7 redenen waarom je auto voorverwarmen geen goed idee is

Spakattacks, Flickr.com
Spakattacks, Flickr.com

Tijdens koude winterdagen is het verleidelijk om je auto voor je weggaat vast aan te zetten. Zodra je instapt is het dan heerlijk warm. Bovendien scheelt het krabben. Er zijn automobilisten die beweren dat ze dit niet voor zichzelf doen, maar voor hun auto. De motor opwarmen zou extra goed zijn. Tijd om deze mythe voor eens en voor altijd te ontkrachten; hierbij 7 redenen waarom het voorverwarmen van je auto helemaal geen goed idee is.

1. Het gaat ten koste van je motorvermogen
Het voorverwarmen van de auto is helemaal niet goed voor de motor. In stilstand werkt die namelijk niet efficiënt, waardoor de prestaties van de motor langzaam maar zeker achteruit gaan. Op de lange termijn kost dit je motorvermogen.

2. Opwarmen gaat langzamer
Als je vooral gaat voor comfort, dan kun je beter een rondje rijden. Rijdend warmt de auto namelijk veel sneller op dan in stilstand. De moderne elektrische auto’s bieden nog een aantrekkelijker alternatief: bestuurders kunnen hun mobiele telefoon gebruiken om de auto vast voor te verwarmen, zonder dat de motor hiervoor aan hoeft te staan.

3. Het vervuilt je motor
Tijdens stationair draaien gebruikt de auto een rijk brandstof-mengsel. Dit kan leiden tot aanslag op de gasklep. Bij diesel-auto’s levert het extra veel roet op. In beide gevallen vervuilt het de motor op dezelfde manier als wanneer je alleen maar korte ritten maakt.

4. Het is dodelijk
Staat je auto in de garage? Dan kan voorverwarmen dodelijk zijn. Zelfs als je de deur open houdt wordt de bestuurder blootgesteld aan CO2 en verschillende andere gassen. Heb je een garage die vast zit aan je huis, dan kunnen die gassen zelfs het huis binnenstromen.

5. De uitstoot van schadelijke gassen is groter
Als een auto moet opwarmen terwijl het buiten min twee is, dan is de uitstoot van stikstofoxiden vier keer groter dan de uitstoot van een reeds opgewarmde motor. Voor Vluchtige Organische Stoffen geldt zelfs dat er acht keer zoveel wordt uitgestoten.

6. Je auto kan gestolen worden
De meeste mensen gaan tijdens het voorverwarmen weer even naar binnen. Nog ontbijten of spullen bij elkaar zoeken. Dat betekent dat je auto buiten staat, met de sleutel in het contact en in veel gevallen zelfs open: een perfecte kans voor een autodief.

7. Het kost geld
Last but not least: het kost geld. Elke dag de auto tenminste vijf minuten voorverwarmen levert jaarlijks niet alleen een CO2-uitstoot op van 220 kilo, maar kost ook nog eens zo’n €40 aan brandstof.

Bronnen: The Daily Green, AD.nl

Lees ook:
De fiets als redder der wereld
Lantaarnpaal laadt elektrische auto op
In 6 stappen naar minder spullen en evenveel comfort

11 reacties op “7 redenen waarom je auto voorverwarmen geen goed idee is”

 1. Ik had geen idee dat de auto voorverwarmen zelfs dodelijk kan zijn! Ik ga binnenkort naar een autorijschool omdat ik een rijbewijs voor mijn werk moet halen, daarom wil ik over auto’s en autorijden meer lezen. Bedankt voor de informatie!

 2. Pingback: Reuzel en 5 andere gezonde vetten - hetkanWel.nl

 3. De motor voor verwarmen heeft zeker een voordeel,minder slijtage en minder benzine verbruik. Het voordeel is ook dat de auto al snel aan de binnen kant warm is.Het verwarmings element word in de zijkant van het motorblok gezet , wat zeer eenvoudig is. Het koel water word dan verwarmd. Ik heb een zweedse auto, waar iedereen het heeft.
  Je kunt er ook een tijdklok tussen zetten ,in de stroom kabel. Je kunt het hier in Nederland door iedere goeie garage laten doen.

 4. Leuk allemaal maar het is onzin voorverwarmen is beter voor de moter het beste is om de moter nooit uit te zetten maar aangezien dat bijna onmogelijk is doen we dat niet. Het is een beetje dom om mensen dit te lezen en zeggen dit is waar. Het is bewezen dat voor verwarmen een betere nut met u auto heeft. Aangezien bij koud weer de moter of het structuur ook gekrompen is in de moter kan schade veroorzaken bij onmiddelijk weg rijden laat staan dat de auto niet goed start en een dikke 4000 toer gaat blazen om hem van zijn plaats af te krijgen omdat we bang zijn dat hij uit valt. Dus voorverwarmen heeft nut. Doe het al 40 jaar. Nu jij. Ps de moter werk nog steeds even goed. En de rest ook. Snap niet dat mensen dit wat hier boven staat durf te beweren dat het correct is. Trouwens tegenwoordig moet de auto uit bij rood licht lampen moeten aan staan en we moeten minder hard aan rijden bij stop tekens. Dat is beter voor de auto? dag het niet.

 5. Nr 1 en 3 is dezelfde en iets overdreven; dan moeten we ook bij elk stoplicht de motor afzetten.
  Zodra er in hogere toeren gereden wordt verdwijnt koolaanslag uit de motor, maar dat is slecht bij een koude motor (verschillende metalen zetten in ander tempo uit bij te snelle opwarming en kan leiden tot lekke pakkingen).
  Wat de voorruit betreft; koop voor 2 euro een voorruit folie. Dan is dat in ieder geval geen reden om warm te draaien en hoef je ook niet te krabben (niet fijn voor de voorruit en jezelf).
  Rij geen zinloze rondjes maar liever direct in de goede richting….

 6. "… kan voorverwarmen dodelijk zijn. Zelfs als je de deur open houdt wordt de bestuurder blootgesteld aan CO2" Bekende onjuistheid. CO2 is niet giftig, maar in grote dosis verstikkend.

  Naar verhouding is verwarming in een e-auto belastender, met fossiele brandstof is er gratis restwarmte. Waarom je een zinloos rondje moet rijden ontgaat mij.

 7. In theorie klinkt niet voorverwarmen erg mooi, maar het probleem daarmee, heb ik ervaren, is dat de ruiten weer helemaal dichtslaan op het moment dat je net de straat uit bent. Dat betekent oftewel rijden zonder iets te zien (gevaarlijk) oftewel weer stoppen (vaak noodzakelijkerwijs op een erg onhandige en voor andere hinderlijke plek) en uitstappen en opnieuw beginnen met krabben. En in het laatste geval heb je de keus tussen de motor uitzetten terwijl je weer aan het krabben bent (waardoor hetzelfde probleem even verderop opnieuw optreedt) of de motor aan laten, wat je dan dus beter in eerste instantie had kunnen doen.

  1. In Theorie of in de praktijk zijn 2 verschillende dingen en kloppen helaas niet met elkaar zoals U beweert.
   Het beste voor de motor en Uw portomonee is bij vorst de motor starten nadat de ruiten ijvrij zijn gemaakt.
   Zet de ventielator op de voor ruit, de ventieltor hard en de knop voor de verwarming op zo warm mogelijk.
   Let op, rij nadat de motor is gestard met een naar plaats van bestemming met zo min mogelijk gas te geven en schakel door naar de volgende versnelling enzovoort.
   Pas als de motor op temeratuur is kan je weer normaal gaan rijden zoals U gewendt ben.
   Dit alles is beter voor de motor, het milieu en aanzienlijk voor Uw portomonee.

Reacties zijn uitgeschakeld.