7 tips om negatieve denkpatronen te doorbreken

Dankbaar met wat je hebt of nijdig om wat je niet hebt? Zie je uitdagingen als zegeningen die je dingen leren over jezelf? Of zie je ze alleen maar als ballast? Positief denken is te leren door je negatieve denkpatronen te observeren. De wereld is verre van perfect, maar of je daar gelukkig of ongelukkig over bent is je eigen keuze. Gelukkige mensen onderscheiden zich van ongelukkige doordat ze de dingen nemen zoals ze zijn. Je kunt niet alles wat er om je heen gebeurt sturen, maar je kunt wel sturen hoe je denkt, hoe je voelt en hoe je reageert op deze dingen. Je manier van reageren is bepalend voor de kwaliteit van je leven. Veranderen van een chagrijn in iemand die de zon ziet schijnen gaat niet zomaar. Het kost vaak jaren van oefening voordat je resultaat ziet. En ook dan heb je soms je dag niet en zul je vast nog wel eens knorrig zijn, We blijven mensen. Maar als je leert observeren, vallen je eigen negatieve gedachten sneller op en kun je je houding bijstellen.

Zeven tips om negatieve denkpatronen te doorbreken

1. Omarm je wil om te veranderen

Sta open voor anders denken. Dit is noodzakelijk, en kan alleen van binnenuit komen. “Niemand kan je redden dan jezelf. Niemand anders, wij moeten zelf het pad gaan.” — Buddha

2. Zie de waarheid onder ogen

Niemand confronteert zichzelf graag met de eigen angsten en negativiteit. Maar je kunt alleen uit het donker komen door er een lichtje op te laten schijnen. Vrijuit schrijven is een goede manier om je blokkades te leren herkennen. Wees vooral open en eerlijk. Vraag: welk negatief verhaal heb ik voor mezelf verzonnen? Hoe heb ik mezelf tekortgedaan met mijn eigen gedachten? Al schrijvend zul je ontdekken hoe onfair je soms kunt zijn tegen jezelf.

3. Vergeef jezelf en anderen

Jezelf pijnigen met negatieve gedachten en verkeerd gedrag in het verleden is precies zo’n negatieve spiraal die zeer contraproductief werkt. Hetzelfde geldt voor wrok blijven koesteren tegen mensen: je doet alleen jezelf pijn, door vast te houden aan die negatieve energie. Het is nooit te laat om een andere koers in te slaan. Richt je op loslaten en vreugdevol zijn in het nu terwijl je de vele mogelijkheden die de toekomst voor je in petto heeft, omhelst.

4. Wees dankbaar

Iedereen heeft zo veel om dankbaar over te zijn. Iedereen kan zulke dingen vinden, die goed rondkijkt. De zon die elke dag opkomt, het vermogen uit je bed te stappen en de frisse lucht van een nieuwe dag in te ademen. En het simpele geluk, dat aan al je basisbehoeften wordt voldaan. Eigenlijk is dat alles bij elkaar één groot wonder. Waardeer dat.

 5. Praktiseer mindfulness

Word je bewust van negatieve gedachten zodra die opborrelen. Mediteren kan daar enorm bij helpen daarbij. Of probeer dit eens: Draag een armband en verwissel die naar je andere pols, steeds als je een negatieve gedachte ontdekt bij jezelf. In het begin verwissel je hem voortdurend, de negatieve gedachtes blijven als ongedierte uit de gaten en spleten van je geest omhoog kruipen, van ergernis over een file tot een klus die niet loopt zoals je verwacht. Maar uiteindelijk ontdek je dat je de armband steeds minder vaak hoeft te verwisselen. Je gaat helderder waarnemen en merkt de gedachten op terwijl ze ontstaan. Zo kun je beletten dat ze dit doen en meer positief gaan denken.

6. Wees dienstbaar

Iemand kunnen helpen is op zich al belonend, maar het is ook een manier om je met beide benen op de grond te zetten. Als we kijken naar een hulpbehoevende medemens, merken we dat het veel beter met ons gaat dan we altijd dachten. Anderen helpen voor wie het leven moeilijker is, helpt ons realistischer naar onszelf te kijken.

7. Accepteer

Je kunt niet alles doen in één dag. Het leven nemen zoals het komt, werkt zeer bevrijdend. Bewaar je energie voor wat je kunt regelen.
Sta je er open voor en wil je er echt aan werken, dan kun je dus die spiraal van negatieve denkpatronen doorbreken. Blijf er stug aan doorwerken en op een dag zul je ontdekken dat je veranderd bent.

Bron: Huffington Post
Lees ook: 
Optimistische instelling helpt om gezonder te leven
Angst maakt vrouwen sneller oud

Over de schrijver

4 reacties op “7 tips om negatieve denkpatronen te doorbreken”

  1. Ik weet niet of het aan opvoeding ligt of in de genen zit, maar een groot deel van de boodschap van Angela is gewoon waar. Mensen die nooit zo in mekaar zaten, kunnen het niet weten. Voor hen is het gemakkelijk om deze positieve boodschap over te brengen. Je krijgt dan zelfs soms de boodschap dat “ook zij ooit zo negatief waren” terwijl het niet half zo erg is. Het wordt tijd dat de wereld inziet dat wij negatievelingen een eigen karakter hebben dat zal moeten ingepast worden in deze maatschappij.

  2. Wijze woorden, Angela! Mijn tips kun je zien als een eerste opstapje naar een mogelijke verandering op langere termijn zoals jij die omschrijft.. Niet iedereen heeft voldoende doozettingsvermogen en velen zullen zich tevreden moeten stellen met proberen positief te denken, wat inderdaad alleen op korte termijn werkt als je de 'tips' weinig herhaalt en niet echt laat bezinken waar je mee bezig bent, of onderzoekt wat je drijft. Werken aan het veranderen van je overtuigingen is een lange en moeizame weg, maar uiteindelijk loont die. De aanhouder wint.

  3. http://www.zonzekerheid.nl/diep
    Positief denken is leuk en het kan je misschien opvrolijken, maar als je diepste overtuigingen (je programmering-van-huis-uit zogezegd) iets anders zeggen dan wat je probeert de denken, helpt het je niet werkelijk. Je kunt voor dat belangrijke gesprek eindeloos in je hoofd herhalen dat je zelfvertrouwen hebt, maar als je ergens diep van binnen nog steeds de overtuiging hebt dat het belangrijk is wat anderen van je denken of dat er zoiets als falen bestaat, zit je nog steeds niet echt op je gemak tegenover je gesprekspartner. Positief denken is een tijdelijk doekje voor het bloeden. Het identificeren en vervolgens achter je laten van alle (negatieve) overtuigingen van jezelf, je ouders, je maatschappij en de wereld is werkelijk helend. Denken wordt weten. ‘Doen alsof’ wordt zijn.

Reacties zijn uitgeschakeld.