8 opmerkelijke feiten over borsten

Foto: Matteo Bagnoli, Flickr

Weinig lichaamsdelen krijgen zoveel aandacht als de vrouwenborst. En terecht. Niet alleen veel mannen (en vrouwen) zijn er dol op, ook voor kinderen zijn ze letterlijk van levensbelang. In moedermelk zitten de meest opmerkelijke stoffen waar kinderen die borstvoeding krijgen hun leven lang baat bij hebben. Maar de borst wordt bedreigd door onze manier van leven en de giftige stoffen waar we ons mee omringen.
Lees ook
Moedermelk doodt HIV virus
Is biologisch eten echt gezonder?
Zo kom je voor de stress, je leven weer in balans
De wetenschap begint pas de laatste jaren te ontdekken hoe bijzonder moedermelk is. Tot voor kort werd moedermelk bij veel onderzoeken overgeslagen, maar nu is daar verandering in gekomen. “De goede eigenschappen van melk worden nog steeds onderschat,” aldus Lars Bode, immunobioloog aan de Universiteit van Californië in San Diego. “We ontdekken nog steeds functionele bestanden in moedermelk.”
De auteur Florence Williams raakte gefascineerd door borsten en moedermelk en schreef er een boek over: “Borsten: een natuurlijke en onnatuurlijke geschiedenis”. Een aantal opmerkelijke feiten uit haar boek:
* Moedermelk kan tot 600 verschillende soorten bacterieën bevatten, waarvan velen nog onbekend zijn voor de wetenschap.
* Moedermelk bevat veel suikers die verder nergens in de natuur worden gevonden. De baby neemt deze suikers opmerkelijk genoeg niet op. Men denkt dat ze vooral bedoeld zijn om een gezonde bacteriecultuur in de maag van de zuigeling op gang te brengen.
* De eerste borstimplantaat werd vijftig jaar geleden geplaatst in de borsten van Timmie Jean Lindsey, die nog steeds met haar implantaten rondloopt.
* Borstkanker behoort tot de meest voorkomende kwaadaardige aandoeningen bij vrouwen. Er lijkt ook een relatie te zijn met kinderen krijgen en borstkanker: een vrouw die voor haar 20ste haar eerste kind krijgt, loopt haar leven lang 50% minder kans op borstkanker.
* Wetenschappers dachten vroeger dat moedermelk steriel is, maar tegenwoordig weten ze dat moedermelk op yoghurt lijkt: het is melk met een levendige bacteriecultuur.
* Moedermelk bevat stoffen die het immuunsysteem van baby’s versterken en ook later beschermen tegen ziektes als kanker en diabetes.
* Het eiwit lactoferrine dat in moedermelk zit is een zeer gewild voedingssupplement: het staat bekend om zijn ontstekingsremmende werking en maakt korte metten met ziektekiemen.
* Borsten en moedermelk slaan helaas ook gemakkelijk giftige stoffen op: in moedermelk kunnen resten zitten van verfverdunners, toiletverfrissers, bijproducten van diesel, chemische bestrijdingsmiddelen (waaronder DDT dat al tientallen jaren verboden is) en andere dubieuze stoffen.
Volgens Florence Williams geven vrouwenborsten een “bijzonder gedetailleerd beeld” van het leven van vrouwen. En moedermelk “vertelt het verhaal van je eetgewoontes, de buurt waarin je woonde en in toenemende mate, de manier waarop je jouw huis inrichtte. Herinner je je dat dunne matrasje in je studentenkamer? Het zit erin. De verf in je badkamer? Zit erin. De chemische wolk waarmee je huisbaas ongedierte bestreed? Ook.”
Oftewel: Alle stoffen waar vrouwen mee in aanraking komen, daar vind je restjes van in de borsten en in de moedermelk. Daarom vindt Williams het belangrijk dat er een nieuwe discussie ontstaat over de “besmetting” van borstvoeding en nog belangrijker, over het soort stoffen waarmee wij ons omringen. Want hoe meer giftige stoffen we toestaan in ons leefmilieu, hoe slechter de voeding wordt die we baby’s meegeven.
Het boek van Florence Williams is nu in het Engels verkrijgbaar als “Breasts: a natural and unnatural history”. In oktober wordt de Nederlandse vertaling verwacht.
Bron: The Guardian, 360 nr. 17

Over de schrijver

1 reactie op “8 opmerkelijke feiten over borsten”

  1. Het lezen over moedermelk doet mij verwonderen dat er zoveel troep wordt toegestaan zoals nu weer dat de natuurlijke middelen om ziektes en insecten op planten te bestrijden wordt verboden en daarvoor in de plaats komen dan de chemische bespuitingsmiddelen.Hoe gek kan een wereld zijn.

Reacties zijn uitgeschakeld.