7 manieren om in 2050 iedereen eten te geven

2808759067 De40A54F47 Z
Foto: Masahiro Ihari, Flickr

In 2050 bevat de aarde 9 miljard mensen. Hoe voeden we die allemaal als het met 7 miljard al niet lukt? Het kan met slimme en innovatieve oplossingen.

1. Meer handel in de regio

Vaak is honger het gevolg van slechte logistiek. Voedsel is niet beschikbaar op de plek waar het moet zijn. Volgens hoogleraar ontwikkelingsstudies Ruerd Ruben van de  Radboud Universiteit Nijmegen is regionale handel daarom van groot belang. Regeringen kunnen ervoor zorgen dat lokale tekorten en overschotten in de regio beter op elkaar afgestemd worden. Dat gebeurt al in Oost en West Afrika. Ook ons eigen postbedrijf TNT is bezig om haar logistieke kennis in te zetten om honger te voorkomen.

2. Groenten en fruit telen in het donker

Onderzoekers in een kwekerij in Den Bosch zijn er in geslaagd om groenten en fruit te telen zonder zonlicht. Planten absorberen maar een klein deel vanhet zonlicht: alleen het rode en blauwe licht. Wat planten verder uit het zonlicht halen, kan ook worden geregeld via de temperatuur, luchtbeweging en luchtvochtigheid. Het buitenklimaat hoeft geen rol meer te spelen. Een van de telers in het donker, de heer Meeuws, stelt zelfs: “Er staat in Nederland meer dan zes miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg zonder enig toekomstperspectief. Daar kunnen we prima gewassen verbouwen.”

3. Genetisch gemodificeerd voedsel

Genetische aanpassing van gewassen is omstreden. Het zou grote ondernemingen helpen om kleine boeren  afhankelijk te maken van patenten voor speciale gewassen. Toch kan het helpen. Nu is vaak 30% verlies doordat gewassen aangevreten worden. Met gentechnologie kan dat voorkomen worden.

4. Insecten eten

Veel mensen gruwen ervan, maar insecten zijn uitstekend te eten. Ze bevatten veel eiwitten en smaken goed. Een gefrituurde sprinkhaan heeft een nootachtige smaak. Insecten zijn ook zuinig: je hebt veel minder plantaardig voedsel nodig om 1 kilo insecten te kweken dan 1 kilo vlees. Niet de BigMac, maar de BugMac heeft de toekomst.

5. Akkers op zee

Er is meer zee dan land. Dus wat is mooier dan akkers op zee? De Universiteit van Wageningen onderzoekt de mogelijkheden.

6. Meer water door ontzilting

Er is genoeg water, maar het grootste gedeelte is zout. Het ontzilten van zeewater is booming business in het Midden Oosten waar een groot tekort aan zoet water is. Ontzilten kost veel energie, maar in combinatie met zonnepanelen wordt ontzilten een schone manier om goed water te krijgen.

7. Verwoestijning tegen gaan

Veel landbouw in droge gebieden loopt het risico woestijn te worden. Dat hoeft niet, want met goed beheer kunnen ook fragiele omgevingen voldoende voedsel opleveren. Dat blijkt bijvoorbeeld uit een permacultuur project in Jordanië waar een woestijn groen wordt. De VN voert tot 2020 campagne tegen verwoestijning.

Bronnen: hetkanWel, Trouw, Oneworld

Lees ook

Over de schrijver

3 reacties op “7 manieren om in 2050 iedereen eten te geven”

 1. een meer in de sahara(8,6 miljoen vierkante km) graven en daar omheen groenten en aardappels verbouwen en natuurlijk woningen voor de arbeiders
  betaling via verenigde naties–elk land zijn deel
  het benodigde personeel voor de bouw soldaten zijn er zat ieder land zijn deel geen wapens nodig
  maar werklust
  vraag aan israel hoe dit moet het is daar ook gelukt

 2. Wat we vergeten in het Westen is dat onze huidige manier van voedsel maken letterlijk drijft op fossiele brandstoffen. Voor elke calorie aan voedsel die we aan output hebben stoppen we er 10 tot 100 calorieën aan fossiele brandstof is. Heel kort door de bocht eten we olie en aardgas. Met peakolie wat nu aangebroken is zien we dan ook dat voedsel ook snel duurder wordt. Dat is een bizar gevaarlijk systeem. Om die reden is gentech ook niet een oplossing. Dat zijn vaak zwakke planten die een heel scala aan herbiciden en kunstmest en wat niet meer nodig hebben. En ook vele andere zogenaamde hightech oplossingen zijn niet zo reëel als je deze achtergrond beschouwd.

  Permacultuur, en soortgelijke systemen die de natuur proberen na te bootsen en dus geen fossiele brandstoffen gebruiken maar natuurlijke diversiteit gebruiken zijn in mijn ogen dan ook de richting waar we naartoe zouden moeten.

 3. Volgens studies van de universiteit van Wageningen uit 1975 en 1995 kunnen we voor meer dan 100 miljard mensen eten maken. Het probleem is niet dat we niet genoeg eten kunnen maken. Het probleem is te zorgen dat iedereen ook het eten die hij/zij nodig heeft kan betalen of andersinds aan eten kan komen. Hier hebben we een ander financieel en economisch systeem voor nodig. En dit komt er niet want tja dit willen de mensen die de "touwtjes" in handen hebben niet. Onze regeringen en de banksters hebben liever dat meer dan een miljard mensen structureel honger blijven leiden dan dat we hier serieus iets aan dit probleem gaan doen.

Reacties zijn uitgeschakeld.