7 kijktips om de eerste herfstweek door te komen

Kijktips
Vandaag is het zo ver: de herfst is officieel begonnen. Nu laat de zon zich nog zien en waaien de bladeren ons niet direct om de oren, toch wilden we graag deze kijktips meegeven voor de eerste donkere herfstavonden. Het zijn documentaires met diverse onderwerpen: van goedlachse vluchtelingen tot de duizelingwekkende voedselverspilling, van kleine huisjes tot de haken en ogen in de kledingindustrie. Omdat iedereen goed druk is en we je niet direct een herfst depressie willen bezorgen hebben we aangegeven hoe lang de speelduur is en wat voor sfeer je kunt verwachten.

Schilderen in de jungle van Calais
In dit fragment van het TV programma ‘De Afspraak’ krijg je een kijkje in het leven van Alpha, een vrolijke kunstenaar uit Mauritanië. Alpha woont al vier maanden in de jungle van Calais, in een prachtig felblauw huisje met een rieten puntdak. Hier droomt hij van een leven in vrede en vrijheid, terwijl hij schildert en voor zijn kippen zorgt. Een kleurrijk kijkje in het leven van één van de vele mensen die hun land ontvlucht zijn. Ondanks het zware thema een opsteker die je zeker even gezien moet hebben.
Trailer: Die zou ongeveer even lang duren als het hele filmpje
Duur: 3.38 min (voor de haastige kijker)
Vindplaats: Vimeo
Sfeerverwachting: zonnig en warm

Henk Oosterling: Geen doemdenken maar doendenken (NTR Academie)
Rotterdammer Henk Oosterling is filosoof en geeft les in aan de universiteit. In deze aflevering van NTR Academie spreekt Oosterling over hoe we ons tot de wereld verhouden. Volgens hem staat de snelheid waarmee we door de wereld razen haaks op de onbeweeglijke materialiteit van ons lichaam. We hebben smartphones, laptops, I-pads en andere gadgets waarmee we in een waanzinnige snelheid kunnen communiceren met mensen van over de hele wereld. Hij stelt dat we veel bewuster met onszelf en de wereld om ons heen moeten om gaan.
Ondanks dat hij eigenlijk best verontrustend ware dingen aan de kaak stelt, voelt deze 23 minuten echt aan als een power-nap met je ogen open, waarna je misschien wat anders naar jezelf en de wereld om je heen gaat kijken. Wel ironisch dat je daarvoor eerst even achter een apparaat moet kruipen.
Trailer: Niet aanwezig
Vindplaats: Youtube
Speelduur: 23 min
Sfeerverwachting: zonnig en droog

Tiny House
Na jaren van rondreizen besluit de (bijna) 30 jarige Christopher Smith dat het tijd is om vaste grond onder zijn voeten te hebben. Dit hoeft voor hem niet veel ruimte te zijn, in tegendeel. Hij koopt impulsief een klein stukje land in de prachtige bergen van Colorado. Met de steun van zijn geliefde start hij met het bouwen van een klein lief huisje. Hij mag dan wel geen ervaring hebben in constructie, geen materialen hebben om mee te beginnen: zijn huisje krijgt langzaam maar zeker vorm. Sinds de jaren 70 is de oppervlakte van het gemiddelde Amerikaanse huis verdubbeld, de laatste jaren wordt er steeds meer een tegenbeweging zichtbaar. Mensen die kleiner willen leven en met minder willen doen: The Tiny House movement.
Deze documentaire laat in het klein zien hoe groot de impact van deze beweging kan zijn, en zou zomaar eens een grote drang kunnen opwekken om zelf aan zo’n huisje te gaan timmeren.
Trailer: Vimeo
Vindplaats: Youtube
Duur: 62 minuten
Sfeerverwachting: zonnig en zomers

Just Eat It
Filmmakers en voedselliefhebbers Grant en Jen duiken in deze documentaire in de wereld van voedselverspilling. Nadat ze ontdekken hoeveel goed voedsel er alleen al in Noord-Amerika wordt weggegooid besluiten ze om direct te stoppen met het kopen van eten, en alles nog maar te leven van voedsel dat anders de prullenbak in verdwijnt. In deze documentaire zie je niet alleen hun worsteling, maar komen ook boeren, retailers, organisaties en consumenten aan het woord. Waar moet bijvoorbeeld de ideale banaan aan voldoen om in de schappen terecht te komen? En hoeveel overheerlijke chocoladekoekjes verdwijnen de prullenbak in omdat de datum verlopen is?
Een inspirerende documentaire waarmee je misschien niet direct niets meer gaat kopen, maar wellicht wel bewuster met de inhoud van je voorraadkast omspringt.
Trailer: Vimeo
Duur: 88 min
Vindplaats: SolarMovie
Sfeerverwachting: Zon en regen wisselen elkaar af.

The Clean Bin Project
In The Clean Bin Project gaat een stel de uitdaging aan om maar liefst 1 jaar geen afval te produceren. Om de kans groter te maken om dit te laten slagen besluiten ze ook om een jaar geen nieuwe spullen aan te schaffen (m.u.v. levensmiddelen). Het stel loopt al vrij snel tegen allerlei probleem aan: hoe ga je er bijvoorbeeld mee om als je zelf geen verpakkingen koopt vanuit de winkel, maar degene in de rij achter je alles dubbel inpakt? En hoe ver ga je met zelf dingen maken (tandpasta,wasmiddel), en wanneer is het genoeg?
Deze documentaire geeft een goed inzicht in de hoeveelheid afval we met z’n allen produceren en reikt ook mogelijkheden aan die je zelf thuis zou kunnen doen.
Trailer : Vimeo
Speelduur: 75 min
Vindplaats: te huur via Itunes
Sfeerverwachting: zon met kans op regen

The True Cost
Deze documentaire gaat over kleding. De kleding die we dragen, de mensen die de kleding maken en de impact van de kledingindustrie op onze wereld. De prijs van kleding is de afgelopen decennia gedaald, terwijl de kosten voor de mens en het milieu dagelijks blijven stijgen. Deze documentaire zoekt naar de ‘ware prijs’ van de modewereld, en wie deze prijs echt betalen.
De trailer geeft al goed de sfeer weer, en je kunt er best vanuit gaan dat je je na het zien van deze documentaire misschien niet heel vrolijk voelt. Lichtpuntje is wel dat je hierna (nog) bewuster naar je kledingkast kijkt.
Trailer: Youtube
Vindplaats: Putlocker
Speelduur: 92 min
Sfeerverwachting: hoge druk met kans op onweer

The Salt of the Earth
De afgelopen veertig jaar reisde de fotograaf Sebastian Salgado over de wereld. Hij was getuige van verschillende grote gebeurtenissen in de geschiedenis: internationale conflicten, uithongering en uittochten. Op dit moment werkt hij aan fotoseries van wilde landschappen en wilde flora en fauna, en is hij actief bezig om een beschadigd gebied in zijn land te herstellen.
Een harde en tegelijkertijd prachtige inspirerende documentaire, die je zeker niet snel vergeten bent.
Trailer: Youtube
Vindplaats: SolarMovie
Speelduur: 110 min
Sfeerverwachting: regen met grote kans op opklaringen.

Binnenkort
Voor de mensen die toch liever de deur uit gaan verschijnt zaterdag de nieuwe documentaire: This Changes Everything. Houd dus vooral de filmagenda in je buurt in de gaten en gluur alvast naar de trailer via deze link.

Over de schrijver