Duurzame daad 22/50 – Leven zonder angst

Afgelopen week was ik in Ommen. Daar deed ik een bijzondere ontdekking. Dit ietwat slome toeristische dorpje was in de jaren ‘2o van de vorige eeuw één van de belangrijkste spirituele centra van de wereld. De Orde van de Ster van het Oosten was hier gevestigd.

Duizenden mensen kwamen bijeen om Jiddu Krishnamurti te horen spreken. Krishnamurti; ooit van hem gehoord? Als jongeling werd hij gepromoot als de nieuwe Wereldleraar. Men zag in hem de incarnatie van de toekomstige Boedha. Het voert hier te ver om te vertellen hoe deze Indiase man in Ommen terecht kwam. Wat mij aangreep waren zijn gedachtes. Ten eerste sloot hij in 1929 de voor hem opgerichte Orde met de woorden: ‘De waarheid is een land zonder pad, dat door geen enkele religie, sekte of politieke beweging benaderd kan worden. Op het moment dat u iemand volgt, keert u de waarheid de rug toe.’ Een leider, die geen volgelingen wil, dat vind ik al lovenswaardig. ‘Ontdek je eigen waarheid, je eigen geluk’, stelde hij vervolgens. ‘En dát vind je door zonder vooringenomenheid en angst te aanschouwen.’

Raadgever

Angst is een slechte raadgever luidt het gezegde en toch laten we ons er zo ongelofelijk makkelijk door leiden. Angst om niet leuk genoeg te zijn, angst om niet goed genoeg te presteren, maar ook angst voor vreemdelingen, angst voor armoede, angst voor aanslagen… Er is zoveel angst, die vervolgens ons handelen bepaalt: we weren buitenlanders, we willen onze economische voorspoed niet delen, we hangen overal camera’s op…  Door onszelf te beschermen tegen alles waar we bang voor zijn, voeden we volgens Krishnamurti echter juist onze angst en wordt deze alleen nog maar groter. Het zal hier wel niet pluis zijn, want er hangen camera’s. Buitenlanders zullen wel eng zijn, want we weren ze. Het beschermen van onze eigen economie zal wel nodig zijn om niet in armoede te vervallen… Angst, leerde ik deze week, is niets anders dan een gedachte in ons brein en dat maakt hem gelukkig ook makkelijk oplosbaar. Krishnamurti: ‘Aanschouwen we onze hersenspinsels zonder hen te veroordelen of te voeden, dan zullen ze verdwijnen en ben je werkelijk vrij. In vrijheid leven is niet kunnen doen en zeggen wat je wilt, maar leven zonder angst.’

Zonnetje

‘Vrijheid is leven zonder angst’, deze woorden hebben diepe indruk op mij gemaakt en in het zonnetje van Ommen nam ik me voor dat dit mijn duurzame daad zou worden. Dat klinkt als heel groots en meeslepend en zeker onhaalbaar in één week. Het zal ook zeker niet in één keer goed gaan. Maar de wens is er en verder zal het met vallen en opstaan te leren zijn. Het is zeker de moeite waard want ik heb mét Krishnamurti de overtuiging dat als wij mensen samen zouden kunnen leven zonder angst we niet hoeven te wachten op het Paradijs tot na onze dood.

Annemarie de Raadt

50 duurzame daden in één jaar. Lukt dat? Annemarie de Raadt van de Goede Gids gaat de uitdaging aan. Elke week schrijft ze welke duurzame daad ofwel goede gewoonte zij in haar leven opneemt. Ter informatie en inspiratie.

Lees ook mijn vorige blog: Op zwerfvuil-jacht

Over de schrijver

2 gedachten over “Duurzame daad 22/50 – Leven zonder angst”

  1. Pingback: Duurzame daad 23/50 - Kat aan de ketting - hetkanWEL

Reacties zijn gesloten.