8 redenen waarom familie en vrienden je gezond houden


Warme relaties zijn koesterend en onbetaalbaar. Je merkt het des te meer in de donkere maanden, wanneer mensen wat dichter op elkaar kruipen. Maar dat het ook nog levensverlengend werkt, depressies tegen gaat en overgewicht voorkomt, wisten we nog niet. Hieronder acht verbluffende voorbeelden van de kracht van sterke relaties, en allemaal gesteund door onderzoek.

1.Een ouder zijn werkt levensverlengend

Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim 21000 stellen uit Denemarken. Vrouwen die kinderen baren, lopen vier keer minder kans vroeg te overlijden door kanker, ongelukken of hart- en vaatziekten. Ook vaders hebben een verminderd risico vroeg aan deze dingen te overlijden.

2. Veel vrienden is net zo gezond als niet roken.

Veel mensen om je heen met wie je het erg goed kunt vinden, dragen in sterke mate bij aan een langer en gezonder leven. Zo sterk, dat het te vergelijken is met het verschil in levensverwachting tussen rokers en niet-rokers. Dit blijkt uit een grootscheeps Amerikaans onderzoek waarbij in totaal 300.000 mensen uit 148 verschillende onderzoeken werden vergeleken.

3. Broertjes en zusjes verminderen eenzaamheid.

Een zus is goed voor je geestelijke gezondheid. Met een zusje voelen kinderen die beginnen te puberen zich minder eenzaam, angstig en zelfbewust. En ze voelen zich meer geliefd. Een ander onderzoek toont aan dat je met een broer of zus meer geneigd bent tot goede daden. Nog algemener gesteld, blijken vrienden en familie je levensstijl vaak sterk te beïnvloeden.

4. Je eet zoals je vrienden

Bij een onderzoek van de website Blisstree gaf 36 procent van de ondervraagden en aan dat vrienden en familie hun voedingspatroon in sterke mate beïnvloeden. Van de ondervraagden liet 46 procent weten dat vooral hun partner een belangrijk verschil maakt in hoe gezond ze leven.

5. Praten met je moeder werkt stressverlagend

Als meisjes tussen 7 en 11 jaar telefoneren met hun moeder, daalt het gehalte aan stresshormonen en stijgt dat van het gelukshormoon oxytocine. Oxytocine-onderzoeker Jane Campbell: “Moeders weten hoe ze een kind moeten kalmeren, zonder dat ze daarvoor geïnstrueerd zijn. Wetenschappers onderzoeken hoe ‘moederen’ werkt. Dat het werkt, weten we als we oxytocine kunnen meten.”

6. Zusjes zorgen voor geluk

Tijd doorbrengen met je zus maakt gelukkiger volgens een Iers onderzoek. Mensen met zussen hebben meestal een betere communicatie met hun familie. Het uiten van gevoelens is fundamenteel voor een goede psychologische gezondheid; dat leer je beter als de familie ook zusjes heeft.

8. Moeders beïnvloeden het gewicht van hun kind

De relatie met je moeder als jong kind beïnvloedt je gewicht als tiener. Kleuters die een hechte band hebben met hun moeder, lopen volgens een recente Amerikaanse studie minder kans op overgewicht als tiener, dan kinderen met een afstandelijker moeder-kind relatie in de kleutertijd.
Bron: Huffington Post

Over de schrijver

1 gedachte over “8 redenen waarom familie en vrienden je gezond houden”

  1. Pingback: Tien tactieken die je geluk bevorderen - hetkanWEL

Reacties zijn gesloten.