9 manieren om gezonder te leven (zonder sportschool)

De vakantie is (althans in een deel van Nederland) weer voorbij. Dat betekent dat we afscheid nemen van lange zwoele avonden vol wijn en de wekker weer een paar uurtjes eerder zetten om de hele trein ‘s ochtends een beetje op tijd op de rails te krijgen. Het vraagt vaak om een kleine reset in je lifestyle, want tijdens de vakantie gooien we vaak alle ‘regels’ overboord. Hoe houd je het een beetje gezond en toch ook leuk? Zonder strakke sportschoolregimes, hippe diëten en allemaal dingen die je moet of niet mag? We zetten 7 simpele, wetenschappelijk bewezen manieren op een rij om ervoor te zorgen dat je je eigen welzijn een beetje op orde houdt in een gezond leven.

1. Lach naar hartelust

“Lachen is wellicht een van de weinige dingen in het leven die kunnen worden gedaan zoveel je wilt, en waarbij je altijd kunt profiteren van de voordelen,” vertelt dr. Michael Miller, directeur van het Centrum voor Preventieve Cardiologie aan de Universiteit van Maryland Medical Center. Als je ooit “LOL” (laughing out loud) heb je geen bewijs nodig voor de genezende krachten van een potje lekker schuddebuiken. Dr Miller’s studies tonen aan dat lachen bloedvaten wijder maakt, en dat de endorfinen die vrijkomen bij het lachen de chemische stikstofmonoxide in de binnenkant van onze bloedvaten activeren en zo de vasculaire gezondheid bevorderen. Serieus.

2. Word creatief ouder

Je oude verfkwast of stoffige gitaar uit de kast opdiepen is altijd een goed idee. Maar voor babyboomers is teruggaan naar de creatieve jaren ’60 een kwestie van gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat senioren die zich bezighouden met activiteiten zoals zingen, schrijven, of schilderen gezonder en gelukkiger zijn dan degenen die dat niet doen. Of deze boost in het immuunsysteem nou een gevolg is van een gevoel van persoonlijke groei of van het gevoel sociaal bezig te zijn, het is duidelijk dat het lichaam ervan houdt als je je verbeelding de vrije loop laat.

3. Werk met vrienden

Als je zoekt naar een baan met veel gezondheidsvoordelen, let dan op de sfeer op het kantoor. Israëlische onderzoekers ontdekten dat mensen die goed opschieten met hun collega’s in een vriendelijke en ondersteunende werkomgeving langer leven. Let op: vergelijkbare steun van de baas had geen effect op de mortaliteit, dus maak kennis met je collega’s voor het accepteren van de baan.


Lees voor 6 andere manieren het hele artikel op Ode.nl

Over de schrijver