7 redenen om elke dag te bewegen

We weten allemaal dat het belangrijk is om elke dag te bewegen, maar toch vinden we het vaak lastig om onszelf ertoe te zetten. Helemaal nu we de hele dag thuis zitten. Als je nou een paar goede redenen had waarom je meer zou moeten bewegen, is het misschien gemakkelijker om in beweging te komen. Hieronder hebben we er maar liefst zeven voor je op een rijtje gezet.

1. Elke dag bewegen wordt je gezonder van

Het is een open deur, maar niets is minder waar: door regelmatig te bewegen, train je de spieren in je lichaam en stimuleer je de bloedsomloop. Dit komt alle lichaamsdelen ten goede. Je conditie gaat erop vooruit, je voelt je fitter en bent gezonder. Bewegen hoeft niet ingewikkeld te zijn; een wandeling, of op de fiets naar de supermarkt, is net zo effectief.

2. Je verkleint het risico op ziekte

Je algehele gezondheid gaat er niet alleen op vooruit, door die verbeterde bloedsomloop en je fittere lichaam, verhoog je je weerstand en loop je minder risico op verschillenden ziekten en ongemakken.

3. Je wordt er sterker en strakker van

Doordat je jouw spieren traint en je hartslag verhoogt, ga je meer verbranden. Niet alleen direct, maar ook op de langere termijn. Spierweefsel verbruikt namelijk meer energie dan vetweefsel. Dus als je naar verhouding meer spierweefsel krijgt, verbrand je meer, ook in rusttoestand. Je lichaam wordt daardoor sterker én strakker.

4. Het is goed voor je geheugen en concentratie

Elke dag bewegen heeft een positief effect op je denkvermogen. Je kunt je beter concentreren, je geheugen gaat erop vooruit, je leert makkelijker en presteert beter.

5. Het verbetert je sociale contacten

Sporten is een leuke manier om mensen te ontmoeten en contact met je vrienden te hebben, maar dat zit er nu niet in. Toch kun je wel samen sporten. Met je huisgenoten, of met vrienden op afstand. Via Skype kun je elkaar online motiveren, want soms heb je dat echt nodig om in beweging te komen.

6. Meer bewegen hoeft niks te kosten

Je hoeft echt geen geld aan een duur abonnement bij de sportschool uit te geven om meer te bewegen. Dat bewijst de huidige situatie wel. Je kunt zelf thuis oefeningen doen en alle essentiële verplaatsingen op de fiets doen.

7. Je wordt er gelukkiger van

De redenen hierboven zijn al genoeg om je tot een blij mens te maken. Maar wist je dat je, door regelmatig te bewegen, je lichaam ook het gelukshormoon serotonine aanmaakt? Dat heeft direct invloed op hoe jij je voelt. Meer bewegen is dus zowel goed voor je uiterlijk als je innerlijk.

Hoe kan ik meer bewegen?

Als je denkt aan meer bewegen en je bent niet zo’n sportief type dan zakt de moed misschien direct in je schoenen. Dat is nergens voor nodig. Je kunt namelijk heel klein beginnen. Een paar minuten per dag. Er zijn verschillende apps, die maar 7 minuten duren. Denk aan yoga, pilates, een soort krachttraining, of cardio. Als deze training in je systeem zit, merk je misschien hoe lekker je je voelt en kun je de training uitbreiden. Als je de smaak te pakken hebt, kun je aan langere trainingen denken. En daarbij afwisselen tussen stretchen en meer ‘explosieve’ trainingen. Zorg dat je er lol in hebt.

Fietsen is natuurlijk een geweldige manier om te bewegen. Het fijne van fietsen is dat je zelf kunt bepalen hoe intensief je het doet. Je kunt heel hard gaan fietsen, maar je kunt ook rustig op je eigen tempo fietsen. Zorg wel dat je een goede fiets hebt, een fiets online kopen kun je tegenwoordig snel doen. Je kunt de fiets morgen al in huis hebben! En wil je jouw fietskilometers nu niet missen, dan heb je ook installaties, die jouw fiets tot hometrainer omtoveren.

Tenslotte is wandelen in de natuur een hele laagdrempelige manier om te bewegen. Waarschijnlijk verlang je er nu ontzettend naar. Frisse lucht en die lekkere geur van bomen. Gek genoeg helpt het ook om naar foto’s van groen te kijken, dus tot het Corona virus onder controle is, kunnen we dat misschien het best doen.

Over de schrijver