8 tips voor een overzichtelijker leven

Ontspullen, onthaasten en kleiner leven. Dat zijn de ‘magische’ woorden en wensen die we de laatste tijd enthousiast najagen. We dromen over romantische kleine huisjes, doen ons best om minder hard van hot naar her te rennen, en brengen onze opgeruimde spulletjes tevreden naar de kringloopwinkel. Tegelijkertijd krijgen we geen genoeg van handige tips, apps en boeken die ons kunnen helpen om dit alles zo efficiënt mogelijk te doen. Je zou haast door de spreekwoordelijke bomen het bos niet meer zien. Daarom geven we je 7 tips voor een overzichtelijker leven. Aan jou om te beoordelen of er nog iets bruikbaars voor je tussen zit.

1. Begin klein

Voor je fanatiek al je spullen weggeeft, je vriendenkring kortwiekt of je huis inruilt voor een kleiner exemplaar is het wellicht verstandig om jouw motieven onder de loep te nemen. Dat klinkt heel logisch, maar in onze gejaagdheid vergeten we dat wel eens en rennen we recht op ons doel af. Vraag je zelf dus eens af wat je precies wilt bereiken en waarom je dat zo graag wilt. Zou je bijvoorbeeld meer tijd en ruimte willen maken voor jezelf of voor je lievelingsmensen? Wil je zelf minder spullen bezitten of wil je vooral jouw spullen delen met anderen die minder hebben? Wil je energie besparen zodat je aan het eind van de dag nog je hoofd kunt leegmaken door te sporten, of wil je energie besparen voor het milieu? Of is het een beetje van alles? Natuurlijk sluit het één het ander niet uit, maar het werkt motiverend om jouw motieven op te schrijven en zichtbaar te maken. Maak er dus een overzichtelijk lijstje van en hang ze ergens op waar je ze vaak ziet.

2. Een wensenlijstje

Als je jouw motieven helder hebt kan je doelgerichter je wensenlijstje gaan realiseren. Bij meer ruimte in je huis (en hoofd) hoort waarschijnlijk een opruim-sessie. Wil je minder op dingen maar meer op ervaringen gericht zijn? Dan staat er misschien wel een leuk uitje op jouw wensenlijstje (zoals een tripje naar Timboektoe of naar dat nieuwe restaurantje om de hoek) Wil je meer tijd met je vrienden in familie doorbrengen? Dan zal je kritisch naar je agenda moeten kijken, en net zo lang schuiven tot je ruimte kunt maken. Hetzelfde geldt voor je dromen: wil je eindelijk dat ene boek gaan schrijven, die moestuin aanleggen of iets anders moois beginnen? Plan daar dan een startmoment voor in en een paar vervolgsessies. Bewaak deze sessies goed en ga er voor. Een goed begin is het halve werk, dat zeggen ze tenminste.

Afbeelding: Kontur Kontur
Afbeelding: Kontur Kontur

3. Het leven is best kort

Toegegeven, dit is helemaal geen leuk punt. Toch kan het helpen als je je dit realiseert bij het maken van jouw wensenlijstje. Of je nou weinig inspiratie hebt of juist zoveel wensen dat je er gestrest van wordt: misschien is het verstandig om even uit te zoomen.Wat zou je allemaal nog willen doen in je leven? Welke 5 thema’s vind je het meest belangrijk en waarom? En hoe kan je zorgen dat die de tijd en aandacht krijgen die ze verdienen? Dat soort dingen zijn natuurlijk altijd makkelijker om te bedenken in retrospectief, maar daar zijn we (hopelijk) nog niet allemaal. Daarom kan je misschien wat inspiratie putten uit het lijstje levenslessen van iemand van 90. Wellicht vind je hier wat inspiratie, er zitten behoorlijk wat pareltjes tussen. Zoals deze bijvoorbeeld:
‘Brand kaarsen, gebruik de mooie lakens, draag de chique lingerie. Bewaar het niet voor een speciale gelegenheid. Vandaag is speciaal.’

4. Word een nee-sayer

Leuk zo’n lijstje. Maar waar haal je al die tijd vandaan in de drukte? Dat weet je zelf waarschijnlijk het beste. Het kan je enorm veel ruimte geven als je zo nu en dan eens ‘nee’ zegt op uitnodigingen, afspraken, klusdagen, hulpvragen en uitjes waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt. Nu hoef je heus niet direct een egocentrische eikel te worden, maar ‘ja’ zeggen op alles houden de meesten jammer genoeg ook niet lang vol. Je energie en aandacht versnipperen klinkt aardig maar blijkt in praktijk nogal slopend te zijn. Ergens in het midden zit ruimte. Zeg ‘ja’ op de dingen waar je vervolgens ook met jouw volledige aandacht bij kunt zijn. Ben je nog niet overtuigd? Kijk dan eens naar de TEDTalk van Kenny Nguyen: The art of saying no

Afbeelding: Kontur Kontur
Afbeelding: Kontur Kontur

5. Use it or loose it

Onderzoek eens waar het grootste gedeelte van jouw tijd en geld naartoe gaat, en of er manieren zijn om dit minder te maken. Hoeveel tijd gebruik je jouw auto eigenlijk? Hoeveel kleren liggen er al een tijd achterin je kast die je nooit meer aan trekt? Hoeveel betaal je voor je abonnement op de sportschool, een tijdschrift of Spotify, en hoeveel gebruik maak je er van? Het is best zonde als je geld van je rekening ziet verdwijnen voor iets waar je de energie of tijd niet of weinig (meer) voor hebt. Maak dus bewust de keuze om ofwel tijd te maken om alsnog gebruik te genieten van deze diensten, of ze stop te zetten. (tenzij je ze essentieel zijn voor jouw bestaan natuurlijk) Bottom line: gooi de dingen die je niet gebruikt er uit, dat geeft ruimte. Hoef je het voor het geld niet te laten? Doneer het dan aan een goed doel, of wie weet mag je je abonnement overdragen aan iemand die er wel blij van wordt. Daar word je waarschijnlijk zelf ook best blij van.

6. Kwaliteit over kwantiteit

Van hardloopschoenen tot winterjassen, van lippenstift tot sieraden: ze gaan allemaal een stuk langer mee als je ze van betere kwaliteit koopt. Kies dus (waar je kunt) zorgvuldig voor spullen waar je een tijd lang plezier van hebt. The Simple Joy of One is een inspirerende blog waar je spontaan zin krijgt om jezelf met minder spullen te omgeven. Volgens de makers van deze blog wordt je leven daardoor niet alleen overzichtelijker, maar wordt je ook zuiniger en zorgvuldiger op de spullen die je wel hebt. Je houdt namelijk alleen je favoriete items over: alles is met liefde verzameld, gekocht of bewaard en dient een helder doel. Ben je bang dat je te weinig kleding of spullen hebt om te variëren? Organiseer zo nu en dan eens een (kleding)ruil-evenement. Zo verzamel je toch nog wat nieuwe items zonder dat je hele kast dichtslibt.

Afbeelding: Kontur Kontur
Afbeelding: Kontur Kontur

7. Maak dingen af

Of het nou om boeken, taken of iets anders gaat: het kost bakken vol energie om overal losse eindes te hebben liggen. Ergens in je achterhoofd (en waarschijnlijk ook op je werkplek) blijft alles op een rommelig stapeltje liggen. Multitasken klinkt leuk maar is in praktijk vooral heel vermoeiend. Maak een overzichtelijk lijstje van de dingen die je doet op een dag en streep ze af. Dat geeft voldoening. Zet er ook dingen op als ‘lekker lunchen’ of ‘5 minuten dagdromen.’ Die zijn namelijk heel belangrijk om je dag wat luchtiger te maken. Bovendien wordt zo’n lijstje een stuk gezelliger van korte leessessies, powernaps en lentewandelingetjes. Het schijnt namelijk dat je daar een stuk productiever van wordt dan wanneer je aan één stuk door jaagt. Wist je bijvoorbeeld dat wandelen een hele effectieve manier is om op te laden en op nieuwe ideeën te komen? Zo maak je uiteindelijk toch nog dat ene belangrijke ding af, terwijl je er minder tijd mee bezig bent. Dat klinkt nog niet zo verkeerd.

8. Geniet er van

Wat je ook doet: of je nou 500 lijstjes maakt of 3. Of je al je spullen aan het goede doel doneert of juist van alles eentje nieuw gaat kopen. Of je minder gaat werken om meer leuke dingen te doen met je oma, en of je nu het overzicht vindt of over 50 jaar: geniet er van. Dat is veruit het verstandigste om te doen.
Afbeelding boven: Jim Golden Studio, de andere prachtige afbeeldingen zijn van Kontur Kontur

Afbeelding: Kontur Kontur
Afbeelding: Kontur Kontur

Over de schrijver

4 gedachten over “8 tips voor een overzichtelijker leven”

  1. Pingback: Spitsuur - zo schep je orde in de chaos

  2. Een oud gezegde dat leidraad kan zijn bij het opruimen: Om hoogte te winnen moet je ballast afwerpen. Dit geldt voor geestelijk zowel als voor je omgeving.

Reacties zijn gesloten.