7 Nederlandse banken investeren 1,5 miljard in kernwapens

4926598654 981F0Fea9E
Foto: Ctbto, Flickr

Zeven Nederlandse bankgroepen investeren en beheren gezamenlijk ruim 1,5 miljard euro in twintig producenten van kernwapens. Het gaat om ABN Amro, AEGON, Delta LIoyd, ING, Rabobank Groep, SNS Reaal en Van Lanschot. Drie van de tien onderzochte bankgroepen, namelijk ASN, NIBC en Triodos Bank, onderhielden op het moment van onderzoek met geen enkele kernwapenproducent een financiële relatie. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer.

Met name ING en AEGON hebben grote financiële belangen bij bedrijven die betrokken zijn bij de kernwapenproductie. ING beheert aandelen en obligaties van twintig verschillende kernwapenproducenten (totale waarde: € 658,2 miljoen). Aegon beheert aandelen en obligaties van 18 verschillende kernwapenproducenten (totale waarde: € 553,5 miljoen).
Volgens Roos Boer van IKV Pax Christi: “Veel banken veroordelen kernwapens in hun eigen beleid vanwege de verschrikkelijke gevolgen die de inzet van deze wapens hebben. Desondanks blijkt dat banken toch grote bedragen in allerlei kernwapenproducenten investeren. Dat moet hoognodig veranderen.”
Onder leiding van componist Merlijn Twaalfhoven voert een koor van ongeveer zestig zangers en muzikanten donderdag 14 februari om 13.30 uur op het Plein in Den Haag een protestopera over investeringen in kernwapenproducenten. Leden van acht Tweede Kamerfracties zijn hierbij aanwezig en krijgen als eerste het onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer overhandigd.
Bron: Eerlijke bankwijzer
Lees ook
Lees ook ons dossier “duurzaam sparen en beleggen”
Windenergie is in sommige landen al goedkoper dan kolenstroom
ASN Bank geeft duurzame waterprojecten een kickstart met €3.500

Over de schrijver