8 kenmerken waaraan je kunt zien of jij een goede baas hebt

Bassi Baba
Foto: Bassi Baba (Flickr)

De beste bazen hebben fundamenteel andere opvattingen over werkplek, bedrijf en teamdynamiek. De website inc.com somt 8 typische inzichten op van uitzonderlijke bazen.
1. De economie is een eco-systeem, geen slagveld
Uitzonderlijke bazen bouwen teams die zich eenvoudig aanpassen aan nieuwe markten en die snel partnerships aangaan met andere bedrijven, klanten en zelfs concurrenten.
2. Een bedrijf is een gemeenschap, geen machine
Uitzonderlijke bazen beschouwen hun bedrijf als een verzameling individuen met eigen dromen, die verbonden zijn aan een hoger doel. Ze inspireren medewerkers om zich in te spannen voor het succes van hun collega’s en daarmee voor de gemeenschap en het bedrijf in het algemeen.
3. Management is dienstverlening, geen controle
De goede baas zet de algemene lijnen uit en spant zich dan in om de middelen te krijgen die medewerkers nodig hebben om het werk gedaan te krijgen. Hij of zij bevordert besluitvorming op het laagst mogelijke niveau, moedigt teams aan eigen regels te maken en grijpt alleen bij noodgevallen in.
4. ‘Mijn medewerkers zijn mijn gelijken, niet mijn kinderen’
Bijzonder goede bazen behandelen elke medewerker alsof hij of zij de belangrijkste persoon ter wereld is. Excellentie wordt overal verwacht, van de postkamer tot de boardroom. Daardoor nemen de medewerkers op elk niveau hun lot in eigen hand.
5. Motivatie komt voort uit visie, niet uit angst
Uitzonderlijke bazen inspireren mensen om een betere toekomst te zien en overtuigen medewerkers en klanten dat ze hiervan deel kunnen uitmaken. Het resultaat is dat medewerkers harder werken, omdat ze geloven in de doelen van de organisatie, echt plezier beleven aan wat ze doen, en omdat iedereen deelt in de opbrengst.
6. Verandering staat gelijk aan groei, niet aan pijn
Bijzonder goede bazen accepteren verandering als een onvermijdelijk onderdeel van het leven. Ze weten dat succes alleen mogelijk is als medewerkers nieuwe ideeën omarmen, net als nieuwe manieren van zakendoen.
7. Technologie biedt ’empowerment’, geen automatisering
Uitzonderlijke bazen zien technologie als een manier om mensen de kans te geven om creatief te zijn en betere relaties te bouwen. Ze zorgen dat hun ‘back office’ aansluit op de tools, zoals smartphones, die het personeel wil gebruiken.
8. Werk moet plezier zijn, niet alleen maar ploegen
Bijzonder goede bazen zien werk als iets dat intrinsiek plezierig moet zijn – ze vinden daarom dat het hun belangrijste bijdrage is om, voor zover ook maar mogelijk, mensen rollen te geven waarin ze kunnen excelleren en die hen echt gelukkig maken.
Bron: inc.com
Lees ook:
Zo maak je jouw brein slimmer: met beweging
Geen plastic meer in de keuken
Kiezers krijgen nu de kans om te stemmen op leiders met eco-genen

Over de schrijver

1 gedachte over “8 kenmerken waaraan je kunt zien of jij een goede baas hebt”

Reacties zijn gesloten.