8 superfoods voor de maand mei

Het voorjaar is definitief ingetreden en het mooie weer komt naar ons toe. Geen zware stamppotten meer, maar lichte salades als je gaat picknicken in het park.
In mei eet je bijvoorbeeld een lekkere spinazie- of witlofsalade. We noemen 8 soorten groenten en fruit van de maand mei, echte lente-superfoods!
Appel
Het klinkt misschien flauw, maar: ‘snoep verstandig, eet een appel’. Wat een loze kreet leek die je ouders riepen om je meer fruit te laten eten, blijkt niets meer dan de waarheid. Appels zijn een belangrijke bron van voedingsvezels dat de kans op diverse soorten kanker aanzienlijk verkleint. Daarnaast helpen appels de cholesterol te verlagen en verbetert het de stoelgang. En elke dag een appel verkleint de kans op Alzheimer.
Postelein
Tegenwoordig is het weer helemaal in om postelein te eten. Gelukkig maar, want het is niet alleen lekker maar ook erg gezond. Want verrassend genoeg bevat postelein meer omega3-vetten dan visolie, vooral zomerpostelein. Goed voor het hart en het helpt tegen depressies. Daarnaast bevat het veel vitamine A, wat erg goed is voor het gezichtsvermogen. Ook is het een sterke antioxidant en bevat het foliumzuur en ijzer.
Radijs
Radijs is een groente die je ongekookt moet opeten. Ze zijn erg uitgesproken van smaak, dus niet iedereen vindt ze lekker. Maar gezond zijn ze wel! Ze bevatten namelijk veel vezels, waardoor andere voedingsstoffen beter verteerd worden. Van radijs ga je snel vol zitten en ze stimuleren de spijsvertering, waardoor ze bekend staan als groenten die helpen om mee af te vallen. Ook helpt radijs kankercellen direct te elimineren, waardoor ze uitstekend past in een dieet tijdens een chemokuur.
Rode biet
Rode bieten stimuleren het immuunsysteem en bevatten veel vitamine C en foliumzuur. Ze bevatten weinig calorieën. De aanwezige koolhydraten zijn snel te verteren. Verder bevat rode biet mangaan, een mineraal dat zorgt voor een betere verwerking van vitamine C en B1 tijdens de spijsvertering. Kortom: rode bieten zijn echte gezondheidsbommen!
Rucola
Wist je dat rucola in het wild groeit in Amsterdam? Het hele jaar zijn er mensen die ze plukken in het gras. Niet zo gek, want rucola heeft een lekker pittige smaak! In rucola zit veel vitamine K. Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij de botvorming. Naast vitamine K vind je ook vitamine A en C in rucola. In deze pittige sla zitten weinig calorieën, maar veel voedingsstoffen. Het past dus erg goed in een dieet.
Spinazie
Net als Popey spinazie eten is helemaal geen gek idee. Spinazie versterkt de weerstand, vergroot lichamelijke prestaties en helpt kanker voorkomen. Daarnaast bevat spinazie veel ijzer, wat erg belangrijk is voor de vorming van rode bloedlichamen en het zuurstoftransport in het lichaam. Een ijzertekort kan namelijk bloedarmoede veroorzaken. Maar let op: hoewel ijzer erg belangrijk is, moet je het ook weer niet te veel innemen. Een ijzeroverdosis is giftig, veroorzaakt diarree en in het ergste geval zelfs dodelijk zijn. Geniet, maar eet met mate!
Witlof
Witlof heeft diverse medicinale eigenschappen. Zo ontdekten Nederlandse wetenschappers dat witlof goed tegen malaria is. Daarnaast stimuleert witlof het spijsverteringsstelsel en helpt het de lever te ontgiften. En heb je last van constipatie, dan is witlof de laxerende redder in nood!
Wortel
Het hoogseizoen van de wortel ligt tussen april en juli, dus ze zijn op dit moment overal verkrijgbaar. En gelukkig maar, want deze magere groente voegt wat kleur toe aan je dieet. We weten allemaal dat wortel goed is voor je ogen, dat komt door het aanwezige bètacaroteen. Dit wordt omgezet in vitamine A wat zorgt voor goed functioneren van de ogen. Daarnaast zorgt het voor een mooie huid en een betere werking van de darmen. Wortelen zijn goed voor je hart en stimuleren de productie van rode bloedlichaampjes.
Bron: Milieu Centraal

7 reacties op “8 superfoods voor de maand mei”

 1. Appels in mei? Uit de koelhuizen… De rest is wel nu in de natuur te vinden, alhoewel ik me stort op seizoensgroentes als daslook, brandnetel, zevenblad en asperges. Op fruit moeten we nog even wachten. Bijna vroege aardbeien en vlierbloesem. Die laatste is heerlijk in beignet en siroop.

 2. Kan er voortaan een verstandig en taalvaardig persoon naar de teksten van Milieu Centraal kijken voordat ze door u verspreid worden? Zoveel onzin en taalfouten weer in dit stuk!

 3. Wat ik geleerd heb is;
  Alle goede dingen bestaan uit 3
  – eet verstandig,
  – eet gevarieerd en
  – eet niet waar je niet voor bid. (een vaste uitspraak van mijn oma)
  Op deze manier kom je niets tekort en krijg je ook niet teveel binnen wat ongezond is.

 4. IJzeroverdosis door spinazie, appels tegen alzheimer en radijs tegen kanker. Dit artikel staat bol van de dubieuze, niet onderbouwde en vermoedelijk grotendeels wetenschappelijk onbewezen informatie. Jammer!

 5. Met die ijzer in de spinazie valt het wel mee. Het idee dat er veel ijzer in spinazie zit komt door een verschoven komma lang geleden. Popeye deed de rest. Als je groente met veel ijzer wil eten, kun je beter broccoli nemen. Hou er wel rekening mee dat het ijzer uit plantaardige voeding niet zo goed biobeschikbaar is. Dus die overdosis gaat je met groente echt niet lukken.

 6. ‘Snoep verstandig, eet een appel’, dat was in mijn jeugd wat er op posters bij de tandarts stond. Helaas, tegenwoordig weten we beter: appels zijn juist erg slecht voor de tanden. Het hoge zuurgehalte van appels leidt namelijk tot extra gebitsbeschadiging. Het is zelfs zo dat het eten van appels nog slechter voor de tanden is dan frisdrank.

Reacties zijn uitgeschakeld.