7x de meest verrassende tips om duurzaam te reizen

Reizigers maken steeds vaker duurzame keuzes als ze op reis zijn. Ze compenseren de co2-uitstoot van hun vlucht, gaan met een eigen tas naar de lokale winkel of nemen een hervulbare waterfles mee om plasticafval te voorkomen. Maar je kunt natuurlijk nog veel meer doen. In dit artikel lees je de 7 meest verrassende tips om duurzaam te reizen, gebaseerd op input van ervaren reizigers.

1. Hang een “niet storen”-bordje aan de deur

Je kent ze vast wel, de “niet storen”-bordjes bij een hotelkamer. Bedoeld om lekker uit te slapen of niet gestoord te worden. Je kunt ze ook gewoon ophangen als je de kamer verlaat zodat er niet iedere dag wordt schoongemaakt. Dat scheelt veel schoonmaakmiddelen en onnodig gewassen handdoeken.

2. Neem een shampoo bar mee

In plaats van een wegwerpflesje shampoo, kun je ook kiezen voor een product waarbij je de verpakking niet hoeft weg te gooien. Shampoo is tegenwoordig te koop in de vorm van een zeepblok. Erg handig want dit bespaart niet alleen afval maar je kunt het ook in je handbagage in het vliegtuig meenemen.

3. Koop voordeling retourticket met stop-over

Als je duurzaam met de trein naar Duitsland reist, kun je kiezen voor een voordeling retourticket.  Zo’n ticket biedt je de mogelijkheid om een of meerdere stop-overs te maken van een aantal uren. Als je handig plant, kun je meerdere steden bezoeken op hetzelfde voordeling retourticket.

4. Ga dineren bij een local

Dankzij nieuwe apps en initiatieven zijn er steeds meer mogelijkheden om onderweg in contact te komen met lokale bewoners. Een origineel initiatief is Resirest. Via hen kun je dineren bij een “local”. Resirest koppelt reizigers aan lokale bewoners op jouw bestemming, veilig en gemakkelijk. Je draagt met jouw bestedingen bij aan de lokale gemeenschap.

5. Kies voor een eco-verblijf

Er zijn steeds meer mogelijkheden om onderweg te kiezen voor groene of eco-verblijven. In een ecolodge probeert men de ecologische voetafdruk te verminderen. In een land als Costa Rica wordt gecontroleerd of de accommodatie voldoet aan groene criteria. Kies bijv. voor een vakantiebungalow met een groen dak in plaats van airconditioning. Het groene dak isoleert zowel bij warmte als kou. Airconditioners verbruiken niet alleen veel energie maar bij vervanging komen ook veel stoffen in het milieu die nog veel meer dan co2 bijdragen aan de opwarming van de aarde.

6. Gebruik een WakaWaka als oplader en lamp

Als je een WakaWaka Power meeneemt op reis, zit je nooit meer zonder stroom voor je telefoon of licht voor in je tent. Het is een solar powerbank en lamp die je kunt opladen in de zon. Met jouw aankoop heb je niet alleen een handig product maar help je andere mensen in gebieden waar geen toegang tot stroom is. Via jouw aanschaf deel je de zon met mensen die zonder elektriciteit leven.

7. Smeren zonder schuldgevoel

Heb je er wel eens bij stilgestaan? Als jij midden in de natuur insectenspray gebruikt om je te beschermen tegen muggen of teken, doodt dat spul ook andere insecten. Breng daarom al ruim voordat je de natuur ingaat, insectenwerkende middelen aan.

Voor zonnebrand geldt iets vergelijkbaars. In veel zonnebrand crèmes zitten stoffen die erg schadelijk zijn voor het koraal en het zeeleven. Travel blogger Bianca zocht uit welke crèmes natuurlijk en plasticvrij zijn. Een duurzame zonnebrand is een eerste stap op weg naar een schonere zee.

Welke tip ga jij op je volgende reis in de praktijk brengen?

Dit artikel is gebaseerd op een blog van Vakantaseren. In het artikel vind je nog meer verrassende tips.

Photo by Archie Binamira

Over de schrijver

1 gedachte over “7x de meest verrassende tips om duurzaam te reizen”

Reacties zijn gesloten.