9 manieren om gezonder te leven (zonder sportschool)

1979907377 5A86E84Fff M E1354182710603
Foto: Kalidoskopika, Flickr

Vraag een honderdjarige naar het geheim van een lang leven, en kleine kans dat het antwoord is ‘artsen, medicijnen en hippe diëten’. We weten allemaal dat er meer bij ons algehele welzijn komt kijken dan het bestrijden van symptomen en het af en toe vervangen van een ‘onderdeel’.
Het goede nieuws is dat wetenschappers uit verschillende disciplines steeds meer manieren ontdekken waarop we onszelf gezond kunnen houden zonder dure medicijnen en ingewikkelde trainingsschema’s. Hier zijn negen simpele, wetenschappelijk bewezen en af en toe verrassende manieren om ervoor te zorgen dat je de juiste keuzes maakt voor je lichaam en je gezondheid.
2286073313 323239354E(Advertentie)
Wil je langer jong en gezond blijven? Geef je nu op voor de online cursus, waarin de arts Kris Verburgh uitlegt hoe je met voeding het proces van veroudering kunt afremmen.
1. Lach naar hartelust
“Lachen is wellicht een van de weinige dingen in het leven die kunnen worden gedaan zoveel je wilt, en waarbij je altijd kunt profiteren van de voordelen,” vertelt dr. Michael Miller, directeur van het Centrum voor Preventieve Cardiologie aan de Universiteit van Maryland Medical Center. Als je ooit “LOLt” (laughing out loud) heb je geen bewijs nodig voor de genezende krachten van een potje lekker schuddebuiken. Dr Miller’s studies tonen aan dat lachen bloedvaten wijder maakt, en dat de endorfinen die vrijkomen bij het lachen de chemische stikstofmonoxide in de binnenkant van onze bloedvaten activeren en zo de vasculaire gezondheid bevorderen. Serieus.
2. Word creatief ouder
Je oude verfkwast of stoffige gitaar uit de kast opdiepen is altijd een goed idee. Maar voor babyboomers is teruggaan naar de creatieve jaren ’60 een kwestie van gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat senioren die zich bezighouden met activiteiten zoals zingen, schrijven, of schilderen gezonder en gelukkiger zijn dan degenen die dat niet doen. Of deze boost in het immuunsysteem nou een gevolg is van een gevoel van persoonlijke groei of van het gevoel sociaal bezig te zijn, het is duidelijk dat het lichaam ervan houdt als je je verbeelding de vrije loop laat.
3. Werk met vrienden
Als je zoekt naar een baan met veel gezondheidsvoordelen, let dan op de sfeer op het kantoor. Israëlische onderzoekers ontdekten dat mensen die goed opschieten met hun collega’s in een vriendelijke en ondersteunende werkomgeving langer leven. Let op: vergelijkbare steun van de baas had geen effect op de mortaliteit, dus maak kennis met je collega’s voor het accepteren van de baan.
Lees voor 6 andere manieren het hele artikel op Ode.nl

Over de schrijver