7 duurzame winterjassen en een sjaal van gerecycled wol die we mogen weggeven

Hoewel de wintertijd al een paar weken geleden is ingegaan en de dagen zichtbaar korter worden, liet de kou nog even op zich wachten. Maar deze week was het zover: de eerste vorst na de officiële zomer diende zich aan, zij het een stuk later dan gebruikelijk. Tijd dus om je warme kleren uit de kast te halen en je winterjas aan trekken. En mocht je dit jaar nou, net zoals ik, een nieuwe nodig hebben, dan zetten we bij deze 7 duurzame winterjassen voor je op een rij. Dat scheelt weer zoeken.

Elements of freedom

Elements of Freedom is één van mijn favoriete duurzame merken. Ze maken stijlvolle kleding in mooie kleuren en waar mogelijk van gerecyclede materialen. Deze winter hebben ze meerdere jassen in de collectie, gemaakt van gerecycled wol en gerecycled polyester. Dat laatste is nodig om een bepaalde stevigheid in de stof te behouden. Het recyclen van textiel is een ingewikkeld proces. Omdat de vezels door het proces vaak korter worden, is het lastig om er een duurzame stof van te maken die lang goed blijft. Door het toevoegen van het gerecyclede polyester kan dat wel. Het Amsterdamse merk loopt hierin echt voorop. Deze winter heeft Elements of Freedom ook voor het eerst sjaals van gerecycled wol en kasjmier, die zo zacht voelen dat je ze nooit meer af wil doen. We mogen er 5 weggeven. Lees onderaan het blog hoe je kans maakt.

Foto’s jassen van Elements of Freedom: Marie van der Heijden

Joline Jolink

De mode van Joline Jolink is altijd gemaakt met liefde voor mens, dier en moeder natuur. Ze doet dan ook niet aan dure advertenties of aan de uitverkoop, want – zo is haar redenering – je koopt vooral iets moois omdat het een toevoeging is aan je garderobe waar je lang plezier van gaat hebben en niet omdat het de helft van de prijs is. Dat klinkt, zo vlak voor Black Friday, als muziek in onze oren. Haar winterjassen zijn van (Nederlandse) wol of gerecycled materiaal.

Patagonia

In een hele andere categorie dan bovengenoemde modische merken, is een winterjas van dit outdoor merk er één voor die paar middagen per jaar dat we kunnen schaatsen of op het strand tegen de wind in door de sneeuw banjeren. Patagonia voert al jaren campagne tegen alles wat het milieu schaadt en is één van die zeldzame merken die z’n klanten oproept om vooral niet te veel van z’n spullen te kopen. Op de site vind je dan ook talloze reparatietips. Als het op outdoor merken aankomt, is dit merk misschien wel de meest duurzame.

LangerChen

Dit Duitse merk positioneert zich een beetje op dat middenvak tussen modisch en praktisch en dat past over het algemeen wel bij de Nederlander. Ze noemen hun merk dan ook ‘urban fair outerwear’, oftewel lekker comfortabel outdoors in de stad. De materialen zijn van GOTS-gecertificeerde wol of katoen. De jassen worden in China gemaakt, maar de medewerkers krijgen wel een eerlijk loon, vaste contracten en zijn verzekerd.

Maium

Maium is ooit begonnen als Majem, wat regen betekent in een oud Amsterdams dialect. Je herkent de lange regenjassen van dit hoofdstedelijk merk aan de rits aan de zijkant die de jas omtovert tot poncho. Wel zo handig als je dagelijks door weer en wind door de stad fietst. In de collectie zit ook een zogenaamde ‘puffer’: een gewatteerde, waterdichte, lange winterjas. De jas is volledig gemaakt van gerecyclede Petflessen en heeft een uniseks model. Kan je als stel lekker met dezelfde jas naast elkaar fietsen 😉

Lanius

Dit Duitse merk maakt al sinds 1999 eerlijke en biologische mode. Ze maken vooral gebruik van natuurlijke materialen als hennep, katoen, linnen en wol. Het overgrote deel is van biologisch afkomst en GOTS-gecertificeerd en de kleding wordt in Europa gemaakt. Het gaat hier om tijdloze stukken, die langer dan één winter meegaan. En zo hoort het ook. De winterjassen zijn vooral gemaakt van biologische wol, soms geblend met wat katoen.

Teym

Ook het slow fashionmerk Teym komt uit onze eigen hoofdstad. In plaats van te werken met grote collecties, die regelmatig wisselen, legt ontwerper Maxime Cartens de focus op één klassieker per keer. Hierdoor ligt de volle aandacht op de fit en functionaliteit wat uiteindelijk leidt tot tijdloze stukken. In de categorie winterjassen hebben ze The Parka, in drie verschillende uitvoeringen (lang, kort en mat) en in verschillende kleuren. De kleding wordt in Europa gemaakt onder eerlijke arbeidsomstandigheden.  

Elements of Freedom heeft een nieuwe sjaal van gerecycled wol en kasjmier in de kleuren ecru, grijs en zwart. Wij mogen maar liefst vijf exemplaren weggeven en geloof me: deze tijdloze en vooral heerlijk zachte sjaal wil je hebben. Wat moet je doen? Volg zowel hetkanWEL op één van onze social mediakanalen (Instagram, LinkedIn, Facebook) als Elements of Freedom (Instagram, LinkedIn, Facebook), deel onze post over deze winactie en tag ons daarin.

Meer weten over Elements of Freedom? Lees dan ook ons interview met oprichter Audrey Nuchelmans.

– Dit artikel bevat een of meerdere affiliate links –

Over de schrijver

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *