5 slaapkamerplanten voor een betere nachtrust

Vannacht ging de zomertijd weer in. Dat betekent dat ons ritme verschuift: we staan een uur eerder op ten opzichte van de wintertijd en zouden (in theorie) dus ook een uur eerder naar bed moeten gaan. Maar dat blijkt lastig voor de meesten van ons. Gelukkig is er een simpele oplossing die helpt om de slaap (een uur eerder) beter te vatten en ons ritme weer op de rails te krijgen: speciale slaapkamerplanten naast je bed!

Eindelijk lente: de zomertijd gaat in

Vannacht hebben we de klok een uur vooruit gezet. Hierdoor blijft het ‘s avonds een uur langer licht en ‘s ochtends iets langer donker. Maar het het betekent dus ook dat we een uur minder slaap krijgen. Want we hebben over het algemeen méér moeite om ons aan te passen aan de zomertijd dan aan de wintertijd. Volgens een onderzoek van het Europees Parlement zijn de symptomen vergelijkbaar met een jetlag. Flinke ontregeling, dus.

Vooral avondmensen hebben het lastig

De één heeft meer last van dat ene uurtje verschil dan de ander, net zoals de één gevoeliger is voor een jetlag dan de ander. Als je net als 25 procent van de mensen een avondmens bent, heb je waarschijnlijk langer nodig om te wennen dan de meeste anderen. Avondmensen gaan later naar bed en vatten de slaap door het ingaan van de zomertijd nóg later. Terwijl ze wel een uur vroeger op hun werk moeten verschijnen. Een goede tip voor als je tot deze categorie nachtbrakers behoort: slaap vooral niet te lang uit in het weekend. Zo wordt je ‘s avonds eerder moe. Bovendien helpt naar buiten gaan in de ochtend erg goed om je biologische klok te reguleren. Helder (ochtend)licht stelt namelijk ons slaap-waakritme bij.

Slaapkamerplanten om bij weg te dromen

Er is nog een simpele manier om je brein te helpen wennen aan de zomertijd: planten in je slaapkamer! Een simpele oplossing, maar zonder meer doeltreffend.
Om twee redenen. Ten eerste: slaapkamerplanten zuiveren de lucht en zorgen voor extra zuurstof in je kamer. Ten tweede: een aantal ervan heeft een ontspannende uitwerking op lichaam en geest. En dat betekent: een betere nachtrust. We zetten de vijf beste opties voor je op een rij.

1. Jasmijn

Misschien wel de mooiste van dit lijstje, met haar prachtige, verfijnde bloemetjes en haar heerlijke geur. De Jasmijnplant zuivert de lucht en geeft een ontspannende geur af, die ’s nachts rustgevend werkt en je overdag juist alerter en productiever maakt. Over de bloesem van deze plant wordt bovendien gezegd dat die een lustopwekkende werking zou hebben…

2. Aloë Vera

Extracten van de Aloë Vera kom je tegen in allerlei (semi-)medicinale toepassingen. Het is goed voor je huid en in sommige gevallen zelfs voor je darmen. Als slaapkamerplant heeft deze plant vooral een luchtzuiverende werking. Aloë Vera haalt overdag chemische stoffen uit de lucht en geeft ’s nachts extra zuurstof af. Precies wat je nodig hebt voor een gezonde nachtrust. En dan staat-ie ook nog eens lekker exotisch in je interieur. Let wel op: deze planten hebben veel licht nodig. Zet ‘m bij voorkeur op je vensterbank.

3. Lavendel

De meest bekende van dit lijstje. De geur kennen we maar al te goed van ontspannende douchegels en massage-olies, van zeep en van geurkussentjes. Niet verassend dus dat deze plant het vooral goed doet als rustgever: lavendel vermindert de effecten van angst en stress, onder meer doordat ze je hartslag verlaagt. Daarnaast is deze plant met die prachtige paarse kleur natuurlijk een genot om naar te kijken.

4. Sanseveria

Ook de welbekende Sanseveria heeft een luchtzuiverende werking. Deze plant zorgt voor een regelmatige ademhaling is goed voor je immuunsysteem. Het uiterlijk van deze plant is bijzonder: de Sanseveria wordt ook wel ‘Vrouwentongen’ genoemd. Vooral als je van nét een beetje anders houdt.

5. Klimop

Klimop is misschien wat minder bekend als slaapkamerplant, maar ook deze plant is een hele goede luchtzuiveraar. In het bijzonder geschikt voor mensen met astma of andere allergieën, omdat hij schimmels en andere onwenselijke stoffen verwijdert. Waarschuwing vooraf: deze plan is giftig, dus pas op met kinderen en dieren.

Welke planten heb jij in je slaapkamer? En wat zijn jouw tips om over de zomertijd-jetlag heen te komen? Laat het ons weten door hieronder een reactie te geven. 

Over de schrijver

6 gedachten over “5 slaapkamerplanten voor een betere nachtrust”

  1. Pingback: Deze planten wil je hebben in de keuken

  2. Pingback: Aloë vera, is dat echt zo gezond? - hetkanWEL

  3. Dat donker ‘s morgens wordt snel weer licht in het zomerhalfjaar. Dat kan je van de winter niet zeggen. Ik las in het AD dat de geuite klachten minder waar zijn dan gedacht. Ook een boer ontkende problemen met de koeien. Die wennen er gewoon aan, hij last niet eens een overgangs week van een half uur verzet in. En baby’s? Die krijgen met enorme veranderingen in korte tijd te maken. Zo’n tijdsprong kan er wel bij. In de begintijd was het allemaal waar, maar het is al zó lang zo, dat er een flinke gewenning opgetreden is en voorzieningen als verduisterende gordijnen gangbaar geworden zijn. De computerklok verspringt vanzelf en er zijn automatische klokken die ook vanzelf verspringen/stilstaan.

  4. Opstaan ‘s morgens en vroeg vertrekken in het donker
    is van geen belang.
    Maar ‘s avonds bij daglicht terug blijkbaar wel.
    Scholen, winkels, fabrieken, ziekenhuizen, boeren, dieren, babies,
    moeten zich maar” even” aanpassen.
    De HEREN weten het ‘t beste.

  5. Helaas leven we onder de dictatuur van de ochtendmensen die deugdzaamheid ontlenen aan ‘ vroeg is goed en op tijd naar bed is het enig juiste’.

Reacties zijn gesloten.