Een tweede leven: 7 tips om je spullen online te verkopen

Vorig jaar rond deze tijd begonnen we massaal met ontspullen. Volle kasten, zolders en garages werden leeggehaald. Niet gek, want als je vaker thuis bent, zie je ineens dat je verzuipt in de spullen. En het ontspullen gaat ook dit jaar door, bleek uit onderzoek onder onze lezers. 30% wil dit jaar minder kopen, 37% kiest voor tweedehands en 33% gaat door met ontspullen. Maar waar moet je met al die spullen heen? Wij geven je tips om je spullen met succes online te verkopen en ze zo een tweede leven te gunnen.

Kringloopwinkels vol

Afgelopen jaar ging ons ontspullen zo ver, dat de kringloopwinkels de aanwas van ‘nieuwe’ niet meer aankunnen. Ook de kledingbakken puilden uit en vlak voor de kerst stond ik in de file om spullen naar de stort te brengen. Volle auto’s en busjes brachten matrassen, kasten, elektronica, hout, volledige administraties en kinderspeelgoed. Ik vroeg me af of mensen ook bruikbare spullen naar de stort brachten, omdat de kringloopwinkels dicht waren en het online verkopen (of gratis afhalen) te veel tijd zou kosten.

Hoe groot is de tweedehands markt

Als je aan het opruimen bent, wil je het liefst alles zo snel mogelijk je huis uit, maar toch is het verkopen/aanbieden van je spullen heel interessant. Je verdient er nog wat mee en het is beter voor het milieu. En het gebeurt ook op steeds grotere schaal.

Dankzij deze groei, komen er steeds meer platforms voor tweedehands producten en ook grote bedrijven, zoals IKEA, Zalando, H&M of Coolbue, springen in op deze trend. En dat is boven op de bedrijven voor wie tweedehands al jarenlang business as usual is. Denk aan auto’s, winkels met vintage meubels of Otolift trapliften, waar je bij de gemeente zelfs een Wmo vergoeding voor kunt aanvragen. Alleen al voor tweedehandskleding wordt verwacht dat de huidige omzet in Amerika van 21 miljard dollar naar 51 miljard dollar zal groeien.

De bekendste platforms

De meest bekende platforms/apps zijn Marktplaats, Vinted en Facebook. Dagelijks bezoeken 2,1 miljoen mensen Marktplaats en worden er 350.000 nieuwe advertenties geplaatst. Een ideaal platform, maar je moet wel opvallen. Vinted is een platform dat zich richt op kleding en accessoires. Hier kun je kledingstukken verkopen, die je zelf nooit meer draagt. Op Facebook vind je specifieke groepen, maar op de app vind je in het instellingen menu het kopje ‘Marketplace’. Hier kun je advertenties plaatsen, die je buurtbewoners gemakkelijk kunnen vinden.  Echt mooie items en designer kleding of meubels kun je verkopen via The Next Closet of Rebelle.

7 tips voor een goede advertentie

Als je spullen gaat verkopen, is het wel belangrijk dat je de juiste snaar raakt bij je potentiele koper. Met foto’s, een goede tekst met duidelijke informatie en de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier contact met je op te nemen. Hier geven we je graag een aantal tips voor.

Tip 1: schrijf een goede tekst

Je denkt misschien dat een foto meer zegt dan 1000 woorden, maar dat gaat niet op voor een advertentie op een platform. Schrijf waarom dit product zo ontzettend handig of speciaal is en waarom je het moet hebben. Voeg vooral ook de specificaties toe.

Tip 2: relevante zoekwoorden

In de titel wil je duidelijk maken wat het product zo bijzonder maakt. Wat vond jij belangrijk toen jij het kocht? Gebruik die zoekwoorden in de titel.

Tip 3: Kort en bondig met goede prijs

Houd je advertentie kort en bondig en stip alleen de belangrijkste elementen aan. Kijk ook hoe de concurrentie een vergelijkbaar artikel omschrijft. En check dan meteen de prijs en zorg dat deze realistisch is.

Tip 4: Plaats goede foto’s bij je advertentie

Kopers klikken op de advertenties met de beste foto’s. Ga dus even naar buiten of zorg dat de belichting goed is als je een foto maakt. Het is ook slim om belangrijke details uit te lichten. Plaats minimaal 3 foto’s per advertentie. Van verschillende hoeken.

Tip 5: Schrijf voor de potentiële koper

Bedenk je wanneer mensen naar een bepaald product zoeken. Kleding doe je misschien even tussen je werk door, of ’s avonds op de bank, maar als je iets specifieks zoekt, zoals een kinderwagen, ga je daarvoor zitten. Speel daarop in, door een dergelijke advertentie op zaterdag of zondag te plaatsen.

Tip 6: Niet verkocht, plaats opnieuw

Als je een artikel binnen een week niet hebt verkocht, maak dan een nieuwe advertentie. Anders verdwijn je helemaal onderaan en zal niemand jouw advertentie meer vinden.

Tip 7: Deel je advertentie zelf

Deel je advertentie ook via je eigen social mediakanalen. Zo heb je kans dat je het heel gemakkelijk verkoopt aan iemand die je kent.

Heb jij nog tips? Laat het ons weten, want samen kunnen we al die spullen een tweede leven geven en hebben we steeds minder grondstoffen nodig.

Photo by Meru Bi

Over de schrijver