8 tips om je brein in topvorm te krijgen

Brein1
Bron: Biologycorner (Flickr.com)
Dokter Shlomo Breznitz, oprichter van Cognifit en auteur van ‘Maximum Brainpower: Challenging the Brain for Health and Wisdom’, is van mening dat wanneer je de hersens constant bezighoudt met nieuwe en stimulerende ervaringen, je afstand houdt van geestelijke achteruitgang. Brenitz: “Onze cognitieve vaardigheden liggen niet vast. Op alle leeftijden hebben de hersens de mogelijkheid om te reageren op nieuwe informatie en nieuwe prikkels.” Simpel gezegd: meer verwarring nu, betekent minder verwarring later. Hij geeft tips om jouw brein fit te houden.
Daag jezelf uit
Werk aan je zwakke punten. Ben je bijvoorbeeld heel goed met cijfers, maar niet zo’n literair wonder, probeer dan een klassieker als ‘De ontdekking van de hemel’ uit te lezen.
Neem een andere route
Wijk af van dagelijkse routine. Neem een andere weg naar de supermarkt, werk of dokter. Volgens Brenitz zijn eenvoudige activiteiten al genoeg om je geest te stimuleren.
Domineer je niet-dominante hand
Ben je normaal rechts, gebruik dan vaker de linkerhand. Begin klein en houd de vork in de andere hand tijdens de maaltijd.
Verander je standpunt
Dwing jezelf om uit je eigen hoofd te stappen en een probleem vanuit een ander perspectief te benaderen. Ben jij bijvoorbeeld accountant en vind je dat jij de financiën thuis zou moeten beheren? Bekijk het dan ook van de kant van jouw partner. Zeker wanneer die verantwoordelijk is voor de huishoudelijke uitgaven.
Ga terug naar school
Wees nieuwsgierig en blijf nieuwe dingen leren. Je hoeft hier niet eens voor naar school, je kunt ook via diverse websites video-colleges volgen.
Maak een reis
Reis naar een plek die je niet kent. Je hoeft daarvoor geen verre, buitenlandse reis te maken, ook in Nederland zijn er vast genoeg plekken waar je nog nooit bent geweest.
Ontdek je sterke punten
Focus niet op jouw zwakke punten, maar juist op de sterke! Je slaat daarmee twee vliegen in één klap: uitbreiding van een bestaand talent kan een geweldige manier zijn om jouw zelfvertrouwen te verhogen, terwijl je hersens uitgedaagd worden.
Neem een hobby
Heb je altijd al gitaar willen leren spelen of een vreemde taal te leren? Je bent nooit te oud om te beginnen!
Bron: Care2.com
Lees ook
Twee keer per dag tanden poetsen en andere gezonde tijdverspillers
Zeker en snel zonnepanelen op jouw dak
Hollandse broers geven mannen bamboe voor hun billen