John Butler (84) is onverwachte YouTube-hit met zijn rustgevende stem

John Butler (84) is een voormalig boer en vroege voorvechter van biologische landbouw in Derbyshire, Engeland. Hij doet al bijna z’n hele leven aan meditatie en begon een paar jaar geleden met het opnemen van inspirerende boodschappen in de hoop zijn levenslessen door te kunnen geven aan anderen. Tijdens de pandemie werd hij hiermee onverwacht een YouTube-hit, die qua rustgevend stemgeluid vergeleken werd met Bob Ross, de Amerikaanse schilder en cult-hit. 

YouTube-hit

Voor de technische details moet je niet bij Butler zijn: daar heeft hij Phil voor. Maar op zijn kanaal ‘Spiritual Unfoldment met John Butler‘ legt hij lachend uit dat je je kan abonneren op zijn kanaal. “Je hoeft er niks voor te betalen,” verzekert hij de kijker. “Maar het brengt wel een glimlach op ons gezicht als we het aantal abonnees zien groeien.” En dat gebeurt, want inmiddels heeft hij 184.000 abonnees. “Als je je op onze nieuwbrief abonneert,” vervolgt Butler, “krijg je een gedicht van mij waarin ik beschrijf dat alle problemen in de wereld als wolken zijn. Je hoeft alleen maar in een vliegtuigje te stappen om boven die wolken uit te stijgen en de blauwe lucht weer te zien. Het is mijn simpele manier om meditatie uit te leggen. Ik ben behoorlijk tevreden met het gedicht,” glimlacht hij.

Een stem als een warm glas melk

Butler fietst op zijn driewieler door het Britse landschap, vaak met een alpinopet of een hoed op en altijd met een keurig getrimde grijze baard en vriendelijke blik. Zijn weg naar roem begon met een BBC-interview in 2016. Hierin vertelt hij over zijn kijk op het leven en de rol van meditatie daarin. Het is niet zo zeer wát hij vertelt wat de aandacht trekt, maar de manier waarop hij het vertelt. De rustige toon en de kalme aanwezigheid van Butler heeft een rustgevend effect op kijkers. Zo vergelijkt iemand zijn stem met ‘een warm glas melk’. En verzucht iemand anders: “ik wil dat deze man me verhaaltjes voorleest voor het slapengaan.”

Nog nooit van YouTube gehoord

Zelf blijft Butler er vrij nuchter onder. “Ik denk dat ik enthousiaster was geweest als ik jonger was geweest,” zegt hij tegen de BBC. “Ik had nog nooit van YouTube gehoord en wist amper wat internet was,” zegt hij, terwijl hij op zijn wandelstok leunt, laat staan dat hij aspiraties had om een YouTube-hit te worden. “Maar als iets in mijn stem rust brengt, dan is dat een zegen, al weet ik niet helemaal hoe ik het doe. Zoveel mensen hebben last van een onrustige geest en zijn instinctief op zoek naar een vorm van balans in hun leven, die rust en vrede biedt. Als ik daarbij kan helpen door te delen waar ik van houd, dan is dat een voorrecht,” zo zegt hij bescheiden op rustgevende toon.

Enthousiaste reacties

De BBC laat reacties van kijkers zien, zoals Giovanni uit Wenen. “Als ik je tegen zou komen, John, dan zou ik je een knuffel geven. Alleen al de gedachte daaraan brengt tranen in mijn ogen.” Of Angela uit de Verenigde Staten: “Ik vraag me af of John door heeft hoeveel mensen hij steun biedt tijdens deze pandemie.” En “Wat voor beter cadeau kan je mensen geven, dan het cadeau van mentale vrijheid?” vraagt een Britse kijker zich af.  John Butler is op zijn beurt dan weer tot tranen geroerd door deze reacties van kijkers. “Het grootste deel van mijn leven heb ik me een buitenbeentje gevoeld in dit leven en had ik het gevoel dat de meeste mensen niet in mij geïnteresseerd waren. Ik ben blij dat ik nu kan delen waar ik van houd.”

Lees hier waarom mediteren zo gezond voor ons is en welke meditatie-apps je kunnen helpen om innerlijke rust te geven. Al kan je natuurlijk ook de kersverse YouTube-hit John Butler volgen met zijn kanaal Spiritual Unfoldment

Over de schrijver