7 tips om je kind gezond met eten om te laten gaan

Kind Eten
Bron: Bruce Tuten (Flickr.com)

Het onderwerp van een dieet voor kinderen is de laatste tijd veel in het nieuws. Programma’s als ‘Help, mijn kind is te dik!’ laten zorgwekkende beelden zien van kinderen met fors overgewicht. Maar ook eetziekten als Anorexia Nervosa komen regelmatig voor. Uit onderzoek blijkt dat al te streng controleren op wat je kind wel of niet eet ook niet goed is. Dit schaadt het vermogen van een kind om zijn eigen lichaam te leren kennen en goede beslissingen te nemen. Het leidt tot gebrek aan controle en legt de basis voor eetstoornissen en obesitas.
Heeft jouw kind overgewicht, richt je dan niet op afvallen als belangrijkste doel. Focus je op gezond eten. We geven 7 tips om je kind gezond te leren eten.
Eet divers
Denk aan voedsel als een kaartspel. Elk persoon heeft iets anders nodig uit de categorieën van de schijf van vijf om ons lichaam gezond te houden en zorgen dat het goed werkt. Volgens de American Dietetic Association: “Een goede gezondheid hangt af van het eten van een diversiteit aan voedsel dat de juiste hoeveelheden koolhydraten, eiwitten en vet, maar ook vitaminen, mineralen, vezels en water bevat.”
Eten is gezond
Houd emotionele kwesties buiten de maaltijd. Eten is niet goed of slecht, het is gezond of ongezond. Het is geen troost als je verdrietig bent of een beloning voor een prestatie. Leer je kind voedsel te zien als brandstof voor je lichaam, niet als een manier om emoties te verwerken.
Wees een voorbeeld
Belast jouw kind niet met jouw eetproblemen. Een kind is niet jouw persoonlijke dieet-maatje! Zorg dat je een gezond voorbeeld geeft door veel te bewegen, gezond te eten en niet alle diëten die er zijn te proberen. Als jij gezond omgaat met je voeding, leert jouw kind dat ook.
Kennis is macht
Geef details over wat een kind eet en wat de voordelen zijn van bepaalde voedingsmiddelen. Jouw kind leert zo wat eten bijdraagt aan een gezond lichaam. Richt je daarnaast op het plezier van voedsel: de kleuren, seizoensgebonden groenten, smaken en texturen. Kook samen en jouw kind is trots op wat hij eet.
Luister naar je lichaam
Stimuleer je kind om zorgvuldig te luisteren naar zijn lichaam. Leer je kind om te eten als hij honger heeft en te stoppen als hij vol zit.
Eet met aandacht
Leer je kind om met aandacht te eten, dus niet voor tijdens het televisie kijken, het bellen of iets anders. Door met aandacht te eten, leert jouw kind smaak, geur en textuur te waarderen.
Richt je niet op nummers
Nummers als kilo’s, BMI, calorieën en kledingmaten zijn gewoon informatie. Gebruik ze niet als straf. Laat jouw kind zelf zijn gevoel van eigenwaarde identificeren.
Water drinken
Moedig je kind aan om veel water te drinken, vooral voor een maaltijd.
Bron: Psychology Today, Life goes strong
Lees ook
Kreeft leeft prima met schelp van Lego
10 bloemen om op te eten
Kleding van afgekeurde melk is goed voor je lijf