8 tips voor een duurzaam kinderfeestje

It’s my party and I cry if I want to…”; zo rond de verjaardagen van mijn kinderen heb ik dat liedje standaard een paar dagen in mijn hoofd. Ook al vloeien er de afgelopen jaren gelukkig zelden nog tranen, toch vind ik het belangrijk dat mijn kinderen op hun verjaardag het gevoel hebben dat de hele dag om hun draait. Maar dan zonder het milieu onnodig te belasten. Daarom geven we je 8 tips voor een duurzaam kinderfeestje.

Een overvolle vuilnisbak

Het vieren van een kinderfeestje is leuk, maar gaat vaak gepaard met een langdurige sugar rush en een hoop rommel. Inpakpapier, wegwerpservies, tafelkleden, cadeautjes, snoeppapiertjes en wegwerpartikelen zorgen na afloop niet alleen voor een onvergetelijke dag, maar ook voor een overvolle vuilnisbak. Hoe combineer je dat op een milieubewuste manier?

Duurzaam kinderfeestje

Bij een feestje hoort versiering. Slingers, een leuk tafelkleed, servetten, bordjes en bekers. Vaak zijn die allemaal van plastic, maar dat willen we dus juist niet. En liever ook niet van papier, want afval is afval. Daarom gaan we voor herbruikbare spullen. Maar ook voor cadeaus, uitjes en taart is er een duurzaam alternatief.

1. Slingers

Toen mijn oudste zoon geboren was, kreeg ik van een vriendin een hele mooie verjaardagsslinger van stof. Ik vond het een ontzettend leuk cadeau en hing ze meteen op. 13 jaar later hangen ze nog steeds bij elke verjaardag in on huis. Ze zijn onverslijtbaar, mooi en super duurzaam.

2. Tafelkleed en servetten

Als je taart gaat eten op de verjaardag van je kinderen, dan wil je natuurlijk een mooi gedekte tafel. Het liefst met een vrolijk kleed en servetten. Het is gemakkelijk om te kiezen voor wegwerpspullen, maar waarom kies je niet voor een speciaal ‘verjaardagskleed’ van stof? Op de markt kun je een leuk stuk stof kopen en daar een tafelkleed van maken. En als je een beetje handig bent, kun je meteen een hele stapel servetten van stof maken.

3. Ballonnen

Mijn kinderen zijn dol op ballonnen, maar een ballon is natuurlijk wel echt heel erg vervuilend. Daarom kun je kiezen voor afbreekbare exemplaren. Maar beter is natuurlijk om helemaal geen ballonnen te gebruiken en te kiezen voor andere accessoires van papier of stof, die je jaar in jaar uit kunt gebruiken.

4. Goodybag

Kinderen zijn dol op goodybags aan het einde van een feestje. Het liefste natuurlijk met lekkere snoepjes en een leuk cadeautje. Door te kiezen voor een papieren zakje, onverpakte snoepjes (of iets gezonders) en geen plastic cadeautjes, die meteen weer in de vuilnisbak belanden. Kies liever voor bloemenzaadjes, of iets anders kleins dat kinderen leuk vinden en wat bijdraagt aan een betere wereld.

5. Taart

Je kunt natuurlijk een taart kopen, maar je kunt er ook een zelf maken. Helemaal leuk is het om dat samen met je kind te doen. Als je de taart zelf maakt, heb je niet alleen invloed op de hoeveelheid suiker, maar ook op de andere ingrediënten. En wil je het helemaal duurzaam doen? Kies er dan voor om een vegan taart te bakken. Door de taart te versieren met verse vruchten in plaats van snoepjes maak je er een gezond feestje van.

6. Cadeautjes

Wil je een mooi en uniek cadeau kopen voor je kind, of voor een van zijn/haar vriendjes? Kijk dan ook eens op Marktplaats. Daar vind je de allermooiste cadeaus voor een goede prijs, die nog goed zijn voor het milieu ook. Wil je iets nieuws kopen? Kijk dan wat er bij je kind bovenaan het wensenlijstje staat  en koop het – als het groot is – samen met een aantal andere familieleden of vrienden. Dan kun je echt iets moois geven, wat je kind graag wil hebben.

7. Activiteiten

De leukste feestjes zijn de feestjes waar kinderen lekker vrij kunnen spelen. Wij ouders denken vaak dat we een heel programma in elkaar moeten zetten, terwijl kinderen snel tevreden zijn. Als je wel een aantal activiteiten wil organiseren, kun je ervoor kiezen om het bos in te gaan en een speurtocht uit te zetten, een boerderij bezoeken, een zandkasteel-bouwen-wedstrijd te organiseren op het strand – of thuis te knutselen met bloemen of blaadjes uit de natuur. Daar heb je weinig voor nodig en is een gegarandeerd succes.

8. Geniet

Tenslotte nog de laatste tip. Geniet van elk kinderfeestje dat je organiseert, want voordat je het weet zijn ze er te oud voor en vragen ze jou je huis te verlaten om hun verjaardag zonder gênante ouders te kunnen vieren.

En weet je wat het mooie is? Veel van deze tips gelden natuurlijk niet alleen voor kinderfeestjes, maar ook voor die van jou en mij. Heb je zelf nog tips? Laat het ons weten!

Over de schrijver