7 ingrediënten die je jouw kinderen niet voor moet zetten

Geef je je kinderen ook het liefst suikervrije snoepjes en koekjes zonder kunstmatige smaakstoffen? Draai de verpakking dan ook eens om en kijk welke ingrediënten er wél in zitten. Die kunnen namelijk veel schadelijker voor de gezondheid zijn. Wij hebben zeven ingrediënten op een rijtje gezet die je jouw kinderen beter niet voor kunt zetten.

1. Glucose-fructosestroop
Wordt vaak gebruikt ter vervanging van suiker en is onder meer te vinden in jam, frisdrank, koekjes, brood, sausjes en zelfs kaas. Glucose-fructosestroop is eigenlijk nog slechter dan suiker, omdat het een verslavende werking heeft. Wie al op jonge leeftijd veel glucose-fructosestroop binnenkrijgt, zal sneller last krijgen van overgewicht.

2. E621
Niet alle E-nummers zijn slecht voor de gezondheid, maar E621 (ook wel ve-tsin, mononatriumglutamaat of MSG genoemd) kun je wel beter links laten liggen. Deze smaakversterker is vooral te vinden is in hartige ingrediënten, zoals soep en chips. E621 mag in Nederland maar beperkt gebruikt worden, is verslavend en zou zelfs kankerverwekkend zijn, hoewel voor dat laatste nog geen hard bewijs gevonden is.

3. Suiker
Wist je dat kant-en-klare tomatensoep bijna altijd suiker bevat? En dat ook brood niet standaard suikervrij is? Zelfs als je je kinderen niet of weinig laat snoepen, kunnen ze door deze ‘sluipsuikers’ toch te veel suiker binnenkrijgen. Lees etiketten en probeer vooral geraffineerde suikers te vermijden. Uit onderzoek van de WereldGezondheidsOrganisatie blijkt dat die het slechtst voor de gezondheid zijn, omdat deze moeilijker door het lichaam te verwerken zijn.

4. Transvetzuren
Onverzadigde vetten worden gezien als goede vetten, maar dat is alleen als ze vloeibaar zijn. Worden ze gehard (en dus smeerbaar en langer houdbaar), dan veranderen ze in transvetzuren. Transvetzuren zijn slecht voor het lichaam: ze maken het moeilijker om afvalstoffen af te stoten, ze verstoren de opname van goede voedingsstoffen en zorgen in veel gevallen voor gewichtstoename. Transvetzuren zijn vooral te vinden in koekjes, hamburgers, chips en donuts.

5. Verzadigde vetten
Verzadigd vet verhoogt het cholesterolgehalte in het bloed en vergroot daarmee de kans op hart- en vaatziekten. Verzadigde vetten kun ongemerkt binnenkrijgen: via kaas, vet vlees, roomboter of melk bijvoorbeeld.

6. Kunstmatige zoetstoffen
De Voedsel en Waren Autoriteit adviseert om kunstmatige zoetstoffen bij jonge kinderen zoveel mogelijk te vermijden. Hoewel bijvoorbeeld één speciaal peuterkoekje met kunstmatige zoetstoffen geen kwaad kan, krijgen jonge kinderen ongemerkt over de hele dag toch te veel kunstmatige zoetstoffen binnen. Kunstmatige zoetstoffen worden meestal gebruikt ter vervanging van gewone suiker en zijn daarom onder meer te vinden in ‘suikervrije’ producten.

7. Zout
Kinderen eten steeds vaker chips, pizza’s en kant-en-klaarmaaltijden. Hierdoor krijgen ze te veel zout binnen en lopen ze een groter risico op gezondheidsproblemen. Het gebruik van zout is niet altijd te vermijden, maar probeer de inname wel te beperken. 6 mg per dag is meer dan genoeg.

Foto: Bruce Tuten, Flickr.com

Bronnen: Natuurdiëtisten Nederland, Princeton University, Wereldgezondheidsorganisatie, Voedsel en Waren Autoriteit, BBC Health

Lees ook:

Duurzaam ondernemen. Dat levert op.
Review: Wat zit er in mijn eten? Gids voor puur eten zonder vergif
Meatless mondain: flexibel en gezond met vlees

Over de schrijver

2 reacties op “7 ingrediënten die je jouw kinderen niet voor moet zetten”

  1. Vetten in vet vlees, kaas en roomboter zijn juist heel goed, zolang je ze niet combineert met koolhydraten. Verder een mooi lijstje inderdaad.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020