Bewerkte voedingsmiddelen passen uitstekend in het gezegde ‘gemak dient de mens’ en lijken over het algemeen goedkoper dan onbewerkte voedingsmiddelen. Maar dit gemaksvoedsel is vaak erg ongezond. We noemen zeven redenen om af te stappen van bewerkte voedingsmiddelen. Weg met magnetronvoer, eten uit pakjes, junkfood en blikvoer: ontdek hoe lekker onbewerkt eten kan zijn!
Goedkoper
Als je de kosten van bewerkte voedingsmiddelen berekend, blijkt dat het vaak helemaal niet goedkoper is. Verse groente met een stukje vlees kost misschien iets meer tijd om klaar te maken, maar is wel goedkoper. En veel lekkerder!
Kortere levensduur
Uit onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift ‘Public Health Nutrition’, blijkt dat mensen die tenminste vijf keer per week kiezen voor onbewerkte voedingsmiddelen een grotere kans hebben om nog in leven te zijn na tien jaar dan mensen die kiezen voor bewerkte voedingsmiddelen.
Sneller oud
Gemaksvoedsel zorgt voor een snelle veroudering. Onderzoek toont namelijk aan dat zowel fosfaten en genetisch gemanipuleerde ingrediënten uit bewerkte voeding veroudering van de huid bevorderen. Kies liever voor voedingsmiddelen die een jongere huid bevorderen, zoals boerenkool, peterselie, amandelen en citroenen.
Nierproblemen
Voorverpakte noodles, vleeswaren, frisdrank en magnetronmaaltijden bevatten ingrediënten die nierproblemen en zwakkere botten veroorzaken. Vermijd dus voedingsmiddelen met ingrediënten als natriumfosfaat, calciumfosfaat en fosforzuur.
Veroorzaakt obesitas
Toegevoegde suikers, met name fructose, blokkeren het hormonale signaal dat je vertelt dat je genoeg hebt gehad. Dit blijkt uit obesitas-onderzoek van dr. Robert Lustig van de Universiteit van Californië – San Fransisco. Het gevolg hiervan is dat je een oneindig hongergevoel hebt dat je steeds dikker maakt.
Werkt verslavend
Toegevoegde suikers in bewerkte voedingsmiddelen zorgt dat je er verslaafd aan raakt, blijkt uit onderzoek gedaan door wetenschappers van de Amerikaanse universiteit Princeton. Deze suikers hebben hetzelfde effect als morfine en heroïne. Kijk dus goed naar de ingrediënten voor je iets op eet.
Veroorzaakt astma
Kinderen die twee tot drie keer per week fastfood voorgeschoteld krijgen, lopen meer risico op het ontwikkelen van astma. Mogelijk als gevolg van het feit dat verwerkte voedingsmiddelen ontstekingen creëren in het lichaam dat vervolgens astma kan veroorzaken. Sla de drive-in over en eet tenminste drie keer per week verse groente en fruit.
Bron: Rodale
Lees ook
Vanaf 2020 alleen nog maar duurzaam vlees?
Biologisch afbreekbaar plastic van hars
Mediterraan dieet verkleint kans op hartproblemen
7 redenen om van bewerkte voedingsmiddelen af te stappen
- Geplaatst door Marlies
- 6 maart 2013
- Leven
2 gedachten over “7 redenen om van bewerkte voedingsmiddelen af te stappen”
Zeer goed site en ind formatie. Jullie doen meer voor Nederland als Brussel en Vvd pvda D66 tesamen,
Je kan een berekening maken hoeveel het aan zorgkosten bespaard per jaar als minder fast en bewerkt voedsel wordt gegeten.
We kwamen op 1,3 miljard euro minder aan kosten en dat was het begin.
N.a.v hebben we de fgegevens en berekeningen verstuurd naar t ministerie en het idee geopperd om de Vetkwab-tax in te voeren.
een Vetkwabtax snijdt aan twee kanten . Door hogere prijs van dat soort voedsel gaan burgers over op minder kostbare voeding.
Je krijgrt even veel zoniet meer aan belasting binnen via de VK-Tax vetkwabax
Je bespaart om huisartsen bezoek ziekenhuisbezoek fysio en andere therapeuten etc ect.
Je bespaart niet op pillen en vaccinaties.
De Farmaceuten zijn falikant tegen. er wordt niets mee gedaan Denhaag is van en voor Banken en multinationals en ze willen een Farmaceut geen strobreed in de weg leggen.
Geen strobreed. Minder omzet en winst Farmaceutica.. geen schijn van kans.
Ik snap eigenlijk niet dat er zoveel kant-en-klare maaltijden verkocht worden, de meeste smaken ronduit vies, door zout wordt er smaak aan gegeven, we weten allemaal dat je niet teveel zout moet eten. Bovendien: hoeveel extra tijd kost vers eten klaarmaken nu eigenlijk?
Reacties zijn gesloten.