8 gewone etenswaren die echt gezond zijn

Theeblaadjes. Bron: Flickr, A Girl With TeaTegenwoordig gaat haast geen week voorbij of het een of andere Himalayaplantje verschijnt op de markt dat meer voedingsstoffen bevat dan al het andere voedsel. Het lijkt op de eeuwenlange zoektocht naar de panacee, het medicijn dat alle andere overbodig maakt. Maar die bestaat het natuurlijk niet. Sterker, de meeste voedingsstoffen om kerngezond te worden vind je gewoon in de supermarkt en kosten bijna niets. Hieronder acht voorbeelden van doodgewoon eten waar je wel bij vaart. 
Gewoon dagelijks meer fruit en groenten eten verlaagt het risico op hartziekten en diabetes met 30% . Optimaal is een flinke bak (750 ml) groenten en een iets kleinere bak (500 ml) fruit. Welke groente en fruit maakt niet zo heel veel uit,  al is een goede vuistregel dat helder gekleurde planten vaak meer voedingsstoffen bevatten.  Het felle rood in  tomaten, watermeloen en rode grapefruit bijvoorbeeld bevat het antioxidant lycopeen dat beschermt tegen borst- en prostaatkanker. Een andere vuistregel is, dat vezelrijk voedsel goed is voor je darmwerking. Het gaat verstopping, darmziektes en kankers tegen. Ook geven ze langer een vol gevoel, waardoor je minder snel opnieuw gaat eten.
Acht gewone stoffen die echt gezond zijn:
1.Sinaasappel
Een enkele sinaasappel bevat  alle vitamine C die je op een dag nodig hebt. Vitamine c produceert collageen. Dat houdt je weefsels stevig en elastisch, en versterkt de hoeveelheid antilichamen tegen infecties. Sinaasappels bevatten veel vezels en foliumzuur, dat laatste is belangrijk voor zwangere vrouwen.
2.Bananen
Bananen zijn een ware krachtcentrale van voedingsstoffen.. Banaan is een van de beste bronnen van kalium in onze voeding. Kalium is een elektrolyt die de bloeddruk reguleert, een normale hartfunctie en ook de botten gezond houdt omdat het voorkomt dat je het calcium in je voedsel weer uitplast. Verder zit er in banaan veel vitamine B6 en C. Bananen bevatten geen zout of vet. Ze zijn zeer goed voor het spijsverteringsstelsel bij een maag die van streek is, en helpen zowel bij verstopping als bij diarree.
3.Zoete aardappels
De enige vreemde in dit rijtje, maar toch nemen we hem op omdat deze gezonder is dan de gewone aardappel. Zeer rijk aan voedingsstoffen, vol alpha- en betacaroteen, die in ons lichaam in actief vitamine A wordt omgezet. Deze vitamine is goed voor je ogen, botten en immuunsysteem. Verder zit er luteïne in, alweer goed voor de ogen. Vitamine A zit ook in lever, in vis en in boter. Zoete aardappels bevatten ook kalium, mangaan, vitamine C en B6.
4.Noten
Veel onverzadigde vetten, die beter zijn voor de bloedvaten. Walnoten hebben misschien wel de beste vetbalans Ze bevatten ook veel alfa-linoleenzuur, een omga(3)vetzuur dat de stemming opkrikt en de gezondheid van je hart bevordert.
5.Bessen
Frambozen, bosbessen, blauwe bessen en aardbeien zijn echt aan te bevelen. Ze zijn niet alleen vezelrijk maar zitten ook vol antioxidanten en vitamine C.
6.Bonen
Bevatten veel ijzer, maar die komen moeilijker los dan uit vlees, tenzij je ze eet samen met voedsel rijk aan vitamine C, zoals rauwe paprika, citroen en zoete aardappelen. Bonen bevatten veel oplosbare vezels net als havermout en dat houdt de cholesterol weer op peil. En vergeet de zink niet, een mineraal belangrijk bij de aanmaak van witte bloedcellen. Een andere belangrijke stof in bonen is resistent zetmeel.
Zoals er bepaalde suikers zijn die op de tong zoet smaken, maar die het spijsverteringskanaal passeren zonder te worden opgenomen, zo heb je ook zetmeelsoorten die dat doen. Resistent zetmeel heet dat en je vindt het in bananen, bonen, peulen en ook koude pasta. Misschien dat daarom de Chinezen hun mie eerst koken, dan koud laten worden en vervolgens weer opwarmen. Datzelfde doen IJslanders met hun aardappels. In het boek The Jungle Effect zegt huisarts Daphne Miller dat aardappels daardoor beter verteren.
Bonen bevatten ook veel zink, belangrijk voor de gezondheid van de prostaat. Andere zinkbronnen zijn oesters, kalkoen, krab, zonnepitten en gekiemde granen.
7.Spinazie en broccoli
Vroeger werd ons wijsgemaakt dat als we spinazie zouden eten, we net zo sterk zouden worden als Popeye. Dat klopte, maar niet vanwege het toen bejubelde ijzergehalte, omdat ons lichaam dit ijzer moeilijk opneemt. Spinazie maakt je sterk vanwege de A, B, C, E en K vitamines erin, naast kalk, magnesium, kalium en foliumzuur.
Ook broccoli zit vol met deze stoffen, broccoli bevat bovendien sulforaphaan, deze stof werkt kankerremmend omdat het ons enzymsysteem stimuleert dat ons lichaam ontgift. Los daarvan is het samen met zoete aardappels een van de beste groenten.
8.Thee
Remt kankers, virussen, bacteriën, Alzheimer en diabetes. Daarboven bevordert het de gezondheid van je mond, je botten en je huid. Groene thee geeft de meeste van deze effecten, maar zwarte en witte thee doen hetzelfde in mindere mate. Welke thee je ook kiest, doe er wat versgeperst citroensap in zodat de flavonoïden in thee beter behouden blijven en beter worden opgenomen.
Naast al deze gezonde stoffen bevat veel van deze voeding ook nog ongeïdentificeerde stoffen die bijdragen aan onze gezondheid. Dat is het verschil met bijvoorbeeld medicijnen: deze bevatten vaan één geïsoleerde, werkzame stof. Medicijnen onttrekken vaak mineralen aan het lichaam, omdat het lichaam bij de opname altijd meerdere stoffen nodig heeft om de medicijn zijn werk te laten doen. In gezonde, verse voeding zitten die stoffen al. Rozijnen bijvoorbeeld zijn zoet, en suiker onttrekt kalk aan je lijf. Maar diezelfde rozijnen zitten stampvol kalk.
Lees ook
Speciale inkoopactie maakt zonnepanelen goedkoper
Gezond afvallen zonder diëten met Kris Verburgh
Limburgers herontdekken vergeten groenten

Over de schrijver

2 gedachten over “8 gewone etenswaren die echt gezond zijn”

  1. Oui avons-le lorsque nos enfants sont petits il est souvent difficile de trouver un contenu de vidéos de qualité à proposer à vos enfants. L’application Kidjo tente de remédier à tout cela en vous permettant d’accéder à un max de vidéos pour grandir malin”.

Reacties zijn gesloten.