6 veelbelovende manieren om olie op te ruimen


Cesar Harada had een goede baan bij de prestigieuze Amerikaanse universiteit MIT, in het oosten van de VS. Toch besloot hij naar New Orleans te verhuizen, in het diepe zuiden. Hij voelde zich betrokken bij de gigantische olievervuiling door de ramp met de Deepwater Horizon in de Golf van Mexico die plaatsvond in 2010. Harada bedacht een nieuwe manier om olie op te ruimen: met onbemande zeilbootjes die samenwerken in een zwerm. Een combinatie van eenvoudige zeiltechnieken met hightech elektronische aansturing en metingen maakt het mogelijk om veel efficiënter olie op te ruimen.
Hij maakte de technologie achter de Protei, zoals hij de “zeildrone” noemt, vrijelijk beschikbaar. Verschillende wetenschappers werkten belangeloos mee met de ontwikkeling van de protei. Hij hield hierover een lezing op TED. De organisatie verzamelde vervolgens nog 5 veelbelovende manieren om gelekte olie snel en veilig op te ruimen.

Lees ook
Is er nou wel of geen sprake van peakoil?
Zo krijg je zonnepanelen op je dak
Duurzame talenten opgelet: zo kun je een Wereldprijs verdienen

In een blogartikel op TED.com worden deze 5 innovatieve methodes genoemd:
* Drijvende robots die vroegtijdig waarschuwen bij olie lekkages. Dit is belangrijk om ontploffingen zoals bij de Deepwater Horizon te voorkomen.
* Speciale ponzen die grote hoeveelheden olie op kunnen slaan. De olie kan ook weer uit de sponzen worden gehaald en gebruikt.
* “Skimmers” die makkelijk en snel olie en water kunnen scheiden. Het bedrijf Team Elastec ontwierp een skimmer die drie keer zoveel olie kan scheiden, dan de huidige standaard. Oftewel: meer dan 17.000 liter in één minuut.
* Een ander bedrijf ontwikkelde een nieuwe trechter die meer dan 10.000 liter olie per minuut weet op te slurpen.
* Magnetische zeep die olie vangt en makkelijk te verzamelen is met een magneet.
Mooi natuurlijk dat olie opruimen beter kan. Maar de beste oplossing is natuurlijk: geen olie meer oppompen…
Hier zie je de TED lezing die Harada hield over zijn idee:

Bron: TED

Over de schrijver