8 manieren om wespen op een natuurlijke manier te weren

Wespen, zo wFoto: quinet via Flickr.com

De wespentijd is weer aangebroken. Wespen hebben een nuttige functie in de voedselketen: ze zijn de ‘opruimers’, maar dat wil niet zeggen dat je er altijd op zit te wachten. Acht tips om ze op een natuurlijke manier te weren.
Maak een wespenvanger
Ken je dat? Lekker buiten tafelen in de zomer met zoete lekkernijen, maar overal wespen! Je kunt een wespenvanger kopen, maar ook zelf maken. De meest simpele manier: knip de bovenkant van een plastic fles af, haal de dop eraf en hang de bovenkant ondersteboven in de fles en giet er limonade in. Succes gegarandeerd.
Kies voor huis-tuin-en-keukenverjagers
Zet een bakje water met ammoniak buiten, een halve citroen, een bakje azijn met kruidnagel. Een sinaasappel met kruidnagels erin vinden wespen ook niet fijn.
Controleer je woning op scheuren
Wespen maken graag een nest onder de grond of in kieren. Controleer jaarlijks je woning. Een nest in de lucht kun je afdekken met een deken, eentje in een kier met een transparante kom. Brandt een wespennest nooit uit, maar neem contact op met een verdelger.
Ga voor een hor
Het is een flinke uitgavenpost wanneer je al je ramen in je huis van een goede hor wilt voorzien, maar een hor houdt natuurlijk niet alleen wespen tegen maar ook muggen en andere beestjes.
Ruim voedsel snel op
Wist je dat wespen in de lente en vroege zomer op zoek zijn naar eiwitrijk voedsel zoals vlees en in de hoog- en nazomer vooral naar suikerhoudende producten zoals limonade en fruit. Laat daarom geen eten buiten de koelkast staan, ruim van de fruitboom gevallen fruit snel op en sluit kliko’s goed af.
Laat je bloemetjesjurk maar in de kast
Leuk zo’n etentje in de tuin met mooi weer. En natuurlijk wil je je nieuwste zomerjurk of pak aan. Maar wanneer je wespen wilt vermijden moet je er niet uitzien als een bloem en bovendien niet zo ruiken. Laat die zware parfum dus ook maar even staan.
Blijf rustig
Ga niet paniekerig om je heen slaan wanneer er een wesp langs je hoofd scheert, dit wekt agressie op. Loop even weg van de wesp tot hij is weg gevlogen.
Sla ze niet dood
Wanneer je een wesp dood slaat verspreiden ze een geur die andere wespen alarmeert. Niet slim en bovendien onnodig.
 
Bij hetkanWel zijn we zo groen, dat we zelfs onze artikelen recyclen. Soms publiceren we artikelen uit ons archief opnieuw: omdat jij ze misschien gemist hebt en het mooie verhalen zijn die, eventueel met een kleine update, nog steeds actueel zijn. Het originele artikel vind je hier.

Over de schrijver

6 reacties op “8 manieren om wespen op een natuurlijke manier te weren”

  1. Pingback: Natuurlijke middelen om ongedierte op afstand te houden

  2. Het afsluiten van een wespennest is echt een slecht idee! Wespen worden heel agressief wanneer zij niet meer uit hun nest kunnen. Bovendien hebben zij enorm sterke kaken, waarmee zij door bijna elk materiaal komen. Eenmaal bevrijd, zullen ze je ongetwijfeld steken. @Manon Visser, je link werkt niet.

  3. Goede tips! En denk ook vooral aan de kinderen. Veeg na het eten en drinken de handen af, maak de mond steeds schoon en trek ze andere kleren aan als ze gemorst hebben… Laatst kwam ik ook een tip tegen op een website om wespen uit de buurt te houden, namelijk het branden van koffie. Je doet een beetje gemalen koffie in een kommetje, dit steek je aan en zet het buiten op tafel. Het stinkt wel iets, maar je hebt dan ook geen last van wespen meer!

  4. Wat is er zo natuurlijk aan wespen in de val lokken en verdrinken? Leg wat zoet afval op de composthoop, dan gaan ze daar heen. En dat wespennest: levert dat nou echt gevaar op of kun je het rustig laten zitten? Laat nooit een 'verdelger' komen want die werkt met gif.

    1. Je weet dit artikel met hoog viva/libelle gehalte te overstijgen met 1 tip…
      Ik voeg er nog aan toe om in therapie te gaan om een wespenfobie te overwinnen. Gewoon rustig blijven zitten en niet als dolle rond te gaan rennen Claudia Pietryga, "succes gegarandeerd"! Dat stuk met die jurk is lachwekkend..

Reacties zijn uitgeschakeld.