8 manieren om wespen op een natuurlijke manier te weren

Het klonk bijna als een bekentenis. Terwijl we in de schaduw van de eikenbomen een biertje dronken, wees mijn vader omhoog naar het slaapkamerraam. “Ik heb een wespennest vergiftigd,” zei hij. Het kwam ter sprake omdat een eenzame wesp hardnekkig om ons drankje bleef zoemen. Een paar weken geleden waren dat er nog heel veel meer, maar die ‘overlast’ was niet de reden van het vergiftigen. “Ze vreten het hout aan,” legde mijn vader uit.

We bleven omhoog kijken. “Weet je nog dat we een keer een wespennest onder de dakpannen hadden?” vroeg hij na een tijdje. “Je moet een jaar of acht, negen geweest zijn en nam het lege nest mee naar school om te laten zien hoe dat eruit zag.” Ik kon het me niet herinneren. Wel had ik nog een levendige herinnering van het feit dat ik op mijn 12e door een wesp in mijn hand gestoken werd op een camping in Frankrijk. Mijn arm werd tot over mijn ellenboog twee keer zo dik en brandde en jeukte onophoudelijk. Terwijl we in de zinderende hitte van Zuid-Frankrijk op een flits van de Tour de France stonden te wachten (niet mijn idee), bleef ik mijn arm ter verkoeling in het kleine fonteintje op het dorpsplein steken. Het bracht nauwelijks verlichting, maar hielp wel iets.

Sindsdien ben ik wat voorzichtiger met wespen, al weet ik dat ook wespen hele nuttige beestjes zijn. Zo eten ze vliegen en muggen (ook al van die beestjes waar we niet dol op zijn in de zomer). De wespen die je ziet, zijn de werksters die eten verzamelen als het nest voltooid is. Ze komen vaak af op zoetigheid, maar ook op vlees. Wil je ze toch liever niet in je buurt hebben? Dan geven we 8 tips om wespen op een natuurlijke manier te weren.

1. Maak een wespenvanger

Je kunt een wespenvanger kopen, maar er ook heel makkelijk zelf één maken. De meest simpele manier: knip de bovenkant van een plastic fles af, haal de dop eraf en hang de bovenkant ondersteboven in de fles en giet er een bodempje limonade in. Succes gegarandeerd. De wespen kan je altijd weer op een andere plek vrij laten als je zelf uitgetafeld bent. Je kan ook wat rottend fruit op een plek leggen die ver van jou vandaan is: dat vinden wespen ook lekker. Je lokt ze dus feitelijk naar hun eigen buffet.

2. Jaag ze weg met natuurlijke middelen

Zet een bakje water met ammoniak buiten, een halve citroen of een bakje azijn met kruidnagel. Een sinaasappel met kruidnagels erin vinden wespen ook niet fijn. Koffie is ook een geur waar wespen niet van houden. Zit je op het terras, bestel dan gewoon een kop koffie dus. Zit je thuis in de tuin, dan kan je dat ook doen, maar je kan ook een schoteltje met gemalen koffie op tafel zetten. Je schijnt die zelfs nog aan te kunnen steken, maar dat geeft dan wel rook (dus misschien is dat voor jezelf ook niet fijn).

3. Controleer je woning op scheuren

Als je iets niet wilt, is een wespennest in je spouwmuur of onder je dakpannen. Controleer daarom jaarlijks je woning: wespen maken graag een nest onder de grond of in kieren.. Een nest in de lucht kun je afdekken met een deken. Brandt een wespennest nooit uit en probeer de wespen ook niet op te sluiten door de kieren dicht te maken. Wespen zijn namelijk goede knagers, dus die zullen hoe dan ook een uitgang vinden. Als je pech hebt, eindig je dus met een wespenplaag ín je huis in plaats van daarbuiten. Als je zelf met gif aan de slag gaat, check dan of het op de toegestane lijst staat en volg nauwgezet de gebruiksaanwijzingen op (immers, gif is gif).

4. Ga voor een hor

Het is een flinke uitgavenpost wanneer je al je ramen in je huis van een goede hor wilt voorzien, maar een hor houdt natuurlijk niet alleen wespen tegen, maar ook muggen en andere beestjes. En het fijne is dat je op die manier wel gewoon je ramen en deuren kan open zetten voor de nodige frisse lucht en het doortochten (wat bij deze hitte wel zo fijn is).

5. Ruim voedsel snel op

Wist je dat wespen in de lente en vroege zomer op zoek zijn naar eiwitrijk voedsel zoals vlees en in de hoog- en nazomer vooral naar suikerhoudende producten zoals limonade en fruit. Laat daarom geen eten buiten de koelkast staan en ruim van de fruitboom gevallen fruit snel op. Sluit ook je kliko goed af.

6. Laat je bloemetjesjurk maar in de kast

Leuk zo’n etentje in de tuin met mooi weer. En natuurlijk wil je je nieuwste zomerjurk of pak aan. Maar als je wespen wilt vermijden moet je er niet uitzien als een bloem en bovendien niet zo ruiken. Laat die zware parfum dus ook maar even staan.

7. Blijf rustig

Ga niet paniekerig om je heen slaan wanneer er een wesp langs je hoofd scheert, dit wekt agressie op. Loop even weg van de wesp tot hij is weg gevlogen.

8. Sla ze niet dood

Wanneer je een wesp dood slaat verspreiden ze een geur die andere wespen alarmeert. Voordat je het weet komt de hele zwerm dus op je af om hun zuster in nood te helpen. Niet slim dus en bovendien onnodig.

Wat zijn jouw tips tegen wespen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

12 gedachten over “8 manieren om wespen op een natuurlijke manier te weren”

 1. Maak een nep-wespennest van een papieren tas, in naturelkleur, en hang die in de buurt van het terras. Aan de parasol of in een boom.
  Alsof er een wespennest is, blijven de wespen wel uit de buurt van jouw nepperd!

 2. Ik heb een klamboe plek gemaakt in de tuin zodat de rest van de tuin voor de insecten en dus de wespen blijft. Het is ook hun wereld toch.

 3. Pingback: Natuurlijke middelen om ongedierte op afstand te houden

 4. Het afsluiten van een wespennest is echt een slecht idee! Wespen worden heel agressief wanneer zij niet meer uit hun nest kunnen. Bovendien hebben zij enorm sterke kaken, waarmee zij door bijna elk materiaal komen. Eenmaal bevrijd, zullen ze je ongetwijfeld steken. @Manon Visser, je link werkt niet.

 5. Goede tips! En denk ook vooral aan de kinderen. Veeg na het eten en drinken de handen af, maak de mond steeds schoon en trek ze andere kleren aan als ze gemorst hebben… Laatst kwam ik ook een tip tegen op een website om wespen uit de buurt te houden, namelijk het branden van koffie. Je doet een beetje gemalen koffie in een kommetje, dit steek je aan en zet het buiten op tafel. Het stinkt wel iets, maar je hebt dan ook geen last van wespen meer!

 6. Wat is er zo natuurlijk aan wespen in de val lokken en verdrinken? Leg wat zoet afval op de composthoop, dan gaan ze daar heen. En dat wespennest: levert dat nou echt gevaar op of kun je het rustig laten zitten? Laat nooit een 'verdelger' komen want die werkt met gif.

  1. Je weet dit artikel met hoog viva/libelle gehalte te overstijgen met 1 tip…
   Ik voeg er nog aan toe om in therapie te gaan om een wespenfobie te overwinnen. Gewoon rustig blijven zitten en niet als dolle rond te gaan rennen Claudia Pietryga, "succes gegarandeerd"! Dat stuk met die jurk is lachwekkend..

Reacties zijn gesloten.