7 tips voor een gezonde en stressvrije decembermaand

Kerstbak Hkw
Bron: Paparutzi (Flickr.com)

Met de feestmaand voor de deur worden veel mensen nerveus. Want allerlei verplichtingen kunnen voor veel stress zorgen. Om nog maar te zwijgen over alle extra kilo’s die we in januari eraf moeten krijgen dankzij alle borrels en lekkere happen. Dankzij deze tips houd je jouw gezondheid onder controle en wordt het wél een feestmaand.
(Advertentie)
Goed voor je huid én je portemonnee: natuurcosmetica van Nonique.
Stressmanagement
Feestdagen plus familie staat gelijk aan stress. En als je last hebt van stress, kan het lichaam niet goed functioneren. Probeer ontspanningstechnieken om de stress onder controle te houden, ga buiten wandelen om te ontspannen en doe alleen dingen die je echt leuk vindt. Ook kan ginseng je ondersteunen om met stress om te gaan.
Geniet!
Je hoeft jezelf niets te ontzeggen deze maand. Eet alles wat je lekker vindt en geniet hiervan. Maar blijf bewust: eet niet te veel en met aandacht voor de manier waarop het eten eruit ziet en smaakt. Stop met eten als je tevreden bent, niet wanneer je jouw broek op de zogenaamde vreethaak moet zetten. Hetzelfde geldt voor alcoholinname: de fles hoeft niet leeg, een paar glazen wijn zijn voldoende om ervan te genieten.
Sla geen maaltijd over
Het lijkt een makkelijke manier om balans in je calorie-inname te brengen: gewoon een maaltijd overslaan. Maar als je dit doet, eet je op een later moment weer te veel. Dit brengt veel meer schade toe dan wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een licht ontbijt na een avondje doorhalen.
Voldoende slaap
Dankzij alle verplichtingen deze maand, kan een goede nachtrust behoorlijk in de verdrukking komen. Plan op de extra drukke dagen een powernap van 15 – 30 minuten in. Zo blijf je bij de les, zelfs in hectische tijden.
Blijf in beweging
Ook al heb je het druk, zorg dat je in beweging blijft. Ga naar de sportschool, maak een stevige wandeling of doe andere oefeningen. Regelmatig fysieke activiteit is essentieel om je energie op peil te houden en zorgt voor een goede nachtrust.
Nee!
Rond de feestdagen is het belangrijker dan ooit om prioriteiten te kennen en grenzen te stellen om stress te voorkomen. Durf ‘nee’ te zeggen, om irritatie aan beide zijden te voorkomen.
Verleg de focus
Omdat er zoveel nadruk ligt op het eten, is het gemakkelijk om te vergeten waar de feestdagen echt over gaan. Zorg daarom voor een nieuwe traditie en leg de focus niet op het eten. Plan leuke activiteiten, zoals een speurtocht, maak een kerstkrans of doe een paar uurtjes vrijwilligerswerk. Genieten kan ook zonder overdadige maaltijden.
Bron: Psychology Today
Lees ook
De waterfles die bij jou past
Zo verdien je geld met je eigen groene stroom
Goed voor je huid én portemonnee: natuurlijke verzorgingsproducten zonder gifstoffen