7x kruidenthee; lekker en goed voor je lichaam

Kwaliteitsthee is booming. Steeds meer mensen zien thee als een goed alternatief voor frisdrank, koffie of zelfs wijn. Er zijn zelfs theesommeliers en gespecialiseerde theewinkels, maar thuis kun je ook aan de slag. Met kruiden maak je de heerlijkste kruidenthee, die niet alleen lekker, maar ook heel gezond is.

Bij de eerste snotter kwam mijn moeder vroeger al met een kop kamillethee aangerend. Ik vond het bijzonder smerig, maar niet drinken was geen optie. Ik besloot toen nooit meer kamillethee in huis te halen, totdat ik zelf kinderen kreeg. Ineens was het effect belangrijker dan de afkeer van mijn zoons. Kruidenthee wordt al eeuwen gedronken. Voor allerlei kwaaltjes. We noemen het thee, maar dat is het eigenlijk niet. Het zijn kruiden, soms in combinatie met bloemen en gedroogde vruchten, in warm water.

Kamillethee

We beginnen maar meteen met mij persoonlijke gruwelthee. Over smaak valt niet te twisten, maar veel mensen in mijn omgeving zijn het niet met me eens. Zij vinden deze thee juist heerlijk. Kamillethee heeft een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Het werkt kalmerend en helpt je om in slaap te komen.

Pepermuntthee

Pepermuntthee wordt overal ter wereld gedronken. Het is antibacterieel, helpt je lichaam om tegen virussen te vechten en is goed voor je spijsvertering en helpt bij buikkramp.

Gemberthee

Gemberthee kun je in elke koffiebar en in de meeste restaurants drinken (of halen). Het is niet alleen lekker, maar zit boordevol antioxidanten en helpt tegen misselijkheid. Bijvoorbeeld als je zwanger bent, of snel wagenziek. Daarnaast helpt gember om je stoelgang op gang te houden.

Echinacea thee

Echinaceathee kan je lichaam helpen als je verkouden bent. Verschillende studies wijzen uit dat het je immuunsysteem een boost te geven, zodat het kan vechten tegen virussen en infecties, maar er is nog geen consensus. Wel is het zeker dat het helpt bij een pijnlijke keel en een verstopte neus.

Rooibosthee

Rooibosthee is een van mijn persoonlijke favorieten. Het komt uit Zuid-Afrika, waar ze het al jaren gebruiken als medicijn. Er is alleen weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van Rooibosthee. Er worden verschillende onderzoeken uitgevoerd, maar zonder duidelijke resultaten. Laten we het er daarom maar op houden dat Rooibosthee gewoon heel erg lekker is.

Saliethee

Salie bevordert de spijsvertering, is effectief bij astma, bacteriële of schimmelinfecties, kalmeert en stimuleert je zenuwstelsel en helpt als je verkouden bent. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat salie ook je geheugen ondersteunt.

Rozenbottelthee

Rozenbottelthee is rijk aan vitamine C, werkt ontstekingsremmend, gaat rimpels tegen en helpt je lichaam om je nieren en blaas te reinigen. En het schijnt te helpen om op gewicht te blijven.

Welke kruidenthee mis je nog in dit overzicht? Laat het ons weten in een reactie onderaan dit blog.

Photo by Teejay

Over de schrijver

4 gedachten over “7x kruidenthee; lekker en goed voor je lichaam”

Reacties zijn gesloten.