7 tips voor de écht handige klusser die zelf zonnepanelen wil installeren

Oregondot Flickr
Foto: Oregondot, Flickr

Kan ik zelf zonnepanelen installeren? Het antwoord is simpel: alleen als je echt handig bent is het aan te raden.
Zonnepanelen moeten bevestigd worden op een dak. Dit moet goed en veilig gebeuren en een zonnepaneel kan heel wat kilo`s wegen wat de zaken er niet makkelijker op maakt. Daarnaast produceren zonnepanelen stroom op 16 volt maar moet dit via een omvormer veranderd worden naar 230 volt. Bij een wat groter systeem van meer dan 600 Wattpiek of ongeveer 4 vierkante meter moet je ook een nieuwe groep in de stoppenkast aanleggen. Verder moet je letten op de ligging van de panelen en de hellingshoek, en moet je een keuze maken tussen een parallele of seriële schakeling.
Kortom, tenzij jezelf toevallig een expert bent op dit gebied, kun je het best de zonnepanelen laten installeren door een professional. Bovendien zitten installatiekosten vaak al bij een pakket. En mocht het nog niet in de prijs zitten dan kunnen ze dit vaak tegen beperkte meerkosten voor je doe. Ben je echt een handige klusser? Deze tips moet je zeker lezen
[adrotate group=”4″]
Voor de professional of de zeer handige klusser die het toch zelf wil proberen zijn de volgende tips van zonnepanelen-info.nl:
Het monteren van zonnepanelen is een klus die niet voor iedereen weggelegd is. Doet u het zelf, denk dan aan uw veiligheid en vergeet niet de aardlekschakelaar om te zetten. Neem daarnaast voor optimale opbrengst en levensduur van uw PV-systeem de volgende punten in acht:

  • Plaatst u de zonnepanelen op een plat dak, zorg dan voor ruim voldoende verzwaring van de montage-unit.
  • Leg bekabeling niet open en bloot neer; ze gaan zeer snel kapot op deze manier. Gebruik PVC buizen of leg een kabelgoot aan.
  • Boor vanwege het risico op lekkage nooit zomaar in het dak! Moet u iets aan het dak vastzetten, leg dan losse tegels neer waaraan u vastzet.
  • Probeer de panelen voor optimaal rendement onder een hoek van ongeveer 30 graden afwijkend van waterpas te plaatsen.
  • Heeft u panelen die vaker in de schaduw liggen dan anderen? Dan loont het misschien de moeite uw modules parallel te schakelen in plaats van serieel.
  • Zorg voor voldoende ventilatie nabij de omvormer. Deze kan immers warm worden.
  • Plaatst u de panelen op een plat dak? Verdeel de ballast dan regelmatig over de console. Vergeet niet dat de buitenste consoles extra belasting nodig hebben!
  • Zorg voor voldoende afstand tussen het zonnepaneel en het dak; luchtcirculatie moet ook áchter het paneel mogelijk zijn

Lees ook
[adrotate group=”2″]
Geen zonnepanelen? Dit zijn de beste aanbieders van groene stroom
Alles over zonnepanelen vind je in ons dossier “zonne-energie”

Over de schrijver

5 gedachten over “7 tips voor de écht handige klusser die zelf zonnepanelen wil installeren”

  1. Deze is wel leuk:
    An electric stove. My kitchen stove is gas, so I bought a small one-burner electric hotplate for about $25. The little 700 watt burners probably won't work — mine is 1100 watts, so the burner gets red hot.
    If you used silicon solar panels costing $4 per watt, you could run the same stove for $4,000.00. But the panels would only be about 10 square meters.
    Or, for about a dollar, you can build a solar stove out of aluminum foil and cardboard. For about $20, you can build a very nice polished aluminum parabolic solar cooker.
    http://coupmedia.org/education-0909
    Oftewel, hoe je 10 m2 nodig hebt voor verwarming met een rendement van 15% of minder.
    Maar inderdaad, bouw het zelf, maar dan wel slim.
    http://www.klimaatkombi.nl/Zonneboiler.html

Reacties zijn gesloten.