Topless vergaderen is in opkomst

Multi Tasken: Alles Half?
Multi Tasken: Alles Half?

(Blog geschreven door Marije, verscheen ook op MSN Optimistisch Nieuws)
In Silicon Valley in de Verenigde Staten weten ze het al een tijdje: topless vergaderen leidt tot een verhoogde productiviteit en meer oprechte aandacht voor elkaar. Nee, het gaat hier niet over bloot, maar over vergaderen zonder laptops, mobiele telefoons, of elektronische agenda’s. Tod Wilkens van een ontwerpbedrijf uit Los Angeles vond het gebruik van elektronische apparaten tijdens vergaderingen zo irritant, dat hij een actie begon. “Los van dat het onbeleefd is, levert halve aandacht over het algemeen halve resultaten.” Nu mogen in zijn bedrijf laptops niet meer mee de vergaderkamer in en moeten telefoons opgeborgen zijn. (bron: Los Angeles Times)

Het ironische is trouwens dat mensen die veel multi-tasken (bijvoorbeeld luisteren en twitteren) denken dat ze hier heel goed in zijn, terwijl in een onderzoek van psychologen aan de Stanford Universiteit uit augustus 2009 bleek dat zij juist slechter scoren dan niet multi-taskers op aspecten als aandacht en herinnering.

Zoals de schrijver Richard Moss zo mooi formuleert: “Het grootste geschenk dat je iemand kunt geven is oprechte aandacht.”

Over de schrijver

7 reacties op “Topless vergaderen is in opkomst”

 1. multitasking is meerdere dingen tegelijk doen.
  net als bij een gsm, als je meerdere programma’s tegelijk open kan laten staan heet het multitasking.
  allemaal leuk mooie woorden verzinnen maar als je de definitie van multitasking niet kent kun je er ook niets anders voor verzinnen.

 2. Pingback: Zo voorkom je schadelijke GSM-straling

 3. Wat een goed woord: switchtasking!
  Laten we dit woord nu al verkiezen tot 'mooiste woord van 2009' en volgende jaar terugzien in 'De Dikke'.
  PS: ik type dit terwijl ik EN mijn volgende vergadering voorbereid, EN m'n stagiaire in de gaten hou, EN bedenk wat ik vanavond ga eten.

 4. Goed inderscheid ja! Het bedrijfsleven moet dus gaan uitzoeken wat echte switch-tasks zijn en op basis daarvan vergader-richtlijnen vaststellen… Wie kan er lezen en tegelijkertijd luisteren?

 5. Kijk, over topless vergaderen: daar ben ik het mee eens, bovenal omdat het volledig onnodig is om met telefoon, laptop of blackberry op schoot te meeten 🙂
  Over multitasken nog steeds niet, maar iets wordt pas multitasking als iets routine wordt. Da's nu het hele punt, mensen doen maar wat… Voor dat punt heet het switchtasking en dat kunnen mensen NIET.

Reacties zijn uitgeschakeld.