66% Nederlanders wil dat huurders ook profiteren van zonnepanelen

Foto: Center for Neighborhood Technology, Flickr

De helft van alle Nederlanders wil zonnepanelen op het dak. Vooral huurders van appartementen zijn enthousiast. De huidige regels voor het opwekken van eigen stroom maken zonnepanelen echter alleen aantrekkelijk voor huiseigenaren met een eigen dak. Een ruime meerderheid van de Nederlanders vindt dat deze regels verruimd moeten worden voor mensen met een gemeenschappelijk dak.
Lees ook
Vraag gratis offertes voor zonnepanelen aan van leveranciers uit je regio
2012: het jaar dat zonne-energie doorbreekt
Zo krijg je zelf zonnepanelen op je dak
Dit meldt Eneco vandaag. Het bedrijf baseert zich op een onderzoek van Ipsos Synovate, in opdracht van Eneco. Opmerkelijk is dat vooral huurders interesse hebben om zonnepanelen te installeren: 6 van de 10 huurders zou graag over zelf opgewekte zonne-energie beschikken.
Tweederde van alle Nederlanders vindt verder dat ook groepen bewoners in flats of buurten belastingvrij de opgewekte stroom op het gezamenlijke dak van hun rekening moeten kunnen aftrekken. Op dit moment is door achterblijvende regelgeving alleen zonne-energie van eigen dak rendabel. Huiseigenaren met zonnepanelen mogen de zelf opgewekte zonne-energie tegen reguliere prijzen (24 cent per kWh) terugleveren aan het net, terwijl mensen zonder eigen dak slechts 5 tot 10 cent per kWh terugkrijgen.
Onderzoeksbureau Ipsos Synovate ondervroeg in opdracht van Eneco tussen 7 en 10 augustus jongstleden 1.105 Nederlanders van 18 jaar en ouder naar de bereidwilligheid van Nederlanders om zelf duurzame stroom op te wekken.
Bron: Eneco

Over de schrijver