9-jarige mag geen foto’s maken van vieze schoollunch

USDAgov, Flickr.com
USDAgov, Flickr.com

Via haar weblog Never Seconds liet de 9-jarige Martha Payne de hele wereld meedelen in de vieze schoollunches die zij dagelijks voorgeschoteld kreeg. Met succes: binnen een paar weken had ze al miljoenen lezers en werd haar blog vermeld op websites van Time, de Telegraph en de Daily Mail. Aan dat succes komt nu een vroegtijdig einde: Martha mag geen foto’s meer van haar maaltijden nemen. Het is namelijk niet toegestaan om een fototoestel mee naar school te nemen.

80.000 pond voor het goede doel
Voor fans van Martha is dit een bittere pil. Met haar blog heeft ze namelijk in korte tijd al veel bereikt. Binnen twee weken nadat haar blog de lucht in ging, mochten de kinderen op haar school weer onbeperkt salades, fruit en brood eten en na een kleine maand besloot ze haar volgers op te roepen geld over te maken aan een organisatie die schoolmaaltijden in Afrika verzorgt. Martha heeft daarvoor inmiddels al meer dan £80.000 opgehaald.
Politiek ingrijpen
Nadat Martha via de schoolleiding te horen kreeg dat ze geen foto’s meer mocht maken, heeft haar vader Dave om opheldering gevraagd. Daaruit bleek dat het niet ging om een beslissing van de school, maar om een besluit van de plaatselijke politiek. Die had overigens al eerder ingegrepen; nadat Martha schreef over een lunch die bestond uit een stukje droge pizza, één aardappelkroket, een muffin en een stuk of tien maïskorrels, bezochten een journalist en een raadslid de school en vond Martha voor het eerst kerstomaatjes, radijs, wortel en zelfs komkommer op haar bord.
Update
Inmiddels heeft de ophef die op internet ontstaan is na het verbieden van Martha’s blog ervoor gezorgd dat de gemeenteraad haar woorden heeft ingetrokken: Martha mag gewoon schoollunches blijven fotograferen.
Bron:  Wired.com, The Star, Never Seconds, Grist
Lees ook:
Elektrisch rijden of wachten op een alternatief?
Pasta, brood, aardappelen: koolhydraten mogen weer
Gezond eten voor je brein

1 reactie op “9-jarige mag geen foto’s maken van vieze schoollunch”

Reacties zijn uitgeschakeld.