Keuzestress vermijden: 7 films die je echt wil zien op Idfa 2017.

Op 15 november start de dertigste edities van het International Documentary Film Festival Amsterdam (Idfa). Elf dagen lang kun je door heel Amsterdam genieten van de mooiste films. Na elke film is er een gesprek met de makers, of met internationale gasten. HetkanWel spitte het programma voor je door en we vonden deze films die je echt wilt zien.

1. Eating Animals

In 2009 schreef Jonathan Safran Foer het boek Eating Animals. In het boek onderzocht hij waarom mensen vlees eten. Toen hij de bio-industrie met eigen ogen zag, omschreef hij deze als “het ergste wat de mens het dier ooit heeft aangedaan”. De gelijknamige documentaire laat je de verschillende dimensies van de bio-industrie zien. Wetenschappers, boeren, journalisten en activisten komen aan het woord. Zij zullen je overtuigen waarom we vlees van ons menu moeten schrappen en de bio-industrie aan banden moeten leggen.

2. A Butcher’s heart

Als tegenhanger van de film ‘Eating Animals’ is de Nederlandse documentaire ‘A Butcher’s heart interessant om te bezoeken. Deze film gaat over een jongen die twijfelt of hij later de familieslagerij wil overnemen. Wil hij liever met levende dieren werken? Of is het de afkeuring van het slagersberoep die hem tegenhoudt?

3. Let there be Light

De film ‘Let there be Light’ gaat over de vraag of kernfusie de energiebron van de toekomst is. ‘Ik denk dat we met honderd mijl per uur op een muur afgaan terwijl blijkbaar niemand zit op te letten’, zo omschrijft een wetenschapper de noodzaak van schone energie in de film. Hij is onderdeel van een team internationale onderzoekers, dat werkt aan een soort kunstmatige ster. Deze ster zou door kernfusie op termijn veel energie kunnen produceren. Hoe? Dat leggen ze in de film heel duidelijk aan je uit.

4. An inconvenient truth 2

De film van Al Gore, ‘An inconvenient truth’, veranderde wereldwijd onze kijk op klimaatverandering. Tien jaar later komt Al Gore met een vervolg.
An inconvenient truth 2’ laat hij zien dat we dichtbij een ware energierevolutie zijn.

5. Zhalanash – empty shore

Ooit was het Aralmeer tussen Kazachstan en Oezbekistan een van de vier grootste meren ter wereld. Tegenwoordig is er niets meer van over. Irrigatieprojecten van de voormalige Sovjet-Unie hebben het meer volledig leeggetrokken. Door de droogte worden de temperaturen steeds hoger en lijkt het leven zelf te vergaan. In de film ‘Zhalanash – empty shore’ zie je de restanten van een gebied dat vroeger floreerde.

6. Jane

De primatoloog Jane Goodall kijkt samen met regisseur Brett Morgan terug op haar werk en leven in de film ‘Jane’. In 2014 werd meer dan honderd uur verloren gewaand filmmateriaal over haar onderzoek teruggevonden, dat is verwerkt tot deze film. In 1960 vertrok Jane Goodall naar Tanzania, waar zij als eerste onderzoekster chimpansees in het wild bestudeerde. De film gaat vooral over haar jonge jaren en heeft nog een romantisch tintje ook.

7. Trophy

Jane Goodall wijdt haar leven aan het beschermen van dier en natuur, maar vandaag de dag is de jacht op groot wild in Afrika een ware industrie. De makers van ‘Trophy’ drongen diep door in deze wereld, waar voor- en tegenstanders elkaar fel bestrijden. De film toont je de pracht van de natuur, aangrijpende jachtscènes en laat je met meer vragen achter dan antwoorden.

Films die je nog meer kunt zien

Natuurlijk is dit maar een selectie van de films. De vluchtelingencrisis komt bijvoorbeeld heel goed in beeld in de film ‘Human Flow’ van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei. De problematiek van kinderen zonder verblijfsvergunning zie je in de film ‘A home for Lydia. Of misschien wil je liever naar de genomineerde films van de Amsterdam Human Rights Award? Het hele programma van Idfa vind je hier.
De Groene Amsterdammer en de Volkskrant komen ook elk jaar met tips. Lees ze vooral.
Dit vindt de Groene de 5 beste documentaires van idfa.
Deze docu’s mag u niet missen op Idfa 2017.
En lees ook:
Documentaire: man uit India plant 550 ha bos in zijn eentje
Minimaliseren: de documentaire
Foto: Jane Goodall via Idfa.nl

Over de schrijver

1 gedachte over “Keuzestress vermijden: 7 films die je echt wil zien op Idfa 2017.”

  1. Pingback: Movies that matter: save the planet

Reacties zijn gesloten.