8x eten voor een betere nachtrust

Uren wakker liggen, zonder resultaat eindeloos schaapjes tellen en met een duf hoofd op je werk verschijnen: slapeloosheid maakt het leven er niet leuker op. Op de lange termijn kunnen korte nachten ook nare effecten hebben: een grotere kans op hart- en vaatziekten, depressie, overgewicht, stemmingswisselingen en een kortere levensverwachting.

Gelukkig is hier veel aan te doen. Naast zelf aan de slag gaan voor een goede nachtrust, helpt dit eten je ook om weer lekker door te slapen:

1. Zeewier

Hogere levels van Omega-3 vetzuren zijn gelinkt aan een betere slaap. Tijdens een onderzoek waarin kinderen 16 weken lang 600 mg algen-supplementen kregen toegediend, bleek dat de kinderen beter sliepen en ’s nachts minder vaak wakker werden.

2. Walnoten

Walnoten zijn een goede bron van melatonine, hét slaaphormoon.

3. Bulgur en quinoa

Uit studies blijkt dat een tekort aan magnesium het moeilijker maakt om goed door te slapen. Een goede reden dus om vaker voor voedsel te kiezen dat rijk aan magnesium is, zoals bulgur en quinoa.

4. Amandelen

Ook ongelooflijk rijk aan magnesium zijn amandelen. Tip: maak voor een lunch of diner vol magnesium een lekkere quinoa salade met spinazie (dat ook veel magnesium bevat) en in stukjes gehakte amandelen.

5. Boerenkool

Een tekort aan calcium kan ervoor zorgen dat je moeilijk in slaap komt. Voor meer calcium is er een betere optie dan het welbekende glaasje melk: boerenkool. Per calorie bevat deze supergroente namelijk meer calcium dan melk (toegegeven, dan kom je dus niet zo snel weg met even snel een paar blaadjes boerenkool kauwen ’s nachts, een lekkere grotere portie bij het diner of de lunch is eerder aan te raden).

6. Bananen

Eén van de belangrijkste vitaminen die je nodig hebt voor de aanmaak van melatonine is vitamine B-6, waar bananen een goede bron van zijn.

7. Kikkererwten

Ook kikkererwten bevatten veel vitamine B-6 en zijn dus ideaal om je te helpen goed in slaap te komen en uitgerust wakker te worden. Tip: combineer kikkererwten en boerenkool in een lekkere verwarmde salade voor een voedzaam en slaapverwekkend gerecht

8. Havermout

Nog een topper als het om eten vol Vitamine-B6 gaat: havermout. Lekker als ontbijt, maar ook als avondsnack met bijvoorbeeld wat (plantaardige) melk en stukjes appel die als fijne bonus heeft dat je er beter door slaapt. Eet havermout echter niet vlak voor je gaat slapen, maar uiterlijk twee uur voor bedtijd.

Bronnen: EatingWell, Harvard en TreeHugger

5 gedachten over “8x eten voor een betere nachtrust”

 1. Pingback: Makkelijker wakker worden: 5 tips

 2. Pingback: Fabels over verkoudheid en wat wél te doen | hetkanWel.nl

 3. 0@bee happy

  Hier heb je eerder een tekort aan dan een teveel.en de groentes bevatten lang niet meer zoveel vit als jaren terug.
  En om ontstekingen tegen te gaan is twee lepels honing met twee lepels kaneel de oplossing en dat op je nuchtere maag en om pl min vier uur en pal voor je gaat slapen.
  Dit helpt zelfs 90 procent van mensen met versleten knieen dit resept.

  1. @Bee happy: Volgens mij veroorzaakt vitamine B6 geen ontstekingen. Het is iets anders dan omega 6 vetzuren. Die laatste kunnen ontstekingen veroorzaken als je ze in onjuiste verhouding met omega 3 vetzuren inneemt (teveel o6 tov o3). Voor zover ik weet kun je niet snel teveel magnesium innemen. In onze groente zit tegenwoordig veel te weinig magnesium, en stress maakt dat je er nog mee van nodig hebt om goed ontspannen te blijven functioneren.

 4. Goed idee, alleen zoveel B6 is NIET goed, verhouding tot omega 3 is maar 33,33%
  Teveel b6 roept ontstekingen op.
  Ook teveel magenesium is fout! alles in verhoudingen. en weinig zuivel.

Reacties zijn gesloten.