Waar je van houdt, daar zorg je goed voor en gooi je niet zo maar weg. Daarom is het thema van de zero waste week in Breda die dit weekend begon ‘liefde voor’, want als je liefde voor spullen hebt, creëer je minder afval. Elisah Pals, oprichter van zero-waste Nederland én mijn collega-klimaatburgemeester, organiseert samen met anderen het festival in Breda. Elke dag ligt de focus op een ander thema en aan de hand van die 7 thema’s heb ik 7 persoonlijke tips voor jou verzameld om minder afval te creeëren.
1. Liefde voor… zero waste kleding
De meeste kledingstukken heb ik al jaren. Enkele zelfs al meer dan 20 jaar! Ik heb een aantal jaren geen kleding gekocht maar laatst stuitte ik op een hele fijne tweedehands kleding winkel. Alles netjes op kleur en zo kon ik rustig rondkijken en heb ik zelfs iets gekocht. Ga zelf ook op zoek naar zo’n winkel en ontdek de parels en unieke items die het zo leuk maken.
Mijn enige en favoriete jeans van Mud Jeans was stuk. Ik baalde want hij zat zo lekker en stond zo goed. Gelukkig was er een pilot waarbij je spijkerbroek gerepareerd konden worden, en wel op zo’n mooie Japanse manier, dat mijn jeans nu alleen nog maar mooier is geworden. Super blij ben ik er mee!
“Helaas past mijn dochter dat leuke rokje met die gehaakte vierkantjes niet meer”, zei ik laatst tegen mijn buurvrouw uit de community. Enige tijd later kwam ze met twee toffe tasjes aan voor mijn dochters. Gemaakt van een oude spijkerbroek en het te kleine gehaakte rokje! Ze heeft er zelfs nog hun namen op geborduurd. Echt uniek en eigen.
2. Liefde voor… zero waste digitaal
Het lijkt alsof je digitale spullen geen ruimte innemen, maar stiekem doen ze dat wel en zorgen daarmee voor vervuiling. Daarom maak ik zelf geen gebruik van een cloud service om mijn items in op te slaan maar zoek ik regelmatig mijn foto’s en andere documenten uit en zet het op een externe harde schijf.
Net als velen heb ook ik gemengde gevoelens bij social media. Alles wordt ergens opgeslagen. Ja, ook je Instagram stories staan in een archief waarbij ze plaats innemen op een server. Toch maak ik ook gebruik van de digitale snelweg. Liever gebruik ik de duurzame zoekmachine Ecosia in plaats van Google. Voor mijn website hosting en e-mail marketing heb ik wel gezocht naar duurzame bedrijven die klimaatbewust zijn. Het voelt beter om gebruik te maken van Greenhost en EcoSend in plaats van voor minder bewuste bedrijven te kiezen. Zo probeer ik mijn impact te verkleinen.
Lees hier: digitaal ontspullen doe je zo en HKW zoekt uit: hoe vervuilend is mailen?
3. Liefde voor … zero waste spullen
Als interieur ontwerper kan ik genieten van mooie spullen. Vaak voel ik meer liefde voor spullen met een verhaal. Tweedehands, vintage, kringloop of van de straat. Zo kan ik enorm genieten als ik de kopjes thee voor mijn meiden van het dienblad serveer dat mijn oma vroeger gebruikte. Een mooi houten blad met een asymmetrische bloemenschildering.
Een lastig maar belangrijk punt vind ik dat je goed voor je spullen zorgt. Repareren, opknappen en kiezen voor materialen die lang meegaan en tijdloos zijn, zijn daarin essentieel. Maar ook ik heb soms geen zin om tijd vrij te maken om iets te repareren of te onderhouden. Gelukkig zijn er ook vakmensen zoals schoenmakers, fietsenmakers en kleermakers die mijn leven een stuk makkelijker maken.
De Japanse filosofie wabi sabi waarbij de schoonheid van imperfectie wordt gezien is ook een mooie om mee te nemen. Zo is de gehavende koffer die ik op straat vond een perfect voorbeeld van imperfectie. We gebruiken hem als salontafel en opbergplek voor het tv scherm. Het geeft een unieke uitstraling aan ons interieur.
Lees ook: 5 redenen om je kleding te (laten) repareren
4. Liefde … zero waste vakantie
Ik ga zero waste op vakantie en ik neem mee…een houten tandenborstel, tandpasta tabletjes, een katoenen blokzeep, blokshampoo, menstruatiecup, wasbare wattenschijfjes, herbruikbaar wattenstaafje, bijenwasdoeken, lunchwrap, rvs waterfles en natuurlijk katoenen tasjes en zakjes voor de boodschappen.
En voor mijn camping uitrusting koop ik het een en ander via Marktplaats en leen ik her en der wat. Uiteraard kies ik voor een camping met een duurzaam karakter. Tijdens vakantie ben ik soms wel wat makkelijker met bepaalde zaken. Zo koop ik vaker voedsel uit de supermarkt en ben ik in bepaalde gevallen makkelijker met het scheiden, of in dit geval niet perfect scheiden, van afval.
5. Liefde voor … zero waste voedsel
Sinds een paar jaar heb ik het wildplukken (her)ontdekt. Ik ga er helemaal van aan en voel dat deze oeroude kennis ergens ligt opgeslagen in mijn lichaam. Het voelt heerlijk als je in de natuur loopt en ziet wat eetbaar is. Volgens mij is niets voedzamer dan plukken uit je omgeving. Met de seizoenen, zonder bestrijdingsmiddelen en met verrassende smaken. Eten uit eigen tuin geeft ook al zo’n kick. Helaas koop ik het meeste van mijn voedsel nog wel. Het meeste via de Buurderij. Dat zijn boeren uit de omgeving die hun producten rechtstreeks aan de consument aanbieden. De gemiddelde afstand die mijn boodschappen dan afleggen is vaak onder de 20 kilometer! En zonder al het onnodige plastic is dat heerlijk zero waste shoppen.
6. Liefde voor … zero waste water
Van de week las ik dat het RIVM heeft voorspeld dat er over 7 jaar in Nederland een drinkwatertekort zal zijn. Aan de ene kant verbaast mij dat niet, maar toch schrok ik er van. Watertekort is iets wat ik tijdens mijn reizen regelmatig heb gezien: vrouwen die met grote kannen kilometers naar een pomp moeten lopen om drinkwater te halen. Nu is uit onderzoek van Simavi gebleken dat vrouwen en meisjes regelmatig lastig worden gevallen bij de waterpomp. Soms worden ze seksueel geïntimideerd of tot seks gedwongen met de mannen die de waterputten beheren.
Daarom ga ik meedoen aan een sponsorloop waarbij ik geld inzamel voor waterprojecten in Azië en Afrika door een zware tocht van twee keer 5 uur wadlopen. Een uitdaging en tegelijkertijd stelt het niet veel voor als je het vergelijkt met de vrouwen en meisjes die geen kraan met stromend drinkwater in huis hebben en dagelijks sjouwen met zware jerrycans om in leven te blijven. Je kan me hier sponsoren om geld in te zamelen.
Een ander aspect van vervuild (drink)water is het probleem van microplastics. Om de hoeveelheid microplastics die bijvoorbeeld na het tandenpoetsen of haren wassen te beperken, is het verstandig om te kiezen voor producten waar dit niet in zit. Via de gratis app Beat the microbead kan je checken of er microplastics zitten in de producten die je gebruikt. Zo blijft ons drinkwater schoner en kan er tegelijkertijd actie worden ondernomen met alle data die verzameld wordt. Beter voor de natuur en beter voor jouw lichaam. Lees hier: 5 manieren om microplastics uit je leven te bannen.
Tot slot kan je tegenwoordig met behulp van een waterzak regenwater opvangen waar je het toilet mee door kan spoelen. Want wist je dat je ongeveer een derde van je watergebruik in huis door de wc gespoeld wordt? Ik ben ook zo blij met ons droogtoilet waarbij wij helemaal geen water doorspoelen. Daarmee bespaar ik met mijn gezin 60.000 liter drinkwater per jaar!
7. Liefde voor … zero waste schoonheid
Er zijn talloze zero waste DIY recepten op internet voor het maken van je eigen zeep, deodorant en tandpasta (zie hier de DIY beauty recepten op hetkanWEL). Meerdere recepten heb ik geprobeerd maar ik merk dat ik toch voor gemak ga. Zo koop ik mijn blokzeep bij de verpakkingsvrije winkel Biobees in Koedijk. Ja echt, ik wist ook niet wat ik hoorde toen ik hierheen verhuisde maar er zit een zero-waste winkel in het kleine dorp Koedijk. Super fijn! Ook mijn tandpasta tabletjes, de ene keer met en de andere keer zonder fluoride, omdat ik er niet uit kom wat beter is, koop ik daar. En deodorant gebruik ik zelden maar als ik na mijn rondje hardlopen toch wat frissere oksels wil dan smeer ik er uitgeknepen citroen onder of was ik even met baking soda. Echt heel snel en een geweldige oplossing!
Welke zero waste tip ga jij vanaf vandaag gebruiken? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.
1 gedachte over “7 tips voor een zero waste lifestyle: van kleding tot vakantie”
Gelukkig kan mijn eigen handyman alles repareren. Onze kleding is van goede kwaliteit en gemiddeld 15 jaar oud. Soms nog ouder. En nog steeds / alweer hip. Ik koop niks meer. Laatst mijn winterschoenen (6 paar) gepoetst en boven in de kast gezet. Eigenlijk hebben we van alles te veel. Binnenkort houd ik een rommelmark om eens flink te ontspullen.
Reacties zijn gesloten.