. Het wordt echter steeds voordeliger om zelf stroom op te wekken. Deze “decentrale opwekking” maakt je onafhankelijk van grote energiebedrijven én je kunt er geld mee verdienen. Voor 10.000 – 12.000 euro kun je een zonneinstallatie op je dak laten aanleggen. Je hebt dan 25 jaar gratis elektrische stroom.
Lees ook
Zonneverf maakt van elk oppervlak een energiecentrale
Een zonnepaneel op je dak
5. Je hoeft het nieuws over olie-oorlogen niet meer te volgen
In veel oorlogen speelt olie een belangrijke rol, denk aan de Golfoorlog, Irak, Libië. Zonne-energie helpt om onze afhankelijkheid van olie te verminderen. En een groot voordeel: het is overal te verkrijgen. We hoeven niet meer dubieuze regimes te steunen om toegang te krijgen tot energie. Nee, we wekken het op in onze eigen achtertuin.
Lees ook
Arabische lente goed voor zonne-energie
6. Je bijdrage aan goede doelen kan omlaag
Met zon kun je geld verdienen. Dat geldt ook voor arme mensen. Goedkope panelen helpen om ook op afgelegen plekken elektriciteit te brengen. In India is zonne-energie “booming”, en brengt licht bij mensen die zich nooit eerder elektriciteit konden veroorloven.
Lees ook
Barefoot College maakt Indiase vrouwen experts in zonne-energie
Bij hetkanWel zijn we zo groen, dat we zelfs onze artikelen recyclen. In de zomer publiceren we artikelen uit ons archief opnieuw:  omdat jij ze misschien gemist hebt en het mooie verhalen zijn die, evtentueel met een kleine update, nog steeds actueel zijn. Het originele artikel vind je hier.

Over de schrijver

1 reactie op “6 manieren waarop zonne-energie je leven gaat veranderen”

  1. Zonne-energie is de toekomst en gaat zeker veel veranderen. Alleen gaat het nog heel lang duren voordat het echt doorbreekt. We zitten nog in een beginstadium en de meeste technologieën moeten nog uitgevonden worden. Laatst heb ik gelezen over dakpannen die energie genereren uit de zon. Je ziet er niets van!

Reacties zijn uitgeschakeld.